Želijo si popraviti rekord Giraglie

Najbrž najhitrejša evropska jadrnica se je včeraj javnosti predstavila v Miljah. Esimit Europo 2 Igorja Simčiča letos čaka podoben tekmovalni program, kot ga je imela v lanski sezoni, še bolj intenzivno pa bo nadaljevala svoje poslanstva širjenja evropske ideje, sodelovanja med evropskimi narodi in predstavljanja Evropske unije.

Igor Simčič (desno, v ospredju) je včeraj predstavil letošnji program EE2. Spremlja ga tudi  Vasilij Žbogar (v sredini, levo od snemalca). Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igor Simčič (desno, v ospredju) je včeraj predstavil letošnji program EE2. Spremlja ga tudi Vasilij Žbogar (v sredini, levo od snemalca). Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MILJE> Projekt Esimit Europa se je začel leta 1995, ko je goriški Slovenec Igor Simčič s svojo jadrnico sklenil zbližati Gorico in Novo Gorico. Nato se je projekt razširil na sodelovanje med deželo Furlanijo-Julijsko krajino in Slovenijo, kasneje pa na Evropsko unijo.

Igor Simčič: “Dokazali smo, da imamo tudi Evropejci svoj zmagovalni športni simbol.”

Jadrnica Esimit Europa je eden redkih skupnih simbolov evropske identitete v športu, poleg tega pa gre za v tekmovalnem vidiku zelo uspešen projekt. “Dokazali smo, da imamo tudi Evropejci svoj zmagovalni športni simbol. Uspeli smo oblikovati eno najboljših jadralnih posadk vseh časov,” se je včeraj v Marini sv. Roka z razlogom pohvalil Simčič. EE2 namreč od leta 2010, ko je goriški podjetnik z denarjem ruskega Gazproma od Avstralcev odkupil dotedanjo Alfo Romeo 2, ki je kraljevala po Sredozemlju in širše, sploh še ni izgubil regate. V svojo zbirko je vpisal enajst gladkih zmag in s podobnim zmagovalnim ritmom namerava nadaljevati tudi v letošnji sezoni.

30-metrska EE2 je ob zimskem remontu v Valenciji doživela nekaj manjših tehnoloških izboljšav, dobila pa je še nov špinaker, ki se bo na 44 metrov visokem jamboru razprostiral na 820 kvadratnih metrih.

EE2 je opremljena z vrhunsko tehnologijo, prednost pred konkurenco pa ji seveda prinaša ekipa jadralcev svetovnega formata. Na morju jih vodi Jöchen Schumann, dvakratni zmagovalec Pokala Amerike, trikratni olimpijski zmagovalec ter večkratni svetovni in evropski prvak. Navigator je Španec Juan Villa, v ožjem vodstvu posadke pa so še Francoz Sydney Gavignet, Italijan Alberto Bolzan in naš Vasilij Žbogar, ki s Simčičem dopolnjuje slovensko komponento projekta. Zato je pravzaprav logično, da se je včerajšnja predstavitev odvijala v treh jezikih: angleščini, slovenščini in italijanščini. Ker je bilo na pomolih slišati tudi španščino in nemščino, je to odličen praktični primer, kakšno naj bi bilo evropsko sodelovanje, pri katerem se nihče ne počuti manjvrednega. Žbogar se je Esimitovi ekipi pridružil šele včeraj, saj tačas trenira v Valenciji. “Simčič mi je dovolil, da se lahko maksimalno pripravljam na olimpijske igre, Esimitu pa se bom pridružil sredi avgusta,” je povedal Izolan in dodal, da so mu vsi odsvetovali odhod na tekmo svetovnega pokala, ki bo čez dva tedna v Weymouthu: “Sem v obdobju najtežjih treningov, ki so mnogo težji od regat, zato ne bom odšel v Anglijo.”

EE2 je na dosedanjih enajstih nastopih zmagala enajstkrat. Letos bo startala v šestih regatah.

EE2 bo nadaljevala tudi svojo diplomatsko poslanstvo, zato bo čez mesec dni imela pomembno protokolarno vlogo pri predsedovanju Cipra Evropski uniji. EE2 je namreč registrirana prav na Cipru, njen matični klub je v Monaku, jadra pod Jadralno zvezo Slovenije, nastopa pod evropsko zastavo, glavni pokrovitelj pa je rusko podjetje. Ob tem, da jadra pod pokroviteljstvom predsednika evropske komisije JosejaManuela Barrosa, je projekt pred dnevi z izbranimi besedami podprl tudi predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz.

Posadka jadrnice Esimit Europa se bo v naslednjih dneh odpravila na svoj prvi letošnji nastop, regato Giraglia (Sanremo-St. Tropez-Sanremo), ki se bo začela 8. junija.

“Giraglia je najpomembnejša regata v tej sezoni, saj se tam zbere vsa jadralska smetana. Naš cilj je izboljšati rekord regate. Na drugem mestu je Maxi cup, v našem programu pa ima posebno mesto tudi tržaška Barkolana, saj se je vse skupaj začelo prav v Trstu,” je poudaril Igor Simčič. DENIS SABADIN


Najbolj brano