Vsi zbrani na Goriškem

V minulih dveh desetletjih so primorski pari serijsko pobirali odličja na domačih in tujih turnirjih v standardnih in latinskoameriških plesih, a je podmladka tu vse manj, razcvet pa doživljajo ulični plesi. Vsi najboljši se bodo sicer junija predstavili v Novi Gorici.

V profesionalni konkurenci latinskoameriških plesalcev  sta med Primorci v domovini tega športa, Angliji,  zelo uspešna Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V profesionalni konkurenci latinskoameriških plesalcev sta med Primorci v domovini tega športa, Angliji, zelo uspešna Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Po poldrugem desetletju uspehov številnih Primorcev in časih velikih prireditev v standardnih in latinskoameriških plesih v Kopru in Izoli (to se je zaključilo leta 2010), je tovrstni utrip v zadnjih letih bistveno upadel. Gospodarska kriza je storila svoje. Število tekmovalcev na kvalifikacijskih turnirjih za DP je v primerjavi z najboljšimi časi, ko jih je bilo na kategorijo tudi po 50, upadlo za skoraj desetkrat. Denarja za organizacijo velikih tovrstnih prireditev na Primorskem ni. Edini veliki mednarodni turnir v državi bo Ljubljana open, od 11. do 13. aprila.

Plesna zveza Slovenije je nagrado za solistko minulega leta v modernih tekmovalnih plesih podelila Novogoričanki Niki Mlakar (Pro dance, svetovna prvakinja v show orientalskih plesih), solist leta pa je postal Šempetrc, svetovni prvak v break danceu, Tomi Činej (VIP Dance Company).

Nekaj najboljših primorskih tekmovalcev se je poslovilo. V profesionalni konkurenci sta aktivna še dva ajdovska para. V latinskoameriških plesih skoraj izključno na tujem (pozimi sta bila v finalu v slovitem Blackpoolu) nastopata Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj v standardnih (pa tudi v LA) pa tekmujeta še Miša Cigoj (nekdanji svetovni amaterski prvak) in Nika Bagon - sicer tudi aktualna državna prvaka v teh disciplinah. Dodati velja, da je Miša Cigoj v Ajdovščini postavil na noge Plesni studio Maxim in se lotil vzgoje nove tekmovalne generacije plesalcev.

Z lepo profesionalno plesno kariero se lahko pohvalita brata Gregor Rebula (angleški prvak) in AndrejRebula (deloval je na Portugalskem) iz Šempetra, ki pa sta kariero s tujimi soplesalkami zaključila pred dvema letoma in se posvetila pedagoškemu delu v družinskem Plesnem studiu Rebula.

Andrej Rebula sicer Primorsko (skupaj s koprsko plesno delavko Fiono Johnson Kocjančič) zastopa v predsedstvu Plesne zveze Slovenije in je v organizacijskem odboru letošnje največje športno plesne prireditve na Primorskem, ki bo junija v Novi Gorici. O tem je povedal: “V PZS smo se letos prvič odločili pripraviti državno prvenstvo vseh plesnih zvrsti, ki jih združujemo, na enem mestu. V novogoriškem šolsko - športnem centru, ki z dvema velikima in nizom manjših dvoran ponuja dobre razmere za takšno prireditev, bomo od 21. do 28 junija gostili najboljše slovenske plesalce v standardnih in latinskoameriških, v akrobatskih in v modernih tekmovalnih plesih. Tako želimo široko paleto plesov še bolj približati mladim.”

Izkušnje plesnih klubov in šol v zadnjih letih sicer kažejo nezadržen premik zanimanja otrok in mladih k modernim in akrobatskim plesom, čeprav se plesni delavci trudijo, da bi na solidni ravni ostalo tudi zanimanje za klasične plese. Andrej Rebula, ki je iz teh plesov tudi diplomiral na fakulteti za šport, ta trend pojasnjuje takole: “Zanimanje za standardne in latinskoameriške plese ostaja predvsem na ravni učenja za družabnost in rekreacijo, ker so finančne zahteve za uspeh na tekmovalni ravni v trenutnih razmerah previsoke. V teh plesih je vse tako izpiljeno do potankosti, da poceni rešitev ni. Cene oblek se začnejo pri tisoč evrih, priznani trenerji pa zahtevajo sto evrov na uro. Pri novih akrobatskih in uličnih plesih so stroški bistveno nižji, uvedena pa je množica kategorij, skozi katere se je lažje prebiti v mednarodni vrh. Dodatno težavo v klasičnih plesih predstavlja še razcepljenost na dve krovni organizaciji - WDC in WDSF. S tem se je še zmanjšala možnost, da bi ti plesi kdaj postali olimpijska disciplina.”

Plesna sezona je sicer že v polnem teku. V petek bo v ljubljanskem klubu Cirkus prireditev Naj plesalec modernih tekmovalnih plesov, Koprski PK Elite pa bo 11. aprila organiziral plesni večer.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano