Zimske OI bodo tik ob morju

Posebnost olimpijskih iger v Sočiju bo tudi dogajanje neposredno ob morju. Soči sicer slovi kot poletno letovišče, a ima zaradi bližnjih gora tudi snežne razmere. Toda vse se le ne bo dogajalo zgoraj visoko v gorah, pač pa tudi v nižini v prijetnejših temperaturah.

V Iceberg drsalnem centru bodo potekala tekmovanja v umetnostnem in hitrostnem drsanju
V Iceberg drsalnem centru bodo potekala tekmovanja v umetnostnem in hitrostnem drsanju  

LJUBLJANA > Navijaško zanimiv bo tako namreč tudi drugi tekmovalni predel OI 2014, ki je tik ob morju v Sočiju. Rusi so ob tem še povečali letališče v predelu Adler tik ob Črnem morju.

Zgolj za potrebe odprtja in konca OI so zgradili olimpijski stadion Fišt za 40.000 gledalcev. Ime je dobil po najvišjem vrhu regije, njegova streha pa spominja na dve jadri ali dva gorska vrhova. Nared je tudi dvorana Bolšoj s 26.000 kvadratnih metrov veliko streho. To je več kot površina 12 igrišč za hokej na ledu, ta šport pa bo navduševal 12.000 gledalcev v dvorani in v predtekmovanju tudi z obračunom med Rusijo in Slovenijo.

To dvorano so začeli graditi pred tremi leti in s kupolo nekoliko spominja na dvorano v ljubljanskih Stožicah, ki pa je bolj vkopana v zemljo, zato ima ruska višjo kupolo, ki je srebrne barve. Od ledene podlage se dviga v višino 50 metrov, za njene stebre so porabili 100 tisoč kubičnih metrov betona, od tega 40 odstotkov zgolj za temelje. Vgradili so tudi štiri tisoč ton železnih konstrukcij. Dvorano Bolšoj (Velika) so odprli 7. februarja 2012 z drsalno revijo, gostila pa je tudi hokejsko svetovno prvenstvo za igralce do 18 let.

Prav tako so Rusi pravočasno končali bodoče gospodarsko razstavišče za celotno regijo, kjer bo lahko 7000 gledalcev spremljalo hitrostno drsanje. Lepa in sodobna zgradba je pokrita s streho v dolžini nogometnega igrišča, ki pa nima podpornih stebrov, kar je bil poseben izziv za projektante in izvajalce. Ti so objekt zgradili tako, da kljub hlajenju kar najmanj obremenjuje okolje. Sedeže bodo po OI odstranili in jih premestili na dirkališče, kjer bodo že letos gostili dirko svetovnega prvenstva formule 1. Prav zaradi promocije tega športa bo v Soči pripotoval tudi Nemec Sebastian Vettel, štirikratni zaporedni svetovni prvak (2010-2013).

V druge ruske kraje bodo po OI preselili tri dvorane. Prva je Iceberg drsalni center za 12.000 gledalcev za umetnostno ter hitrostno drsanje na kratke proge, ki ima 15.000 ton težko kovinsko ogrodje, kar je dvakrat več od Eifflovega stolpa v Parizu. Druga dvorana je Mali drsalni center s 7000 sedeži kot dodatna dvorana za hokej na ledu, tretja pa Olimpijski curling center, ki je s 3000 sedeži najmanjši objekt. STA


Najbolj brano