Webber junak Silverstona, Britanci razočarani

Avstralec Mark Webber (Red Bull) je zmagovalec dirke za VN Velike Britanije v Silverstonu, devete preizkušnje sezone svetovnega prvenstva formule 1. Drugi je bil vodilni v skupnem seštevku Španec Fernando Alonso (Ferrari), tretji pa branilec naslova prvaka Nemec Sebastian Vettel (Red Bull).

Fernando Alonso kljub zmagi Marka Webbra še vedno vodi v skupnem seštevku Foto: Reuters
Fernando Alonso kljub zmagi Marka Webbra še vedno vodi v skupnem seštevku Foto: Reuters

SILVERSTONE>Mark Webber je začel z drugega mesta in na tem mestu tudi preživel večji del dirke. Štiri kroge pred koncem se je prebil pred Fernanda Alonsa in dosegel drugo zmago v sezoni po Monaku.

“Fernando je imel zelo dober ritem in je bil močan tekmec, toda mi smo imeli na koncu boljšo taktiko. Nisem se predal in na koncu se mi je pritisk izplačal, saj sem ga prehitel,” je pot do zmage opisal avstralski dirkač. Zdaj je Webber nekoliko zmanjšal zaostanek v SP, kjer še vedno vodi Alonso; Španec ima po devetih dirkah 129 točk, Webber pa 116, tretji je Sebastian Vettel s 100.

Za avstralskega dirkača je bila to obenem druga zmaga na britanskem prizorišču v zadnjih treh letih. Tokrat je bil v stranski vlogi pri Red Bullu svetovni prvak Vettel, saj je po slabšem startnem izhodišču, v soboto je bil le četrti, nazadnje sicer prišel do mesta na stopničkah, a se moral zadovoljiti z najnižjo.

Precej manj zadovoljni kot pri Ferrariju in Red Bullu - ti ekipi tudi vodita v seštevku konstruktorjev, Avstrijci imajo 215 točk, Italijani pa 152 - pa so bili pri najmočnejši britanski ekipi. McLaren-Mercedes je na domačem terenu v Silverstonu računal na mesta pri vrhu, dobil pa le dve uvrstitvi tik ob robu deseterice. Lewis Hamilton, sicer četrti v SP, je pristal le na osmem mestu, Jenson Button pa je, potem ko je razočaral že na sobotnih kvalifikacijah z zgolj 16. mestom, danes nekoliko popravil uvrstitev in ujel zadnjo točko na domači dirki.

Uvrstitev pa je poslabšal Michael Schumacher; nemški veteran se je na prejšnji dirki veselil sploh prvih stopničk, odkar se je vrnil v formulo 1 z Mercedesom, toda sobotnega tretjega kvalifikacijskega izhodišča ni popravil in je bil na koncu sedmi.

Med osmoljence dirke pa se lahko prištevajo mehaniki pri Sauberju. Kamui Kobajaši je, najverjetneje zaradi tehničnih težav, ob postanku v 37. krogu zapeljal v svojo posadko v boksih in dva mehanika sta po bližnjem srečanju z dirkalnikom potrebovala zdravniško pomoč. Japonec je dirko sicer končal brez točk na 11. mestu.

Sezona formule 1 se bo čez dva tedna nadaljevala z dirko v nemškem Hockenheimu.

STA


Najbolj brano