Vršič bo spet odločal

Jubilejna 20. kolesarska dirka po Sloveniji poimensko ne bo tako atraktivna kot lani ali v zadnjih letih, gotovo pa bo precej bolj nepredvidljiva. Karavana se v soboto vrača tudi na (severno)primorske ceste.

Vzpon na Vršič bo tudi letos dal odgovor, kdo bo osvojil rumeno majico najboljšega na dirki po Sloveniji Foto: Boštjan Bensa
Vzpon na Vršič bo tudi letos dal odgovor, kdo bo osvojil rumeno majico najboljšega na dirki po Sloveniji Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Termin kot tudi obseg dirke in profil etap so zadnjih nekaj let precej podobni. Dirka se je koledarsko zasidrala v sredino junija, na sporedu pa so štiri raznovrstne etape: ena z vožnjo na čas, druga z razgibanim profilom, tretja s ciljnim vzponom in četrta za sprinterje. Tako bo tudi letos, le da bo zaporedje nekoliko drugačno.

Za začetek vožnja na čas

Štiridnevna dirka se bo začela v četrtek s krajšim kronometrom v Ljubljani. Lani se je dirka z vožnjo na čas končala. Dobil jo je Ajdovec Kristijan Koren (Cannondale), skupno zmago pa je slavil Jani Brajkovič. Letos ju na dirki po Sloveniji ne bo. Koren je pretekli teden vrtel pedala na kriteriju Dauphine, Brajkovič pa bo generalko za francoski Tour opravil na dirki po Švici, kjer ne bo njegovega moštvenega kolega Idrijčana Boruta Božiča. Kolesar Astane se bo po zlomu zapestja osredotočil na klasike v drugem delu sezone in bo izpustil francosko pentljo. Božič je na dirki po Belgiji prišel do spoznanja, da se ne bo mogel ustrezno pripraviti na največji izziv sezone.

Druga etapa slovenskega Toura od Kočevja do Višnje gore utegne že premešati vrstni red na vrhu, vsekakor pa bo ponudila aktivno kolesarjenje od starta do cilja. Razgibana bo trasa, razgibano bo tudi dogajanje v karavani. To je bržkone edina prava priložnost za lovce na etapne zmage profila Matej Mugerli. Solkanec že od začetka sezone drži vrhunsko formo, ki jo skoraj na sleherni dirki nadgradi tudi z rezultatom. Za ponazoritev: ekipa Adrie Mobila je v letošnji sezoni slavila sedem zmag, kar pet jih je prispeval Mugerli. V novomeškem moštvu je sicer še en Primorec Kristijan Fajt. Glavni klubski adut za visoko uvrstitev pa je ob Tomažu Nosetu Hrvat Radoslav Rogina, ki mu bo pomagal rojak Bruno Maltar. Slednji se je lani izkazal v dresu novogoriškega kluba.

V okrnjeni konkurenci državnega prvenstva na kronometer je v elitni kategoriji slavil Klemen Štimulak pred klubskima kolegoma iz Adrie Mobila, Primorcema, Matejem Mugerlijem in Kristjanom Fajtom. Ajdovka Polona Batagelj (Polet) je pri ženskah osvojila drugo mesto. Med starejšimi mladinci je bil Kristjan Kumar (Hit N. Gorica) četrti, Žiga Čuk (Sloga Idrija) pa med mlajšimi mladinci šesti.

Kolumbijci na Vršiču

Slej ko prej bo o končnem vrstnem redu odločala tretja etapa, ki vsaj po profilu upravičuje naziv kraljevske. Zaključni vzpon na Vršič je že tradicionalen, a ne bo edina ovira na 170 kilometrov dolgi poti do cilja. Kolesarje čaka že takoj po startu iz Škofje Loke vzpon na Sorico. spust pa jih bo nato pripeljal na primorske ceste, natančneje v Baško grapo. Pravega počitka za kolesarje v Zgornjem Posočju praktično ne bo. Pot jih bo vodila do Mosta na Soči v Tolmin, od tam pa se bo karavana dirke po Sloveniji sploh prvič povzpela na Livške ravne. V dobrih 10 kilometrih bodo kolesarji morali premagati skoraj 1000 metrov višinske razlike. Vzpon bo gotovo razredčil karavano, tekmovalci pa ga bodo čutili v nogah v preostanku etape, ki bo tekmovalce vodila skozi Kobarid in Bovec do vznožja Vršiča. Če ne prej, gre tam pričakovati ognjemet favoritov in tudi občutne razlike na cilju.

Seznam kandidatov za skupno zmago je kar dolg. Med slovenskimi kolesarji največ možnosti pripisujejo povratniku v karavano Tadeju Valjavcu (Sava), med favoriti za visoko uvrstitev je tudi Jure Golčer, ki mu bo pri avstrijskem Tirolu pomagal Jan Tratnik. Idrijčan bi lahko svojo priložnost za viden dosežek iskal v drugi etapi.

Zmagovalca pa utegne dati pisana paleta tujih kolesarjev, s kopico Kolumbijcev, ki bodo v gorskem profilu tretje etape gotovo prišli na svoj račun.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano