Žemlja po dolgem čakanju v 3. krog

Najboljši slovenski teniški igralec Grega Žemlja, 55. igralec sveta, je zmagal v drugem krogu tretjega turnirja za grand slam. V Wimbledonu je izločil 29. nosilca, Bolgara Grigorja Dimitrova, s 3:6, 7:6 (4), 3:6, 6:4, 11:9.

Grega Žemlja je v tretjem krogu  Foto: Tamino Petelinsek
Grega Žemlja je v tretjem krogu  Foto: Tamino Petelinsek

WIMBLEDON > Žemlja se je kot prvi Slovenec prebil v tretji krog Wimbledona, kjer ga čaka osmi nosilec, Argentinec Juan Martin del Potro.

Dimitrov, partner Rusinje Marije Šarapove, je dokaj gladko dobil uvodni niz po 31 minutah. Bolgar je povedel s 3:0, pri 2:4 je imel Žemlja priložnost za "re-break", ki je ni izkoristil (2:5). Veliko bolj je bil izenačen drugi niz, ki ga je v zaključku po 41 minutah dobil slovenski predstavnik.

V enajsti točki drugega niza je imel Bolgar prednost s 40:15, Žemlja pa je izenačil in po napaki Dimitrova, ki je poslal žogico med gledalce, prišel do prednosti. Ko je tekmec njegov drugi servis poslal v mrežo, je povedel s 6:5. Niz se je odločal v podaljšani igri, ki jo je začel Žemlja. S tretjo točko in mini "breakom" je povedel z 2:1, nato pa dobil še dve točki na svoj servis za vodstvo s 4:1. Ko je Bolgar napravil dvojno napako pri servisu, je Žemlja izenačil v nizih na 1:1.

Pred tretjim nizom je Bolgar zahteval zdravniški premor zaradi poškodbe levega gležnja, nato dobil svoj servis in prišel do priložnosti za odvzem začetnega udarca v drugi igri niza, ko je Žemlja žogico poslal v mrežo. Slovenec je nato izkoristil drugo priložnost za izenačenje (1:1), tekmeca pa sta dobila tudi naslednji igri po svojih servisih. Dimitrov je dobil naslednje tri igre za vodstvo s 5:2, nato pa je udaril tri zaporedne ase in s tem dobil tretji niz.

Četrtega je Žemlja začel brez izgubljene točke v prvi igri, v drugi pa mu je Bolgar vrnil z enako mero. Sedmo "break" priložnost Bolgara je Žemlja zaustavil z asom, osmo z natančno merjenim udarcem v kot igrišča, z asom pa je nato povedel z 2:1. Po izenačenju na 2:2 so tri zaporedne neizsiljene napake Žemlje ponudile veliko prednost Rusu (40:0), ki je po izenačenjih prišel še do četrte, pete in šeste priložnosti za "break" v peti igri, to pa je na koncu dobil Žemlja (3:2). Po vodstvu s 4:3 je zaradi težav Žemlje z dihanjem posredovala zdravniška ekipa. Žemlja je nato povedel s 5:4 ter v deseti igri z odvzemom servisa po edini priložnosti za "break" v nizu izenačil na 2:2.

Odločilni peti niz se je spet začel z dobljenim začetnim udarcem Žemlje, izid pa je ostajal izenačen do 2:2. V peti igri, ki jo je dobil Žemlja, Dimitrov treh priložnosti za "break" ni izkoristil. Po igri brez izgubljene točke je povedel s 4:3 ter nato znova s 5:4. Servis je bil v deseti igri v rokah Bolgara, ki pa ga je gladko obdržal. Žemlja je z izjemnim vračanjem nevarnega udarca ponovno vodil (6:5), Dimitrov z asom pa izenačil (6:6). Po zaostanku je Žemlja s štirimi zaporednimi točkami povedel s 7:6 ter dobil prvo točko 14. igre. V njej je Žemlja prišel do dveh zaključnih žogic za zmago, Dimitrov pa je izenačil na 7:7. Eno izgubljeno točko je imel Žemlja v servisni igri za vodstvo z 8:7, 17. igro pa je pred prekinitvijo zaradi dežja zaključil s šestnajstim asom (9:8).

Četrtkov dvoboj bi se moral nadaljevati danes ob 12.30, a so ga bili organizatorji prisiljeni prestaviti še za dve uri. Žemlja je hitro prišel do prednosti 30:0, Dimitrov pa je izenačil. Ob naslednjem servisu je Bolgaru zdrsnilo, Slovenec je prišel do zaključne žoge, nato pa je bila zaradi pršenja tekma še enkrat več prekinjena. Po novem nadaljevanju je Dimitrov izenačil na 40:40, Žemlja še dveh zaključnih žog ni izkoristil, bolgarski igralec pa je izenačil na 9:9.

Naslednjo igro je Žemlja dobil, četrto zaključno žogo pa je Slovenec vendarle izkoristil in se uvrstil v tretji krog Wimbledona, kjer se bo zdaj lahko maščeval del Potru za lanski poraz v finalu Dunaja.

STA


Najbolj brano