Žbogar prvič tudi v finnu

Vasilij Žbogar je v soboto postal evropski podprvak razreda finn. Za 37-letnega jadralca iz Izole je to prvo odličje po olimpijski medalji 2008 v Pekingu. Kljub uspehu pa Izolan še ni član olimpijske reprezentance za London 2012.

Vasilij Žbogar se je na morju pred Scarlinom izvrstno znašel Foto: Photographer:Leonardo Bianchi Fo
Vasilij Žbogar se je na morju pred Scarlinom izvrstno znašel Foto: Photographer:Leonardo Bianchi Fo

SCARLINO> Leta 2009 je Vasilij Žbogar sprejel drzno odločitev, da razred laser, v katerem je osvojil dve olimpijski medalji (bron 2004 v Atenah in srebro 2008 v Čingdau), zamenja za finn. To je jadrnica, s katero upravljajo 90 in več kilogramov težki športniki, njena posebnost pa je tudi ta, da so jadra, jambor in vse nastavitve prilagojene posamezniku. Drobni Vasko, ki je v Pekingu tehtal le 76 kilogramov, se je novega izziva lotil temeljito in v telovadnici pričel nabirati mišično maso, vendar ob naprezanju na treningih staknil nekaj poškodb, ki so ga celotno sezono po Pekingu prisilile k počitku. Aktivneje se je regat začel udeleževati šele leta 2010, ko je na evropskem prvenstvu osvojil 18. mesto, na svetovnem pa je bil 16. Lani se je na prvenstvu stare celine veselil šestega mesta, medtem ko je olimpijske kvalifikacije decembra v Perthu končal na 13. mestu.

Ime ji je Izola

Od tedaj so minili slabi trije meseci. Te je Žbogar prebil večinoma v Valenciji. Treniral je in sodeloval pri nastanku nove jadrnice splovljene tik pred odhodom na evropsko prvenstvo.

Ime ji je Izola, je najavil in odpotoval v Scarlino na zahodno obalo Italije. Tja sta se napotila še dva Slovenca; naša dolgoletna prva violina v finnu Gašper Vinčec in Tine Može. Prizorišče je bilo za razliko od običajnih razmer slabo razpihano, kar je floto 96 krmarjev iz 27-ih držav nemalo presenetilo.

Vetrovne muke

Rezultati EP v razredu finn (69 tekmovalcev, 7 regat, najslabša se odbije) - 1. Ioannis Mitakis (Grčija, 13., 35., 8., 4., 2., 3., 2) 32, 2. Vasilij Žbogar (Slovenija, 1., 11., 18., 1., 10., 14., 6) 43, 3. Ivan Kljaković Gašpić (Hrvaška, 10., 8., 11., 12., 1., 6., 12) 48, 4. Filippo Baldassarri (Italija) 51, 5. Giorgio Poggi (Italija) 54, 6. Deniss Karpak (Estonija) 57 ... 15. Tine Može (21., 9., 9., 17., 16., 12., 26.) 84, 24. Gašper Vinčec (ocs, 16., 3., 44., 51., 5., 12) 131.

“Pričakoval sem, da bo pihalo med 8 in 12 vozlov, zato sem s seboj prinesel le jadra za srednji in močan veter, tista za lahke pogoje pa pustil doma,” je priznal Vasilij, ki je bil v konkretnejših sapah nepremagljiv, po lahkem vetru pa se dodobra namučil, da je ostal v stiku z najboljšimi. Izolan je startal s četrtega mesta, nato je zdrknil na osmo, se znova vzpel na drugo ter kvalifikacijsko serijo zaključil skupno tretji.

“Sklepni plov je bil izjemno zahteven. Sprva je solidno pihalo, a je veter naglo oslabel. Sanjalo se mi ni, od kod bo prišla naslednja sapa. V drugi orci sem bil dokaj prepričan, da je desna stranica regatnega polja boljša, v krmi pa sem se držal sredine, kar se je izkazalo za pravilno odločitev. Nato sem samo še nadziral tekmece in skušal obdržati svojo pozicijo,” je finalno strategijo opisal olimpijec, tretji v cilju odločilne bitke in drugi v skupnem seštevku. Zmagal je mladi Grk Ioannis Mitakis z 32 točkami.

Nima časa za slavje

“Medalje ne bom bučno praznoval, ker me kmalu čaka nastop na Palmi de Mallorci. Regate se nadvse veselim, kajti tam bo tudi britanska reprezentanca in rezultat bo pokazal, kam dejansko sodim,” je o naslednji etapi dejal Vasilij, ki ga že prihodnji teden čaka predzadnja kvalifikacijska tekma za OI. Na nastop negovega konkurenta Gašperja Vinčeca, ki je prvič tekmoval z novim jamborom, je zelo vplivala že diskvalifikacija v prvem plovu, dve večji napaki četrti dan pa sta upe na višjo uvrstitev dokončno pokopali.

V boju za olimpijsko kvote ima Vinčec trenutno 11 točk prednosti. Kdo od njiju bo odpotoval v London, bo znano 27. aprila, ko se bo končala zadnja kriterijska regata v Hyeresu.

JANA PINES


Najbolj brano