Zdaj je že kapetanka reprezentance

V slovenski reprezentanci, ki bo jutri odpotovala na evropsko prvenstvo skupine B v curlingu na Norveškem, bo igrala tudi Koprčanka Valentina Jurinčič. Cilj slovenskih deklet je obstanek v tem rangu tekmovanja.

Valentina Jurinčič (prva z leve) bo vodja slovenske reprezentance, ob njej pa so še Anja Kresnik, trener Andreas Unterberger, Tjaša Jazbec in  Petra Klemenc
Valentina Jurinčič (prva z leve) bo vodja slovenske reprezentance, ob njej pa so še Anja Kresnik, trener Andreas Unterberger, Tjaša Jazbec in Petra Klemenc 

LJUBLJANA > Lani ob tem času smo pisali o Koprčanki Valentini Jurinčič, ki je v Ljubljani, kjer živi in dela, vzljubila curling in se prebila tudi v slovensko reprezentanco. V tem obdobju je naredila še korak naprej, saj je kot zmagovalka državnega prvenstva postala tudi kapetanka reprezentance. “Letos sem vodja ekipe, takoimenovani skip. To pomeni, da postavljam taktiko in mečem zadnja dva kamna,” pojasnjuje Jurinčičeva.

Tudi sicer je prišlo v moštvu do sprememb. Selektor je Avstrijec Andreas Unterberger in pod njegovim vodstvom je Slovenija napredovala iz skupine C v skupino B. Gre za največji uspeh slovenskega curlinga, saj nikoli ni bil tako visoko. Med udeleženci skupine B je prav Slovenija z naskokom najnižje na svetovni jakostni lestvici. Trenutno je na 34. mestu, med nasprotniki pa bodo tudi ekipe iz držav, kjer je curling tradicionalno zakoreninjen: Finska, Anglija ali Avstrija. Na istem prizorišču bo hkrati potekalo tudi evropsko prvenstvo skupine A, v katerem nastopa deset reprezentanc in ga bo prenašal Eurosport. Svetovnemu vrhu je potrebno dodati še pet, šest ne-evropskih ekip.

Deset moštev v skupini B se bo v norveškem Stavangerju pomerilo po sistemu vsak z vsakim. Štiri najboljše ekipe se bodo potem udarile za napredovanje, zadnji dve pa bosta izpadli v skupino C, v kateri je Slovenija pred nekaj meseci osvojila drugo mesto in zato napredovala v višji rang.

Slovenke naj bi svojo priložnost iskale proti Belorusinjam, Špankam in Turkinjam. “Naš cilj je, da si izborimo obstanek. Če bomo prikazale dobro igro, kakor znamo, je to realno pričakovanje,” je optimistična Jurinčičeva.

Curling je olimpijski šport, v katerem si nasproti stojita dve štiričlanski ekipi. Gre za nekakšno balinanje na ledu, s tem, da je namesto balinca na sredi ledene ploskve narisano stacionarno središče. Točke dobi ekipa, ki svoje kamne najbolj približa središču. En dvoboj traja lahko tudi po tri ure.

Pri ukvarjanju s curlingom ima podobne težave kot pred letom dni. V Sloveniji še vedno ni ledene ploskve, ki bi bila v osnovi namenjena temu športu, kar je precejšen hendikep v primerjavi s konkurenco. Tako je reprezentanca omejena na treninge v večernih ali zgodnjih jutranjih terminih, ko drsališč še ne zasedejo hokejisti in umet-nostni drsalci. Zato se večkrat na leto dekleta odpravijo na najbližja ustrezna drsališča, v Kitzbuehl in Bratislavo. Tam so potekala tudi nekatera državna prvenstva, te stroške pa si morajo tekmovalci poravnati sami, kar predstavlja precejšnje finančno breme.

Morda pa bo navajenost na jutranje treninge na Norveškem predstavljala celo prednost, saj bo slovenska ekipa svoj prvi dvoboj odigrala v soboto ob 8. uri zjutraj z Anglijo.

DENIS SABADIN


Najbolj brano