Počastitev znamenitega medconskega turnirja

Šahovsko društvo Piran in Društvo šahovskih mentorjev Celje med 14. in 21. julijem na Bernardinu prirejata 12. mednarodni šahovski turnir Portorož open 2018. Doslej je prijavljenih 85 igralcev in igralk iz 18 držav, med njimi je pet velemojstrov. Prvo ime je slovenski velemojster Matej Šebenik. Za vzporedni kadetski turnir je za zdaj prijavljenih 18 mladih šahistov.

 Nekdanji Ljudski dom na območju današnje portoroške ploščadi,  
kjer je pred 60 leti potekal sloviti medconski turnir.
Nekdanji Ljudski dom na območju današnje portoroške ploščadi, kjer je pred 60 leti potekal sloviti medconski turnir.  

PORTOROŽ > Letošnji turnir je posvečen 60-letnici znamenitega medconskega turnirja leta 1958, ki je opozoril na vrsto bodočih veličin svetovnega šaha in na katerega so domači ljubitelji šaha zelo ponosni. Najslavnejši imeni sta bili Mihail Talj, ki je v istem ciklu postal svetovni prvak, ter Robert Fischer, ki je s komaj 15 leti osvojil naslov velemojstra ter se uvrstil na kandidatski turnir. Ob turnirju so uveljavili številne novosti ter postavili nove mejnike v organizaciji šahovskih turnirjev. Malokdo ve, da je bila v nekdanjem Ljudskem domu, kjer so igrali šahovski velikani, premierno izvedena himna mednarodne šahovske federacije FIDE.

Šahovski vpliv na turizem

Danes se morda sliši kot pretiravanje, vendar so po pričevanju ljudi, ki so doživeli spektakel, šahovski turnirji v drugi polovici petdesetih let imeli blagodejen vpliv na turizem. Že pred desetletjem je eminentni pričevalec Jule Lenassi, tedanji turistični delavec in medijski poročevalec s turnirja, brat priznanega kiparja Janeza, pripovedoval, da se je s šahovskimi spektakli v Portorož vrnila mondenost iz začetka stoletja.

“Vsega se živo spominjam,” je pripovedoval. “V Portorožu je prevladoval sindikalni turizem ter šolske ekskurzije. Z mednarodno odmevnimi šahovskimi dogodki se je začel visoki turizem. Povsem se je spremenila miselnost turističnih delavcev, ki so pozneje z drznimi idejami iz Portoroža naredili veliko zgodbo,” je na sugestiven način to obdobje opisal Jule.

Na prijave še čakajo

Letos sicer organizatorjem ne gre vse po načrtih. Število prijav ne dosega pričakovane ravni, težave imajo tudi s pokrovitelji.

“K sreči so prijazni gostitelji, Hoteli Bernardin, zelo odprtih rok, drugače bi o tako pomembnem turnirju lahko samo sanjali. Dogodek je lepa priložnost za promocijo Portoroža in Slovenije, glas o nas bo šel v številne države sveta. V tekmovalnem smislu pa je turnir enkratna priložnost za domače ljubitelje šaha, da se preizkusijo z uveljavljenimi imeni ter si skušajo priboriti kakšno točko FIDE ratinga. “Še vedno pa sem optimist, glavnino prijav pričakujem v prvih dneh julija,” je povedal direktor turnirja Marjan Drobne. Vse potrebne informacije in tekoče novice o turnirju so objavljene v Šahovskem utripu, internetnem časopisu ŠD Piran (www.drustvo-sahpiran.si).


Najbolj brano