Z Zoncolana do Trsta

Kolesarska dirka po Italiji bo imela v sklepni fazi tudi primorski pridih. Jutrišnja, zadnja etapa bo v zamejstvu, cilj pa bo v središču Trsta. Če ne bo imel slabega dne danes na Zoncolanu, potem je zmagovalec letošnjega Gira znan.

Kolesarji se bodo po zadnji gorski etapi jutri spustili k morju in v Trstu končali dirko po Italiji
Kolesarji se bodo po zadnji gorski etapi jutri spustili k morju in v Trstu končali dirko po Italiji 

BASSANO DEL GRAPPA > To je Nairo Quintana (Movistar). Najboljši kolumbijski športnik leta 2013 je včeraj pokazal, da je najmočnejši (hribolazec) na dirki po Italiji. Dobil je gorski kronometer in na najboljši način odgovoril kritikom, ki so mu po torkovi kraljevski etapi očitali sporen pobeg v spustu s Stelvia. Včeraj je še enkrat z naskokom ugnal na papirju najbližjega zasledovalca, rojaka Rigoberta Urana (Omega), ki ni ponovil sijajne predstave iz prvega sicer bolj položnega kronometra. Za Quintano je zaostal minuto in 26 sekund. V skupnem seštevku pa je razlika narasla na tri minute in sedem sekund. Danes se bo na ciljnem vzponu razvnel predvsem boj za skupno drugo mesto, v katerega se je vključil obetavni Italijan Fabio Aru, ki je včeraj za Quintano zaostal le 17 sekund.

Na Giro je včeraj posijalo sonce, ki obeta pravi kolesarski praznik na Zoncolanu. Poleg ljubiteljev smučanja so ga v zadnjem desetletju odkrili tudi kolesarski zanesenjaki. Sodi med najzahtevnejše in strme klance na velikih etapnih dirkah. V desetih kilometrih vzpona bodo kolesarji premagali kar 1200 metrov višinske razlike z največjim 22-odstotnim naklonom. Precej slovenskih navijačev bo spremljalo tudi jutrišnjo zaključno etapo po zamejskih cestah s ciljem v Trsu, kjer bodo kolesarji prevozili osem krogov.

Vidni vlogi bi lahko pripadli Idrijčanu Borutu Božiču (Astana) in zlasti Luki Mezgecu (Giant). Včeraj se na gorskem kronometru nista pretirano naprezala. Zaostala sta dobrih 13 minut. Mezgec je osvojil 140. mesto, Božič pa 142. Jan Polanc je bil s 54. mestom in zaostankom 7 minut in 45 sekund po pričakovanjih najboljši izmed slovenske trojice. Kolesar Lampreja v skupnem seštevku zaseda 39. mesto. ASO


Najbolj brano