Pariz miruje, Monaco trguje

Francosko nogometno prvenstvo bo tudi v letošnji sezoni deležno dodatne pozornosti. Lani sta ga sprožila rekordna prestopa Neymarja in Kyliana Mbappeja, to poletje pa slavje galskih petelinov na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Kylian Mbappe (levo) je z reprezentanco slavil na svetovnem 
prvenstu  v Rusiji. S Paris Saint-Germainom bo napadal francoski 
in evropski vrh. Foto: Xinhua/STA
Kylian Mbappe (levo) je z reprezentanco slavil na svetovnem prvenstu v Rusiji. S Paris Saint-Germainom bo napadal francoski in evropski vrh. Foto: Xinhua/STA

PARIZ > Francosko prvenstvo je blesteča nogometna izložba, hkrati pa arena za brušenje talentov in rekordne prestope v najbogatejše španske in angleške klube. Pravi specialisti so postali pri Monacu. Vodilo je novačenje mladih upov, njihovo ovrednotenje ter donosna prodaja, pri čemer uvrščanje v ligo prvakov ni ogroženo. Ruski bilijonar Dimitrij Ribolovljev je očitno svoje podjetniške vzgibe prenesel tudi na nogomet, ki je lahko za premožne tajkune vreča brez dna ali hobi, nedvomno pa ponuja tudi poslovne priložnosti.

Zasuk se je zgodil leta 2014, nemara tudi zaradi vezanih projektov Ribolovljeva v kneževini. Za Kolumbijca Jamesa Rodrigueza so po svetovnem prvenstvu leta 2014 od madridskega Reala iztržili 80 milijonov evrov. Odtlej vsako poletje prodajo dva, tri najbolj izpostavljene posameznike za več desetmilijonske vsote. Če gre za napadalce, kot je bil Mbappe, pa so zneski devetmestni. Eden od junakov zmagoslavja v Rusiji je na vrhu seznama najdražjih prestopov v francoske klube za leto 2018. Zaradi finančnih akrobacij Paris Saint-Germaina, povezanih s finančnim fair playem, so izposojo uradno vknjižili kot prodajo to poletje.

Prodaje in nakupi

Že lani so za Benjamina Mendyja, Bernarda Silvo in Timoueja Bakayoka - nobeden od njih ni napadalec - pri Monacu iztržili skupno 150 milijonov evrov. Šampionsko sezono 2016/17 so vsekakor zelo dobro oplemenitili. Tudi nad izkupičkom po zaključku preteklega prvenstva pa se ne morejo pritoževati. Portugalski trener Leonardo Jardim z razpredeno mrežo sodelavcev očitno ustvarja dodano vrednost. Tudi prestopi Thomasa Lemarja (Atletico Madrid), Fabinha (Liverpool) in Keitaja (Inter) bodo bilanci predvidoma prinesli 150 milijonov evrov plusa. Seveda v kneževini ne gre le za poletno razprodajo. V nakupe so že vložili polovico tega zneska.

Najdejavnejši na francoski nogometni tržnici je bil prav Monaco. Aleksandr Golovin je bil eno od odkritij svetovnega prvenstva. Pred začetkom nogometnega plesa v Rusiji so ga povezovali z Juventusom, naposled pa se je ustvarjalni zvezni igralec odločil za Monaco. Verjetno so imele precejšnjo vlogo ruske vezi, pa tudi odškodnina je zadovoljila apetite moskovskega CSKA. Juventus ni bil pripravljen plačati tako visoke cene, ko se je začela odpirati možnost prihoda Cristiana Ronalda. Tudi za 22-letnega Golovina je zaradi igralskega razvoja Monaco boljša opcija. Čas pa bo seveda pokazal, ali so imeli v kneževini dober nos tudi pri nakupu komaj 17-letnega Willema Geubbelsa, ki je doslej zbral le dva nastopa v članski konkurenci.

Pariška nesorazmerja

Monaco je torej vzpostavil uspešen model, ki bi si ga večina francoskih klubov lahko le želela. Protiutež se zdi Marseille, podprt z ameriškim kapitalom Franka McCourta, ki je sicer prevzel klub šele pred dvema letoma. Za športni del je zadolžen Andoni Zubizarreta, ki je od leta 2010 do 2015 to delo opravljal pri Barceloni. Trener je Rudi Garcia, cilj pa je seveda uvrstitev na mesto, ki prinaša ligo prvakov. V pretekli sezoni jim ga je za las speljal Lyon, tudi to poletje pa so z nakupi pokazali, da je ameriški lastnik pripravljen poseči globlje v denarnico. Letos so za hrvaškega branilca Dujo Čaleta Carja, ki je bil na svetovnem prvenstvu med rezervisti, odšteli kar lepo vsoto.

PSG seveda ostaja nedosegljiv. Po velikopoteznih nakupih ima letos zaradi pritiskov Uefe bolj zvezane roke, vsaj do donosnega izhodnega prestopa. Edinson Cavani, Angel di Maria, Marco Verratti ..., zaželenih artiklov ne manjka, vprašanje je le za kakšno ceno. Precej bo odvisno tudi od mnenja novega trenerja Thomasa Tuchla. Njegov predhodnik Unai Emery je v pretekli sezoni vrnil prvenstveno lovoriko v klubske vitrine, a ve se, kaj v prvi vrsti zanima katarske šejke - liga prvakov, ki še vedno mika tudi Gianluigija Buffona.

Legendarni italijanski vratar, ki je brez odškodnine prišel iz Juventusa, je za zdaj edina vidnejša okrepitev kluba. PSG seveda ostaja edini kandidat za naslov francoskega prvaka. V zadnjih šestih letih je zbral pet, skupno pa sedem naslovov. Z desetimi sta na vrhu večne lestvice Marseille in Saint Etienne, klub edinega slovenskega reprezentanta v francoski ligue 1 Roberta Berića, ki so ga v preteklih dneh povezovali s prestopom v Guingamp.


Najbolj brano