Vrača se Dijana Ravnikar

Pravočasne in obilne snežne padavine ter prizadevnost klubskih prostovoljcev v Črnem vrhu ter na Vojskem so že omogočili začetek sezone smučarskega teka tudi na Primorskem. Tekmovalno so aktivne otroške skupine in po dvoletnem premoru tudi olimpijka Dijana Ravnikar.

Nekdanja olimpijka Dijana Ravnikar iz Manžana se je vrnila v tekmovalne smučine Foto: Szs
Nekdanja olimpijka Dijana Ravnikar iz Manžana se je vrnila v tekmovalne smučine Foto: Szs

PRIMORSKA>Na Primorskem živijo predvsem delo z mlajšimi selekcijami, tečaji in rekreacija. Najboljše razmere za to so na 1100 metrov visokem Vojskem, kjer tekaški center vzdržuje Tekaški smučarski klub Idrija. Drugo središče je 700 metrov visoko ležeči Črni vrh nad Idrijo, kjer smučarski tek neguje ŠD Trnovski maraton ob pomoči TSK Logatec in društev s Črnovrške planote.

Pred dvema letoma upokojena olimpijka v štafetnem biatlonskem teku na smučeh, Dijana Ravnikar iz Manžana pri Kopru, se je ponovno aktivirala. Pregovorilo jo je vodstvo reprezentance, ki je ostala brez ruske okrepitve Jekaterine Rečkalove in ni imelo tekmovalke, ki bi jo lahko v tej sezoni nadomestila. Ravnikarjeva je na suhem trenirala že poleti, od konca novembra pa tudi na snegu. Tekmovalno se namerava prvič preizkusiti v naslednjih dneh, čas za doseganje primernih rezultatov pa ima še v januarju. Če bo uspešna, bo slovenska štafeta lahko nastopila na SP in se borila za olimpijsko vozovnico.

Predsednik TSK Idrija Bogdan Rupnik je ob začetku sezone povedal: “Na polmetrski snežni odeji smo uredili progi na 2,5 in 5 kilometrov, na kateri že dva tedna trenira 10-članska otroška tekmovalna skupina. Ob koncih tedna in počitnicah bodo na voljo še tečaji in izposoja opreme. V naših prostorih ob progi se je mogoče tudi preobleči, pogreti in okrepčati. Naša nova pridobitev je teptalni stroj, ki lahko ureja proge že pri 10 centimetrih snega, kar bo tudi v primeru odjug olajšalo vzdrževanje smučin.”

Vojsko bo sicer 3. marca gostilo tekmo slovenskega rekreativnega pokala za vse kategorije, če bo zanimanje doma ali pa od katerega izmed drugih slovenskih klubov, pa bo organizirano še kakšno tekmovanje.

Nov zagon je smučarski tek dobil tudi v Črnem vrhu, ki ima bogato (od sredine 70-tih let) tradicijo množičnih tekmovanj. Po lanski dokaj uspešni sezoni (proge so vzdrževali, žal pa je orkanska burja odpihnila tradicionalni Trnovski maraton) so letos v navezi z bližnjim TSK Logatec (gre za enega najboljših slovenskih klubov s 15 državnimi reprezentanti - od otroških do članskih) v Črnem vrhu sezono že začeli, pravi predsednik ŠD Trnovski maraton Roman Rupnik:“Ob pomoči TSK Logatec je urejena tri kilometrska proga ob cestni Črni vrh - Lome. Tam vadijo tekmovalci TSK Logatec, med katerimi so tudi trije naši domačini, pa tudi naši tečajniki. Na planoto smo končno dobili tudi teptalni stroj, ki ga je kupilo ŠD Trma iz bližnjega Zadloga. Skupaj z njimi in ostalimi društvi bomo združili moči še ureditev lažje proge v smeri proti Zadlogu s startom v središču Črnega vrha. Nadaljevali bomo pogovore z upravljavci smučišča SKI Bor, kjer je tudi tehnično zasneževanje, za ureditev šolskega kroga za smučarski tek.”

V Črnem vrhu, kjer sicer te dni na progi bijejo negotovo bitko z odjugo, bodo tudi v novi sezoni (predvidoma sredi februarja) gostili tekmo slovenskega rekreativnega pokala, Trnovski maraton. Ta čas najuspešnejši primorski smučarski tekač je sicer doma prav iz Črnega vrha. To je član TSK Logatec Patrik Rupnik, ki se je uvrstil v reprezentanco do 15 let. Logaški klub sicer tehnično in strokovno tesno sodeluje tako, črnovrškim kot z idrijskim klubom, saj na njihovih višje ležečih progah precej trenira, talentom pa odpira vrata v svoj tekmovalni program, ki se je zaradi ugodnih snežnih razmer že začel tudi v logaškem tekaškem centru Sekirica.

TSK Logatec je v tej sezoni gostitelj treh tekem slovenskega pokala. Prva, za otroške kategorije, bo 2. februarja. Logatčani v primeru odjuge računajo tudi na selitev na Vojsko. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano