Žbogar brani naslov

Danes se bo v francoskem La Rochellu začelo evropsko prvenstvo olimpijskega jadralnega razreda finn, na katerem bo naslov najboljšega branil Vasilij Žbogar.

Vasilij Žbogar bo v Franciji branil naslov evropskega prvaka Foto: Robert Deaves/Finn Class
Vasilij Žbogar bo v Franciji branil naslov evropskega prvaka Foto: Robert Deaves/Finn Class

LA ROCHELLE > To mesto ob atlantski obali bo prizorišče prvega vrhunca sezone v razredu finn, kjer bodo svoje moči merili najboljši jadralci elitnega olimpijskega jadralnega razreda. Med 98 jadralci iz 31 držav bosta tekmovala tudi dva slovenska predstavnika, aktualni evropski prvak Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec. Za oba naša jadralca bo glavni cilj sezone seveda septembrsko svetovno prvenstvo v španskem Santanderju, kjer se bodo podeljevale prve olimpijske vozovnice, a evropsko prvenstvo (EP) bo za Žbogarja in Vinčeca vendarle pomembna preizkušnja.

Žbogar bo poskušal ubraniti naslov prvaka, ki si ga je prijadral lansko poletje v nemškem mestu Warnemünde in nadaljevati z uspehi na EP v razredu finn. Pred dvema letoma se je v italijanskem Scarlinu zavihtel tik pod vrh na drugo mesto. Od Vinčeca po 11. mestu na svetovnem pokalu v Hyeresu se prav tako lahko nadejamo dobre uvrstitve. V svoji dolgi jadralni karieri ima veliko nastopov na EP razreda finn. Leta 2005 je denimo že stal na zmagovalnem odru, trikrat pa je bil odličen četrti.

S prvim plovom se bo prvenstvo pričelo danes, končalo pa se bo v soboto z zadnjim plovom za odličja. Na regatnem polju pred La Rochellom, sicer znanem jadralnem prizorišču, bo pomembno vlogo odigralo tudi poznavanje lokalnih vremenskih značilnosti, predvsem vetrov ter morskih tokov. Glavni tekmeci za medalje bodo vodilni na svetovni jakostni lestvici, Hrvat Ivan Kljakovič Gašpić, Francoza Thomas Le Breton in Jonathan Lobert ter vselej odlični britanski jadralci Mark Andrews, Andrew Mills, Giles Scott in Edward Wright.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano