Z dna se je povzpela na vrh

Novogoriška kajakašica Urša Kragelj se je okitila z naslovom najboljše v svetovnem pokalu, s čimer se je vpisala v anale kot prva slovenska tekmovalka v slalomu na divjih vodah, ki ji je to uspelo.

Kajakašica Urša Kragelj je osvojila naslov najboljše v svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah Foto: Arhiv Pn
Kajakašica Urša Kragelj je osvojila naslov najboljše v svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah Foto: Arhiv Pn

LJUBLJANA> Pred njo se je s tem dosežkom v moški konkurenci lahko pohvalil le Peter Kauzer, ki je zmagal v letih 2009 in 2011. Da je Urša Kragelj vrhunski potencial oziroma programirana šampionka, se je vedelo že, ko je v mlajših kategorijah serijsko zbirala medalje na največjih tekmovanjih. Kot perfekcionistki se ji je v iskanju popolnosti na progi neredko tudi zalomilo, kot se ji je primerilo na evropskem prvenstvu v Augsburgu, kjer je ostala brez olimpijske vozovnice. Razočaranje je bilo razumljivo.

Po olimpijskih igrah je bila “na tleh”

“Štiriletni ciklus dela je bil bolj ali manj podrejen enemu cilju. Olimpijske igre so hočeš nočeš vendarle največji športni dogodek in temu ne moreš ubežati. Po evropskem prvenstvu sem bila tri tedne na tleh. Veslala sem, a brez pravega motiva. Treba se je bilo sestaviti in opraviti miselni preskok. Čas celi rane, še bolj so jih rezultati,” je povedala 24-letna Kragljeva, ki je po olimpijskem razočaranju nanizala štiri uvrstitve med najboljšo peterico v svetovnem pokalu. Najslabša, 13., je bila na uvodni tekmi v Cardiffu.

“Še tam sem bila zelo hitra, a se mi je primerila napaka. Na sploh sem skozi vso sezono vozila zelo konstantno. Čoln je tekel, kot sem si želela. Je pa slalom šport, v katerem odločajo centimetri. Po napačni odločitvi oziroma spodrsljaju na progi želeni rezultat splava po vodi. Tako se je meni primerilo na evropskem prvenstvu. Na sploh so se mi zdele interne kvalifikacije čudno zastavljene, tudi sistem uvrščanja na olimpijske igre, kjer je prostora le za enega tekmovalca iz iste države v posameznih disciplinah, je precej krut. Morda se bo zdaj kaj spremenilo, ko je član olimpijskega komiteja postal vrhunski kanuist, Francoz Tony Estanguet,” je pojasnila Kragljeva. Članica KK Soške elektrarne je po Cardiffu nanizala štiri sijajne rezultate, vključno z zmago v Seu d'Urgellu.

Zmaga ji pomeni veliko

“Vselej sem vedela, da sem sposobna doseči velik rezultat, a to je treba pokazati v praksi. Zmaga v absolutni konkurenci, ki se je v zadnjih letih razširila na 25-30 tekmovalk, sposobnih poseči po finalu, mi pomeni veliko, prav tako osvojeni svetovni pokal. To je lepa popotnica za naprej, za nov olimpijski ciklus, a sam motiv ne bo dovolj. Poleg vloženega dela je veliko odvisno od financ. Kajakaštvo ni poceni šport. Prevoz, prehrana: vse stane. Z minimalno športno štipendijo pa je težko zastaviti neodvisno pot,” je pogled že usmerila v prihodnost Kragljeva, ki ni imela časa za proslavljanje.

Po vrnitvi iz Bratislave jo je že včeraj čakal izpit na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer študira prevajalstvo. Domov se bo vrnila jutri. Na evropskem prvenstvu za mlajše kategorije v Solkanu bo imela vlogo demonstratorke na progi.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano