Žbogar svetovno prvenstvo končal na 13. mestu

V Tallinnu se je končalo svetovno prvenstvo razreda finn. Prirediteljem jo je spet zagodlo brezvetrje, zaradi česar so lahko izpeljali le regato desetih najboljših jadralcev za kolajne.

Vasilij Žbogar je svetovno prvenstvo končal na 13. mestu Foto: Dragan Sinožič
Vasilij Žbogar je svetovno prvenstvo končal na 13. mestu Foto: Dragan Sinožič

TALLINN > Med njimi ni bilo Slovencev Vasilija Žbogarja in Gašperja Vinčeca, ki sta tekmovanje končala na 13. oziroma 21. mestu med 86 jadralci.

Svetovni prvak je postal Brazilec Jorge Zarif, na drugo mesto se je uvrstil Britanec Edward Wright in na tretje Nizozemec Pieter Jan Postma.

Že prvi dan prvenstva je zaznamovalo pomanjkanje vetra, start je bil najprej prestavljen, nato pa so organizatorji v slabem vetru, ki je pihal s hitrostjo 5 do 8 vozlov, in zelo spremenljivih razmerah izpeljali dva plova. Žbogarju tokrat ni šlo vse po načrtih, v prvem plovu je v cilj prijadral kot 22., drugi plov pa je zaključil na 42. mestu. Po vrnitvi na kopno je prvi dan pokomentiral z besedami: “Danes sem slabo jadral. V drugi regati sem imel tudi neke tehnične težave, zlomil se mi je podaljšek in dobil sem kazen sodnikov, vendar to ne spremeni dejstva, da sem slabo jadral.” Drugi dan so jadralce na regatnem polju pričakale podobne razmere. Aktualni evropski prvak je jadral bolje in torkova plova končal na 14. in 7. mestu. V sredo in četrtek zaradi pomanjkanja vetra organizatorji niso uspeli izpeljati nobenega plova. V petek pa je kljub napovedi, ki ni obetala nič dobrega, zapihal veter in jadralci so odjadrali tri plove ter nekoliko nadoknadili zaostanek iz preteklih dni. Izolan je dosegel 22., 25. mesto in 6. mesto in se v skupnem seštevku povzpel na 13. mesto. Za regato za medalje je tokrat malo zmanjkalo. Danes finalne regate, ki bi odločala končne uvrstitve od 11. mesta, naprej niso izpeljali, tako je Žbogar svetovno prvenstvo končal na 13. mestu.

“Sem zadovoljen, 'comeback' je bil boljši, kot sem pričakoval. Ne rezultatsko, ampak kot vožnja na morju. Septembra se bo treba usesti, potem pa oktobra dalje z vsemi močmi,” je po koncu dejal Vinčec.

NR


Najbolj brano