Začelo se je pred 54 leti

V soboto bo Kosovelov dom v Sežani prizorišče tradicionalne prireditve Naš športnik, kjer se bodo javnosti predstavili najboljši v minulem letu po izboru komisije športnih novinarjev z obeh strani meje. Izbor je v 54 letih doživel prekinitvi in nekaj preobrazb. Letos je razvrstitev za športnike in ekipe prvič skupna za najboljše z obeh strani meje.

Na podelitvi najboljšim športnikom ne manjka niti zabavnejših vložkov - tako je kolegica iz koprskega radia Zdenka Tomulič skušala napovedati prihodnost jadralcu Vasiliju Žbogarju Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na podelitvi najboljšim športnikom ne manjka niti zabavnejših vložkov - tako je kolegica iz koprskega radia Zdenka Tomulič skušala napovedati prihodnost jadralcu Vasiliju Žbogarju Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, NOVA GORICA >Prvi izbor je komisija, sestavljena iz športnih urednikov Primorskih novic, Radia Koper in slovenskega Jadrana izpeljala na podlagi ankete, v kateri so z izpolnjenimi izrezki iz časopisa leta 1959 lahko sodelovali vsi bralci. H glasovanju so bili posebej povabljeni ugledni športni delavci. Prvi zmagovalec je bil novogoriški kajakaš Pavel Bone. Takratni časi zaradi pomanjkanja objektov, prevoznih sredstev in številnih reorganizacij športu niso bili naklonjeni. Marsikdo je to dejavnost pojmoval kot zabavo tistih, ki nimajo drugega dela.

Organizatorji prireditve Naš športnik, ki bo v soboto, 28. decembra, ob 20. uri v Sežani, so Kosovelov dom, Regionalni RTV center Koper Capodistria, Primorske novice, Deželni sedež RAI za FJK - slovenski sporedi, Primorski dnevnik, ZSŠDI in portal slosport.org.

Reden izbor šele od leta 1978

Nov poskus zagona akcije se je zgodil leta 1964. Nosilci so bili okrajna zveza za telesno kulturo, Primorske novice in Radio Koper. Anketa med bralci se je ustalila kot način izbora. Za športnika Primorske je bil razglašen bistriški košarkar Anton Štemberger. Sledila je nova prekinitev s temnim obdobjem razbijanja športa s Portoroškimi sklepi. Leta 1978 sta Primorske novice in Radio Koper spet zagnala izbor, ki od tedaj traja neprekinjeno. Končni vrstni red je predstavljal vsoto glasov strokovne komisije, ki so jo sestavljali novinarji in zaslužni športni delavci, ter bralcev Primorskih novic, ki so svoje glasove oddali po glasovnicah. Od tedaj so priznanja podeljevali v treh kategorijah: moški, ženske in moštva. Najboljši so bili skakalka v višino Lidija Lapajne, ki je s sedmimi naslovi najboljše primorske športnice tudi absolutna rekorderka, kajakaš Silvan Poberaj in atleti Gorice.

Skupaj z zamejci

Pomemben mejnik predstavlja izbor leta 1984, ko je bila sklepna prireditev za najboljše primorske športnike z obeh strani meje prvič skupna in kot takšna se je neprekinjeno in z nekaterimi popravki ohranila do danes. Prireditev je bila izpeljana januarja 1985 v tržaškem kulturnem domu. Že takrat se je pokazala slabost termina prireditve. Vrhunski športniki so namreč imeli tekmovalne obveznosti daleč od doma, tako da glavna junaka, olimpijec Jure Franko in Lidija Lapajne, nista mogla priti. Med moštvi so bila v osemdesetih letih zanimiva rivalstva med Atletskim klubom Gorica (trikrat prvi), Kajak kanu klubom Soške elektrarne (štirikrat prvi) in Jadralnim klubom Jadro Koper (dvakrat prvi).

Izbor za leto 1992 je prinesel novo prelomnico, saj je bilo to prvo leto, ko primorskim športnikom na slovenski strani meje ni bilo treba iti skozi hudo selekcijo za preboj v jugoslovansko reprezentanco. Vrata na mednarodno prizorišče so postala zanje precej bolj odprta kot za njihove kolege v Italiji. Marsikomu je v spominu ostala zapisana prireditev leta 1993 v Hrpeljah, ko je bila dvorana že uro pred dogodkom precej napolnjena v pričakovanju podelitve priznanja najboljši ekipi leta - hrpeljskim rokometašem.

Od leta 1995 izbira komisija

Tedaj so se začele pojavljati tudi prve kritike kombiniranega načina izbora. Tako od leta 1995 o najboljših odloča komisija primorskega aktiva Društva športnih novinarjev Slovenije. Uveljavil se je sistem šestih nominirancev v treh kategorijah, s kasnejšim glasovanjem o vrstnem redu najboljših. Bralci PN pa so izbirali najpopularnejšega športnika in najpopularnejšega trenerja, kar je trajalo deset let. Devetdeseta so bila leta odbojkarjev Salonita (štirje naslovi), triatlonke Nataše Nakrst Kosmač (štirje naslovi), kanuista Joška Kanclerja (dva naslova), jadralca Dušana Puha (dva naslova) in jadralskega dvojca Tomaž Čopi-Mitja Margon (dva naslova). Novo tisočletje je prineslo nove junake: nogometaše Gorice (pet naslovov) in rokometaše Cimosa (štirje naslovi), Špela Ponomarenko Janić in Vasilij Žbogar (po štirje naslovi).

Od letos skupni zmagovalci

Leta 2011 je prišlo do premika prireditve na čas med božičem in Silvestrovim, ki je edini, ko so vrhunski športniki praviloma doma in lahko pridejo na podelitev. Sprememba je obrodila sadove z dobro udeležbo in takšen termin prireditve ostaja v veljavi do nadaljnjega. Letošnja prireditev Naš športnik prinaša še dodatno novost: konkurence za podelitve po kategorijah niso več ločene za slovensko in italijansko stran meje. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano