Začeti hitro in končati še hitreje

Postojnski Mestni trg bo drevi prizorišče starta že 7. ultramaratonske dirke okoli Slovenije DOS Extreme 2013. Od 20. ure naprej se bo na pot podalo 79 kolesarjev in kolesark, ki bodo nastopili v osmih kategorijah, med njimi pa bodo tudi številni primorski ultramaratonci.

Lani je slovenske ceste najhitreje prevozil Avstrijec Christoph Strasser, ki pa ga letos ne bo v Postojno Foto: Tomaž Penko
Lani je slovenske ceste najhitreje prevozil Avstrijec Christoph Strasser, ki pa ga letos ne bo v Postojno Foto: Tomaž Penko

POSTOJNA> Začetek dirke bo tradicionalno speljan po primorskih cestah, saj se bodo kolesarji po startu podali proti Ilirski Bistrici, nato jih bo trasa vodila do Lucije, sledila bo pot do Ajdovščine, nato preko Predmeje in Črnega vrha do Idrije, eden izmed vrhuncev dirke pa bo zagotovo vzpon na Vršič, kjer bo najhitrejši hribolazec osvojil prestižni Pokal Jureta Robiča.

Zaradi del na cesti med Idrijo ter Mostom na Soči so bili organizatorji primorani spremeniti del trase. Tako se bodo nastopajoči letos peljali od Idrije skozi Cerkno, Trebenče, Gorje, Bukovo, Knežo, Klavže nazaj na Bačo pri Modreju ter Most na Soči in potem naprej po znani trasi proti Vršiču. Z novim odsekom je dirka pridobila tudi nekaj novih kilometrov. Celotna dolžina trase znaša 1.229,2 km (14.883 metrov višinske razlike).

V Postojni so se v teh dneh zbrali skoraj vsi najboljši evropski ultramaratonski kolesarji, ki se bodo pomerili na več kot 1200 kilometrov dolgi progi. Izmed najboljših bo manjkal le lanski zmagovalec Avstrijec Christoph Strasser, ki je letošnjo sezono posvetil pripravam na dirko RAAM (Race Across America), iz istega razloga pa bo nastop v dirki posameznikov izpustil najboljši Slovenec Marko Baloh. Slednji bo skupaj z Iztokom Melanškom nastopil v konkurenci moških dvojic, kjer bo vendarle pokuril precej manj moči.

“Med obema dirkama je le štiri tedne časa, kar je bistveno premalo za regeneracijo. Posamičen nastop sem prečrtal že jeseni, potem pa sem začel razmišljati o partnerju za DOS v dvojicah. Z Iztokom sva delila najboljša leta pred 20 leti v KK Merx Celje. Fant je bil takoj za izziv. Glavna favorita za zmago ostajata lanska zmagovalca Tadej Blatnik in Uroš Komac. Najina taktika? Začeti hitro in končati še hitreje,” je pojasnil Baloh, ki ga skupaj s partnerjem čaka ogorčen boj za zmago, saj je prijavljenih kar 18 moških dvojic. Med njimi sta Američana David Ophel in Mats Brodow, na seznamu pa je tudi postojnska naveza Franci Horvat - Oliver Merhar.

Andrej Berginc: “Glede na napoved se nam obetajo ekstremne vremenske razmere: od sonca do dežja in neviht, tako da kolesarje čaka težka naloga.”

“Glede na vremensko napoved se nam obetajo ekstremne vremenske razmere: od sonca do dežja in neviht, tako da kolesarje čaka težka naloga. Organizatorji smo pripravljeni, večina tekmovalcev je v Postojni že nekaj dni, sam pa si želim, da bi se na večernem startu zbrala množica ljudi,” je zadnje občutke pred pričetkom dirke razkril direktor DOS-a Andrej Berginc, ki je imel skupaj s svojo ekipo v zadnjih mesecih ogromno (birokratskega) dela.

Po koncu tekmovanja bo imel čast na zmagovalni seznam v konkurenci moških posameznikov zapisati novo ime, saj so se doslej zmage v tej kategoriji veselili le pokojni Jure Robič (2007-10) ter že omenjena Baloh (2011) in Strasser (2012).

V Postojni bodo lahko ljubitelji športa in kulture uživali tudi v številnih spremljevalnih dogodkih. Jutri dopoldne bodo osnovnošolci kolesarili po mestnih ulicah, popoldne bo na Mestnem trgu organizirano tekmovanje v ulični košarki in šahu, v Športnem parku bodo v organizaciji Športne zveze Postojna na sporedu razna atletska tekmovanja, zvečer pa bo na Mestnem trgu tudi glasbeni program. V soboto bo potekal 1. Ex tempore z naslovom Podobe Postojne.

Med glavnimi favoriti za skupno zmago bo Švicar Thomas Ratschob, ki se je že nekajkrat uvrstil tik pod vrh, na uvrstitev med najboljše računata tudi Sežančan Miran Modic ter Denis Rautovič iz Škofij, ki je lani doživel in preživel ognjeni krst: “Na letošnji DOS se podajam z nekaj več izkušnjami kot lani. Upam, da bo letos potekala brez dežja. Najbolj pomembno je, da bom užival na kolesu, rezultata pa ne bi napovedoval, saj nikoli ne veš, kaj te čaka na tako dolgi dirki.”

V konkurenci mešanih dvojic bosta vrh napadala Andrej Zaman (Dobravlje) in Tanja Kavčič (Solkan), v ženski konkurenci bo nastopila le Andreja Jagodic iz Cerkelj, prvič pa se bo na pot podala tudi avstrijska naveza parakolesarjev.

Najhitrejši naj bi ciljno črto v Postojni prečkali v sobotnih dopoldanskih urah, razglasitev najboljših pa bo na sporedu v nedeljo ob 18. uri, ko naj bi do cilja prikolesarili zadnji kolesarji. SIMON MALJEVAC


Najbolj brano