Zdaj posluša svoje telo

Matjaž Markič se je vrnil! Najboljši primorski plavalec je po lanski ponesrečeni sezoni že minuli konec tedna izpolnil normo za nastop na avgustovskem evropskem prvenstvu v Berlinu.

Matjaž Markič: “Z leti treningov in izkušnjami sem se naučil poslušati svoje telo in njegove zahteve.” Foto: STA
Matjaž Markič: “Z leti treningov in izkušnjami sem se naučil poslušati svoje telo in njegove zahteve.” Foto: STA

KOPER > Nad doseženim rezultatom na mitingu v Gradcu je bil tudi sam presenečen: “Moja želja je bila ponoven nastop na velikem tekmovanju, saj lani nisem izpolnil norme za SP. Za cilj sem si zadal, da normo 28.16 odplavam v obdobju polnega treninga in neobrit. Tako bi lahko potem na evropskem prvenstvu dodal še kakšno desetinko, saj britje telesa prinaša približno pol sekunde boljši izid. Lani sem lovil normo za SP v optimalni pripravljenosti in pobrit, a nisem zmogel bolje od 28.25. Zato sem si zadal, da bom aprila in maja hodil na mitinge in poskušal narediti normo. Bil sem kar presenečen, da mi je že v drugem poskusu uspelo odplavati 28.08.”

Selektor ga ni več vabil

Skrivnost odličnega rezultata in uspeha se delno skriva v bistveno boljših razmerah za delo, saj upravitelj lansko zimo bazena v Žusterni ni odprl, tako da je bil Markič primoran trenirati v tržaškem 25-metrskem bazenu. Od vsega hudega je nato staknil še poškodbo in posledica je bila najslabša sezona v njegovi karieri. Marsikdo je menil, da je njegova kariera v zatonu, tudi reprezentančni selektor ga ni vabil na priprave najboljših slovenskih plavalcev. A se je Markič pobral in ob tem nekoliko spremenil način treniranja. Ima že toliko izkušenj, da lahko posluša svoje telo, kot pravi, in se na podlagi tega odloča za način treninga.

Sam svoj trener

“Ker sem lani izgubil veliko mišične mase in približno sedem kilogramov, sem letos najprej to moral pridobiti nazaj. Zato sem zelo zgodaj začel z dvigovanjem uteži v fitnesu. Dvigujem večje teže kot v preteklih letih, v vodi pa se osredotočam samo na prsno tehniko in nato kako moč iz fitnesa prenesti v plavanje,” pojasnjuje Markič, ki je opustil kombinirani trening “žabice” s kravlom in delfinom. Prav tako ni, tako kot v prejšnjih sezonah, odšel na višinske priprave, temveč se je raje pripravljal v Žusterni. “Lani sem opravil vse možne treninge, tudi z Dugonjićem in njegovim trenerjem, a mi ti očitno niso ustrezali. Ugotovil sem, da sem najboljše rezultate dosegal leta 2011, ko sem v navezi z Juretom Košakom tudi sam po občutku načrtoval treninge. Z leti treningov in izkušnjami sem se naučil poslušati telo in njegove zahteve.”

Osebna rekorda Matjaža Markiča datirata v leto 2011, ko je plaval 27.36 na 50 in 1:01.46 na 100 metrov prsno. Spremembo je oplemenitil tudi s sodelovanjem s Kajom Kajevićem, italijanskim trenerjem hrvaških korenin. Kajević je iz Trsta, deluje pa v Bolzanu, kot nekdanji prsač pa se zelo natančno loteva treningov. Markičev vrstnik se uči pri najboljših trenerjih na svetu. Trenutno je v ZDA, kjer asistira Davidu Marshu, ki je aktualni trener Ryana Lochteja, za Michaelom Phelpsom najboljšim plavalcem sedanjosti.

Koprski plavalec se bo v naslednjih mesecih udeležil še nekaj mitingov v soseščini, glavni cilj sezone je avgustovsko evropsko prvenstvo. Tam želi izboljšati svoje osebne rekorde, dolgoročno pa že pogleduje proti olimpijskim igram v Riu. DENIS SABADIN


Najbolj brano