v Londonu višje od šestega mesta

Kajakašica Špela Ponomarenko Janić se v madžarskem Szegedu pripravlja na londonsko olimpijado, kjer želi izboljšati šesto mesto iz Pekinga (K1 na 500 metrov). Naslov primorske športnice meseca ji je prineslo drugo mesto na tekmi svetovnega pokala v poljskem Poznanju na 500-metrski progi; ob tem je bila na 200 metrov šesta.

Špela Ponomarenko Janić vesla v novem čolnu, njegove barve pa so iste kot v Pekingu Foto: Picasa
Špela Ponomarenko Janić vesla v novem čolnu, njegove barve pa so iste kot v Pekingu Foto: Picasa

>Poznanj je bil vaša prva mednarodna tekma letos. Je dal odgovor na vprašanje, kam sodite tačas in kako uspešne so bile priprave?

“Prinesel je olajšanje. Po dveh letih sem bila spet v finalu in sem dobro veslala. Sem blizu najboljšim, hkrati pa vem, da lahko še napredujem. Saj sem dobro trenirala tudi prejšnji dve leti, a se je vsakič potem kaj zalomilo. Letos gre vse po načrtu in upam, da bo samo še boljše. Da to ni bilo največ, kar lahko letos pokažem.”

>Ali so bile priprave pred olimpijsko sezono kaj drugačne kot prejšnja leta?

“Niso bile dosti drugačne. Vključili smo delo bioterapevta Marjana Ogorevca, začela pa sem delati tudi vaje iz joge. Malo sem sicer spremenila način treniranja. Zdaj imam tri dni trening in dan pavze, prej pa je bila pavza ob vikendih.”

>Je intenzivnost treningov višja?

“Ne, tudi lani sem bila pred poškodbo prsta podobno pripravljena. Tisti mesec po poškodbi pa se nisem več našla in svetovno prvenstvo je prišlo prehitro, da bi se lahko vrnila na prejšnjo raven.”

>Na olimpijadi boste nastopili na 200 in na 500 metrov. Na kateri progi ste močnejši?

“Ne vem. Trenutno na 500 metrov , kajti obseg treninga je na tej progi večji. Na krajših progah delamo manj. Toda do olimpijade bom v obeh disciplinah enako dobro pripravljena, da bom dovolj konkurenčna.”

>Kako konkurenčna? Vaša želja verjetno ni zgolj uvrstitev v finale.

“Želim popraviti šesto mesto iz Pekinga.”

>Če malo pretiravamo, lahko rečemo, da je svetovni vrh nekakšna družinska domena Janićev. Bo svakinja Nataša v Londonu vaša tekmica? (Nataša Janić oz. Natasa Janics je članica madžarske reprezentance, osvojila je 18 zlatih medalj na svetovnih prvenstvih in tri na olimpijadah, op. a.)

“Verjetno bo tako, a še ni gotovo, kajti čaka jo še ena kontrola za sestavo reprezentance. Na prvi je na 200 metrov zmagala. Če zmaga še na drugi, gre v K1, če ne zmaga, pa jo čaka še tretja kontrola.”

>Pripravljata se skupaj, kot že velikokrat. Se sodelovanje zdaj, ko postajate nevarnejša tekmica, krha?

“Trening je trening, vse ostalo je drugo. Ločiva eno od drugega.”

>Kaj vas še čaka do olimpijade?

“Zdaj sem v Szegedu na pripravah pri Nataši, potem gremo na evropsko prvenstvo v Zagreb (22.-24. junij, op. a.), sledil bo kakšen dan počitka, potem pa spet priprave na Madžarskem, do OI.”

>Vaš čakajo še kakšne tekme?

“Samo EP.”

>Pa bo to zadoščalo, da boste vedeli, kako in kaj?

“Mislim, da bo. Več ko potuješ in tekmuješ, več treninga izgubljaš. Letos je to še najmanj potrebno. Itak tekmujemo na treningih, stalno imam primerjavo z najboljšo, tako da mislim, da ni potrebe po dodatnih tekmah. Pa tudi sicer po EP tekem ni več.”

>Oči Slovencev so uprte v vas, ki ste naš edini tekmovalec na mirnih vodah. Kako boste kos temu pritisku?

“Ne čutim kakšnega posebnega pritiska. Pripravljala se bom kot na vsako drugo tekmo. tudi na kakšni tekmi prej sem bila že sama. Mislim, da to ne bo velik problem, saj bo tam dosti slalomistov, ki bodo skrbeli za rezultate. Sama bom sicer v olimpijski vasi bivala v družbi Čopa in Špika, ostali pa bodo drugje. Naša vas je malo odmaknjena. Do Etona, kjer tekmujemo, se voziš več kot uro in pol.”

>Letos imate nov čoln. Ali so ga naredili po vaših željah?

“Z njim sem se vrnila s priprav na Portugalskem. To je standardni čoln. Nisem nič komplicirala. Tak mi je bil všeč in takega sem izbrala.”

>Ampak barve pa ste določili vi?

“Ja, iste so kot v Pekingu: črna, siva in roza.”

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano