Žbogar ponovno za krmilom izzivalke pokala Amerike

Vasilija Žbogarja v naslednjih dneh čaka tretja preizkušnja iz ciklusa svetovne turneje pokala Amerike. Slovenski jadralec se bo za krmilom španskega katamarana Green Comm Racing pomeril z uveljavljenimi imeni prestižnega tekmovanja.

Vasilij Žbogar in njegova ekipa na španskem katamaranu Green Comm Racing se bodo ta vikend podal na pokal Amerike  Foto: Gilles Martin-Raget
Vasilij Žbogar in njegova ekipa na španskem katamaranu Green Comm Racing se bodo ta vikend podal na pokal Amerike  Foto: Gilles Martin-Raget

IZOLA> Jadralski spektakel tokrat gostuje v San Diegu, kjer bo devet posadk nastopilo na zadnji letošnji preizkušnji. Jadralska elita se bo na morju pred San Diegom pomerila med 12. in 20. novembrom.

Pokal Amerike je najstarejša športna lovorika v jadralskem dvobojevanju. Prvič je bila podeljena leta 1851, od takrat pa tradicija in prestiž jadralskega spektakla privabljata najboljše svetovne jadralce, bogate podjetnike in sponzorje. Tokratna 34. izvedba pokala Amerike se nekoliko razlikuje od prejšnjih, saj predstavlja svetovno turnejo (America's Cup World Series), serijo dogodkov, ki bodo do leta 2013 pripeljala pokal Amerike v različna jadralska središča po svetu. Prizorišče naslednje preizkušnje svetovne turneje pokala Amerike, ki bo predvidoma potekala januarja ali februarja 2012, še ni določeno.

Po avgustovskem krstu v portugalskem Cascaisu in septembrski preizkušnji v angleškem Plymuthu, bo to za Žbogarja, dvakratnega dobitnika olimpijskega odličja, tretja preizkušnja za krmilom španske izzivalke Green Comm Racing. Mednarodna posadka španskega katamarana, ki je sestavljena iz vrhunskih jadralcev olimpijskega razreda finn, je kljub neizkušenosti na dvotrupcih že presenetila z nekaj dobri uvrstitvami, a je pred njo še veliko trdega dela, preden se bo lahko enakovredno kosala z velikimi imeni jadralskega dvobojevanja, kot so Russell Coutts, Dean Barker, James Spithill in drugi.

Ekipa Green Comm Racing je prve dni v San Diegu izkoristila za popravilo manjših poškodb katamarana, ki so jih z nekaj smole utrpeli v zadnjih dneh v Plymouthu. Od srede trenirajo, saj je za mlado posadko, ki je na 45-čeveljskem katamaranu skupaj jadrala manj kot mesec, dragocen vsak trenutek na vodi.

V soboto, 12. novembra, se začne zares. Na morju pred San Diegom, kjer napovedujejo nekoliko prijaznejše razmere, kot so jih imeli tekmovalci v vetrovnem Plymouthu, se bo do 20. novembra devet posadk merilo v flotnih regatah in dvobojevanju.

Žbogar prihaja v San Diego z intenzivnih priprav v Valencii in nekaj dnevnega treninga v San Franciscu, kjer se je z aktualnim svetovnim prvakom razreda finn Edom Wrightom, prav tako članom posadke Green Comm Racing, pripravljal na svetovno prvenstvo. Jadralce olimpijskih razredov namreč v začetku decembra v Perthu v Avstraliji čaka še svetovno prvenstvo, kjer se bodo delile prve olimpijske vozovnice, Žbogar pa si bo skušal zagotoviti svoj četrti nastop v razredu finn.

STA


Najbolj brano