Žbogar na pokalu princese Sofije

Danes se na Majorki v Španiji začenja regata za pokal princese Sofije, veljavna tudi za svetovni pokal v jadranju. Za Vasilija Žbogarja bo to prva velika preizkušnja letošnje sezone, v kateri se bodo delile prve mednarodne olimpijske norme.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PALMA DE MALLORCA > Regata za pokal princese Sofije že tradicionalno začenja evropski del jadralne sezone, letos pa je tudi začetek pomembnega predolimpijskega obdobja, v katerem se bodo delile prve mednarodne olimpijske norme za Rio 2016. V razredu finn je na startni listi 99 tekmovalcev, med katerimi je kar nekaj znanih imen z zadnjih olimpijskih iger ter številni mladi obrazi, ki si bodo morali svoje priložnosti še izboriti. Ob Vasiliju Žbogarju, aktualnemu evropskemu prvaku, bodo na Balearih startali tudi aktualni svetovni prvak Jorge Zarif (Brazilija), dobitnik bronaste medalje z zadnjih olimpijskih iger Jonathan Lobert (Francija), številčna britanska reprezentanca z Gilesom Scottom in Edom Wrightom, Ivan Kljaković Gašpić (Hrvaška) in številni drugi odlični jadralci.

Izolan se veseli letošnje sezone in pravi: “Za zdaj sem zelo zadovoljen z opravljenim delom. Na zimskih pripravah v Valenciji sem treniral z odličnimi jadralci. Prihajajo mlajši, motivirani tekmovalci, ki vsak dan stiskajo, da dam res vse od sebe. Še vedno imam nekaj problemov s kilogrami, ki mi jih je pobrala bolezen, vendar sem zadovoljen. Regata bo pokazala, kako uspešni smo bili na zimskih pripravah in kaj bo treba še izboljšati pred vrhuncem sezone, septembrskim svetovnim prvenstvom v Santanderju.”

Na regatnih poljih se bo zbralo skoraj 1200 jadralcev iz 60 držav, ki se bodo v enajstih olimpijskih in paraolimpijskih razredih potegovali za zmago in upali, da bodo iz rok španske kraljice Sofije prejeli tradicionalni pokal, na katerem so vpisani vsi dosedanji dobitniki. Danes bodo opravili registracije in meritve, v ponedeljek ob 11. uri pa je predvidena prva od enajstih regat v razredu finn.

DES


Najbolj brano