Wimbledon ali Portorož?

Teniška Slovenija se je lahko še pred nekaj leti pohvalila predvsem z izjemno generacijo deklet, po nekaterih tipično ženskih nesporazumih pa so štafeto sprejeli fantje. Vsi štirje slovenski mušketirji prihajajo na Tilia Slovenia Open Challenger v Portorož.

Prvi teden julija bo v Portorožu teniško obarvan Foto: Vid Ponikvar
Prvi teden julija bo v Portorožu teniško obarvan Foto: Vid Ponikvar

PORTOROŽ > Za organizatorje challengerjev (nekako 2. svetovna liga, v kateri se kalijo bodoči zvezdniki), ki računajo predvsem na odziv domačih igralcev, pomeni termin v drugem tednu katerega od Grand Slamov vedno svojevrstno kockanje. Če se denimo Grega Žemlja na letošnjem Wimbledonu prebije do četrtfinala, bo moral pač kljub dobri volji odpovedati nastop v Portorožu, kajti “sveta trava” je navzlic vsemu največ, kar lahko teniški svet ponudi.

Portoroški Challenger ponuja 30.000 evrov nagradnega sklada ter namestitev, za kar bo poskrbel Bernardin Group oz. hotel Metropol. Direktor TZS Gregor Krušič je zato razumljivo hvaležen domačim matadorjem Žemlji, Blažu Kavčiču in Aljažu Bedenetu, ki so že pred časom obljubili nastop, čeprav obenem upa, da v Portorožu ne bi mogli zaigrati: “Če se kateri od naše trojice vrhunskih igralcev prebije do četrtfinala Wimbledona, bo pač moral odpovedati nastop v Portorožu, kar vsem iz srca želim. Realno lahko pričakujemo vse tri, blizu neposredni uvrstitvi v glavni žreb pa je tudi študentski prvak ZDA Blaž Rola, ki bo v vsakem primeru dobil vabilo, če bi mu spodletelo. 'Wild-carda' sta zagotovo namenjena še najboljšemu primorskemu igralcu Marku Laziču ter Tomislavu Ternarju. Za četrtega se še dogovarjamo, morda pa bomo dobili še enega, če bi 307. igralec sveta Rola 'padel' v glavni žreb.”

Ker bo tekmovanje po kakovosti precej preseglo običajno zasedbo na takšni ravni (poleg Slovencev je kot 2. nosilec prijavljen Evgenij Donskoy), so se tudi organizatorji iz TZS posebej potrudili. Hotel Metropol je trem slovenskim zvezdnikom namenil po dve sobi, vse spremljevalne prireditve pa bodo potekale po vzoru precej bogatejših ATP turnirjev. Poleg običajnega dneva otrok bosta za tako imenovani Player's Party poskrbeli prestižni znamki BMW in Kempinski.

Obeta se še festival tenisa za slovenske mlade upe, vsi obiskovalci s kupljeno dnevno vstopnico - tri evre na začetku turnirja in pet evrov v zaključku - pa imajo zvečer prost vstop na tematske zabave v atraktivnem lokalu Alaya, kjer se lahko za osvežitev po napornem večeru dobesedno zvrneš v toplo morje ter nato nadaljuješ z vsem, kar si pač počel pred tem. Slovenci torej v Portorožu stavijo na kombinacijo kakovostnega tenisa v domači izvedbi, dobre zabave in močnih rezultatov, kar se je navsezadnje izkazalo za uspešen recept že ob prirejanju ženskega turnirja, ki je medtem žal izginil s svetovnega koledarja.

BORIS PLANINC


Najbolj brano