Po severnem še alpski pekel

Spomladansko klasiko Pariz-Roubax imenujejo tudi Severni pekel, zloglasna deveta etapa kolesarske dirke po Franciji je pokazala zakaj. Padci ter mehanske okvare na kockastih odsekih in med njimi so se kar vrstili in terjali kar nekaj žrtev med kandidati, ki merijo na visoka mesta v skupnem seštevku.

Primož Roglič je pred alpskimi etapami v dobrem položaju tudi v 
skupnem seštevku Toura.  Foto: BENOIT TESSIER
Primož Roglič je pred alpskimi etapami v dobrem položaju tudi v skupnem seštevku Toura.  Foto: BENOIT TESSIER

ROUBAIX > Tudi Primož Roglič (Lotto Jumbo) je na enem od kockastih odsekov včeraj predrl pnevmatiko, a je v nadaljevanju ujel glavnino kandidatov za skupno zmago na Touru. Etapa je pripadla Nemcu Johnu Degenkolbu (Trek), ki je dobil klasiko Pariz-Roubaix pred tremi leti. V ciljnem sprintu je ugnal Belgijca Grega van Avermaeta (BMC), ki bo jutri rumeno majico v prvem delu alpske trilogije po vsej verjetnosti moral predati enemu od kandidatov za skupno zmago, med katerimi bi moral biti tudi njegov moštveni kolega Richie Porte. Avstralec je bil med prvimi osmoljenci včerajšnjega dne. Tako kot lani je v deveti etapi zaradi padca moral sestopiti s kolesa.

Več sreče v nesreči je imela trojica, ki se je lani na dirki po Franciji zvrstila od drugega do četrtega mesta v skupnem seštevku. Nekaj sekund sta izgubila Francoz Romain Bardet (AG2R) in Španec Mikel Landa (Movistar), precej več pa Kolumbijec Rigoberto Uran (Cannondale). Na tleh se je znašel tudi lanski zmagovalec Britanec Chris Froome (Sky), ki pa jo je odnesel brez posledic. Etapo je dobro prestal Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), ki pa v soncu in prahu vendarle ni naredil razlike, kot jo je pred štirimi leti.

Penko srebrn

Na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Brnu je za slovensko medaljo nekoliko nenadejano poskrbel Izidor Penko. V kategoriji do 23 let je v kronometru osvojil srebro.

Italijan, ki mu je včeraj pred odločilnimi kockastimi odseki pot utiral tudi Kristijan Koren,v skupnem seštevku na 12. mestu zaostaja minuto in 48 sekund. Še devet sekund več pa tik za njim zaostaja Roglič, ki je torej v dobrem položaju tudi v skupnem seštevku. V soboto, ko jo je pri padcu skupil Irec Daniel Martin (UAE), je še drugo zaporedno etapo v ciljnem sprintu dobil Rogličev moštveni kolega Dylan Groenewegen. Nizozemec je imel včeraj prav tako bližnje srečanje z asfaltom, tudi sicer pa so stresni uvodni teden Toura obeležili padci. Prvi prost dan na dirki po Franciji bo karavani torej prišel prav, da zaceli rane pred Alpami

Dirko po Avstriji druge kategorije je osvojil Belgijec Ben Hermans (Israel Academy). Kar pet od osmih etapnih zmag pa je pripadlo Bahrainu Meridi, kamor bi se v prihodnji sezoni utegnil preseliti še Idrijčan Jan Tratnik. Za prvo je v uvodni etapi poskrbel Matej Mohorič, v sobotni sklepni etapi, kjer je Ajdovec Andi Bajc (My Bike Stevens) z 19. mestom poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev, pa je še tretjič zmagal Giovanni Visconti.

Največja etapna dirka za dekleta Giro Rosa je spet pripadla nizozemski kolesarki. Anno van der Breggen je na seznamu zmagovalk nasledila Annemiek van Vleuten, ki je dobila tako sobotno kraljevsko etapo na Zoncolan kot tudi včerajšnje zadnje dejanje v Čedadu. Ajdovka Polona Batagelj (BTC City Ljubljana) ni imela vidnejše vloge v posameznih etapah niti v skupnem seštevku, kjer je osvojila 35. mesto s skoraj 40 minutami zaostanka.


Najbolj brano