Zagrebška veslaška regata je Sloveniji prinesla tri zmage

Blejski veslači so Sloveniji na mednarodni regati Croatia Open prinesli tri zmage. Koprčani so na stopničke stopili dvakrat. Rajko Hrvat je bil v dvojcu z Matjažem Malešičem pred Juretoma.

Rajko Hrvat Foto: Venčeslav Japelj
Rajko Hrvat Foto: Venčeslav Japelj

ZAGREB> Mednarodna veslaška regata Croatia Open v soboto in nedeljo slovenskega selektorja Miloša Janše, ki je po skupnih pripravah kandidatov preizkušal nove kombinacije, ni pretirano razveselila. Odlično oceno zasluži članski četverec brez krmarja, ob njem pa še nekaj mlajših posadk, plod dobrega dela v posameznih klubih.

Slovenski veslači so v Zagrebu desetkrat stopili na stopničke. Zmagale so tri blejske posadke: reprezentančni članski četverec brez krmarja (Rok Kolander, Jernej Jurše, Aleš Zupan, Urban Ulčar), mladinski dvojni četverec in mladinec Jernej Markovc v enojcu. Druga sta bila mladinski dvojni četverec Dravski elektrarn in mlajši mladinec iz Ljubljanice Vid Pugelj, tretji pa mladinski dvojni dvojec (Jan Pleško, Gašper Ostanek) in mladinski dvojec (Matjaž Kocjančič, Žan Črnac) koprskega Nautilusa, mladinski četverec brez krmarja Dravskih elektrarn, članski dvojni četverec (Marko Grace, Gregor Domanjko, Janez Jurše, Gašper Fistravec) ter blejski mladinec Jernej Markovc v članski konkurenci. Naš (edini) olimpijski dvojni dvojec Luka Špik-Iztok Čop je z najboljšim časom kvalifikacij zmagal v svoji skupini, v finalu pa zaradi Špikovega slabega počutja ni nastopil. Veslal pa ni niti poškodovani Andraž Krek (Argo).

Lahki dvojni dvojec Rajko Hrvat-Matevž Malešič je bil šesti, mesto pred konkurentoma Juretom Gracetom in Juretom Cvetom. O tem, katera posadka bo poskusila srečo v kvalifikacijah za olimpijado, bo verjetno odločala prvomajska regata na Bledu prihodnji vikend. ”Pri lahkih dvojcih, kjer četverica konkurira za en čoln, se je na tekmi pokazalo to, kar je bilo videti na treningih, in tukaj bo treba natančno pogledati, kdo bo dobil priložnost v sezoni,” je ocenil selektor Janša, ki je navdušen nad mladim skifistom Markovcem; ta je lepo izkoristil priložnost, ki jo je dobil. Njegov koprski soveslač v dvojnem dvojcu evropskih mladinskih prvakov Jan Kanduč, ki to sezono prisilno počiva (zaplet pri prestopu iz Nautilusa v Argo), bo na podobno priložnost moral še čakati.

Hrvat je za PN povedal: “Pokazala sva, da morajo računati tudi z nama. A treba bo resno delati še naprej - kar velja tudi za druge posadke. V enojcu sem imel težave, ker so start izpeljali nenapovedano hitro. Zamudil sem nekaj sekund in sem ostale vso progo lovil. Uvrstil sem se v finale C, kjer sem zmagal (13. mesto skupno).”

Ostale primorske uvrstitve v finale A - dvojni dvojec mladink Arga (Sanja Savanovič, Tinka Kersikla - četrti), mladinski dvojni dvojec VK Piran (Luka Pangos, Gregor Vojvoda - šesti), mlajši mladinec VK Piran (Luka Grižon - šesti).VJ


Najbolj brano