Zadnji tango Žbogarja in Vinčeca

Leto dni trajajoče nacionalne olimpijske kvalifikacije za jadralce se bodo končale danes teden z regato v francoskem Hyeresu. V dvoboju Vinčec-Žbogar pred zadnjim soočenjem vodi slednji.

Vasilij Žbogar (v ospredju) je v predzadnji kriterijski regati za olimpijsko vozovnico prehitel Gašperja Vinčeca (v ozadju) Foto: Arhiv Pn
Vasilij Žbogar (v ospredju) je v predzadnji kriterijski regati za olimpijsko vozovnico prehitel Gašperja Vinčeca (v ozadju) Foto: Arhiv Pn

HYERES > Dobra dva meseca in pol pred pričetkom olimpijskih iger v Londonu je na začasnem seznamu odbora za vrhunski šport Olimpijskega komiteja Slovenije zabeleženih 89 posameznikov, ki bodo julija odpotovali na OI. Med kandidati je tudi pet jadralcev, Vasilij Žbogar, Gašper Vinčec, Tina Mrak, Teja Černe in Karlo Hmeljak, vendar so na letalu zgolj štirje sedeži. Dva sta rezervirana za Černetovo in Mrakovo, ženski tandem razreda 470, eno za Karla Hmeljaka v laserju in zadnje za predstavnika v enosedu finn. Ime bo znano natanko čez teden dni, ko bo končana zadnja od šestih selekcijskih tekem, na podlagi katerih bo izbrana slovenska olimpijska flota.

V petih regatah, ki jih je Jadralna zveza Slovenije določila za olimpijske kriterije, je Žbogar zbral 2949 točk, Vinčec pa 2861. Manjka še poslednja preizkušnja, regata v francoskem Hyeresu, po kateri bo dokončno znano, kdo bo oblekel olimpijski dres. Skladno s pravili strokovnega sveta se bo jadralcema upoštevalo pet regat, ki so točkovno najdonosnejše, najslabšo pa odpisalo. To pomeni, da se bo po vsej verjetnosti Žbogarju brisalo 387 točk iz Weymoutha, Vinčecu pa 324 osvojenih na Palmi de Mallorci. Razlika med njima bo potemtakem znašala le 29 točk v prid Žbogarja ali povedano drugače - Vinčec se mora na južni obale Francije uvrstiti pet mest višje od izolskega tekmeca, če želi še tretjič zastopati Slovenijo na OI v razredu finn, sicer bo ta čast pripadla Žbogarju, dvakratnemu dobitniku olimpijske kolajne.

Regata v Hyeresu se prične jutri in konča prihodnji petek. Na njej bodo nastopili Nik Pletikos, HmeljakinŽan Luka Zelko v razredu laser, Mrakova in Černetova v dvosedu 470, Vinčec in Žbogar z enosedom finn ter posadke Mitja Mikulin-Sebastian Prinčič, Tim Podlogar-Andraž Gulič in Jakob Božič-Dylan Tidd v moški floti 470.

Za razliko od Palme bo zasedba v razredu finn na Azurni obali nekoliko manj kvalitetna, saj na prizorišču četrte tekme svetovnega pokala ne bo Britancev, prisotnih bo zgolj 13 jadralcev iz prve trideseterice. To bo tudi prvi skupni nastop Mikulina in Prinčiča po poškodbi slednjega med zimskimi vragolijami na snegu.

JANA PINES


Najbolj brano