Za Tanjo Žakelj veliko izzivov pred Riom

Za Tanjo Žakelj se začenja nov olimpijski ciklus. Na poti do Ria 2016 pa jo čaka še kopica vmesnih, a prav tako pomembnih izzivov. V nedeljo se v Nemčiji s prvo tekmo začenja svetovni pokal v gorskem kolesarstvu.

Tanja Žakelj bo sezono svetovnega pokala odprla v Nemčiji Foto: Bostjan Bensa
Tanja Žakelj bo sezono svetovnega pokala odprla v Nemčiji Foto: Bostjan Bensa

ALBSTADT > Pred nedeljsko preizkušnjo v olimpijskem krosu je kolesarka iz Ledin nad Idrijo dobro razpoložena. Generalke v sosednji Italiji so pokazale, da se forma približuje želeni ravni.

V deževni 12. etapi italijanskega Gira se je izkazal Luka Mezgec, ki je osvojil tretje mesto. Član Argosa je v ciljnem sprintu moral priznati premoč le Britancu Marku Cavendishu, ki je slavil 100. zmago v karieri, in Francozu Nacerju Bouhanniju. Črn dan je imel spet lanski zmagovalec Toura, Bradley Wiggins. Načeti Britanec je zaostal 3 minute in 34 sekund za glavnino z rožnato majico, Italijanom Vincenzom Nibalijem.

V pripravljalnem obdobju je kljub podaljšani zimi sledila začrtanemu vadbenemu razporedu. Novosti je sicer kar nekaj. Poleg zamenjave klubskih barv je Tanja Žakelj začela sodelovati tudi z novim trenerjem. Članica Unior Toolsa si bo prizadevala izboljšati nekaj tehničnih prvin, ki bi jo lahko izstrelile proti vrhu. Poudarek bo predvsem na bolj eksplozivnem startu.

Žakljeva med tekmo sicer dobro stopnjuje ritem, kar je pokazala tudi na olimpijski dirki z desetim mestom. Meni pa, da ima še rezerve. Postopno prebijanje iz začetne gneče ji je v preteklosti vzelo veliko energije in bržkone tudi kakšno vidnejšo uvrstitev od devetega mesta v svetovnem pokalu. Njen letošnji cilj bo izboljšanje tega dosežka.

“Želim si rezultatske konstante, oziroma da bi se redno uvrščala okrog desetega mesta. Je pa res, da je konkurenca v svetovnem pokalu najmočnejša,” je pojasnila Žakljeva, Prva izmed šestih postaj svetovnega pokala bo konec tedna v nemškem Albstadtu. Žakljeva bo progo spoznala na prizorišču, a to ne bi smela biti previsoka ovira. Večjo bi utegnilo predstavljati muhasto vreme oziroma dež. ”Prireditelji vse bolj težijo k raznovrstnim progam s strmimi klanci in tehnično zahtevnimi spusti. Po prvih informacijah so takšno pripravili tudi v Nemčiji,” je pojasnila Žakljeva, ki bo ob Blaži Klemenčič zastopala slovenske barve v Nemčiji. Konkurenco utegne zaostriti tudi najboljša cestna kolesarka na svetu, Nizozemka Marianne Vos.

Sicer pa se bo svetovni pokal nadaljeval že čez teden dni na Češkem. Evropsko prvenstvo, kjer je Žakljeva pred dvema letoma osvojila bron, bo od 20. do 23. junija v Švici, svetovno prvenstvo pa bo konec avgusta v Južnoafriški republiki.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano