Vzornik vleče mlade

Namiznoteniški klub Gorica je 60-letnico obeležil s srečanjem vseh generacij kluba z olimpijskim potnikom v London, domačinom Bojanom Tokićem, ki je navdušil polno dvorano.

Bojanu Tokiću je predsednik NTK Gorica Dean Mavri pred odhodom na olimpijske igre podaril vodnik po Londonu s posvetilom Foto: Igor Mušič
Bojanu Tokiću je predsednik NTK Gorica Dean Mavri pred odhodom na olimpijske igre podaril vodnik po Londonu s posvetilom Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA> Namiznoteniški klub Gorica, ki slavi 60 let, je ob nogometnem drugi najstarejši klub v Novi Gorici. Jubilej je proslavil skromno, a zelo privlačno. Zbrane učence namiznoteniške šole, ligaške igralce, veterane in starše je pred počitnicami in dopusti obiskal in se z njimi pogovarjal najboljši slovenski namiznoteniški igralec, domačin Bojan Tokić. Z mladimi upi je opravil tudi krajši trening, nato pa je odgovarjal na vprašanja.

Predsednik kluba Dean Mavri je spomnil na to, da se je Bojanova blesteča kariera začela prav v NTK Gorica, kjer je kot pionir leta 1995 postal državni prvak, kot kadet in mladinec pa je v dresu ljubljanske Olimpije in državne reprezentance nadaljeval s športno rastjo in uveljavitvijo na mednarodnem prizorišču. Najuspešnejšemu nekdanjemu članu kluba Bojanu Tokiću je podaril vodnik po Londonu z željo, da bi bil na olimpijskem turnirju tako dolgo zaposlen (po možnosti do finala), da bi imel čas za ogled mesta šele po izteku olimpijade.

Bojan o uvrstitvi ni govoril, o pripravah pa je povedal tole: “Olimpijske igre so največje tekmovanje. To pomeni, da moraš biti enkrat v celem letu in pravočasno v vrhunski formi, kar je težko. Ker sem se sam v dolgi karieri učil na napakah in izkušnjah, sem spoznal, da zagotovil ni, a vsaj približno vendarle vem, kaj moram za dober rezultat narediti. Odločil sem se, da ne bom igral veliko in da si bom za vse vzel dovolj časa. Na dopustu sem se spočil, po tem pa sem se lotil telesnih in taktičnih priprav. Veliko tekem in treningov ne pomeni vse. Mora biti tudi dovolj svežine in sproščenosti.”

Novogoriški olimpijec je povedal tudi, kaj mu je kot otroku povzročalo največ težav: ”Kot otrok sem bil izrazito slabši v forhandu in sem to pomanjkljivost vrsto let odpravljal, vendar tega dela ni nikoli konec. Tudi po 30. letu imam še vedno veliko prostora za napredek. Izpopolnjevanje se v tem športu nikoli ne konča.”

Bojan Tokić in sodelovanje dobro organiziranih NTK Iskra Avtoelektrika Vrtojba in NTK Gorica so magnet za mlade, ki so napolnili klubsko dvorano. Prav dobra otroška šola v obeh klubih in skupno ustvarjanje kakovostne piramide je pripeljalo do tega, da je letos Goriška ob članskem drugoligašu (NTK Gorica) pridobila novega moškega prvoligaša Iskro. Morda se bo čez nekaj let na Goriškem ponovil uspeh iz leta 1984, ko je bil NTK Gorica četrti v Sloveniji.IM


Najbolj brano