Vonnova zmagovalka superveleslaloma, Mazejeva četrta

Američanka Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa, je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu (1:22,82) in slavila še tretjič v treh dneh. Tina Maze je bila četrta (+0,62) in je ostala tudi po ameriški turneji v skupnem vodstvu svetovnega pokala; na čelu je od uvodne oktobrske tekme v Söldnu.

Tina Maze je bila že spte blizu stopničk Foto: STA
Tina Maze je bila že spte blizu stopničk Foto: STA

LAKE LOUISE> Druga je bila Američanka Julia Mancuso (+0,43), tretja pa Avstrijka Anna Fenninger (+0,45). Brez točk pokala sta ostali preostali Slovenki. Ilka Štuhec je bila 40. (+3,75), Vanja Brodnik pa 47. (+5,24), predzadnja.

Tina Maze je opravila najboljšo ameriško turnejo v karieri ter za nagrado ostala vodilna smučarka sezone. Zmagala je v veleslalomu v Aspnu in bila tam tretja v slalomu, četrto mesto v superveleslalomu v Kanadi pa je bila pika na i. “Ameriško turnejo sem dobro začela. Na smukih mi drsenje ni šlo najbolje, zato sta bila dva dneva malo slabša. Danes sem dobro smučala v superveleslalomu. Na tehničnih predelih se dobro počutim in napadam. Je pa grenak priokus na hitrih predelih, kjer mi smuči ne stečejo. V St. Moritzu bodo prihodnji teden v Stökckliju testirali smuči in izbrali najboljše. Tam tudi ni toliko ravninskih delov, tudi ni smuka letos, kar je dobro zame. Ta teden je bil kar malo mučen zaradi ravninskih delov, toda na koncu se je kar dobro izteklo. Formo imam dobro, smučam dobro. Ostajajo sicer določeni minusi. Zadovoljna sem, kako vse skupaj poteka in s tem, kako smučam, kar je tudi najbolj pomembno,” je bila zadovoljna Mazejeva.

Ameriška turneja za Mazejevo dobra

“Če potegnem pod črto, je bila ameriška turneja zelo dobra. Imamo nekaj težav z materialom in tehniko, zato bomo to skušali čim prej spremeniti. Žal v Ameriki nismo mogli testirati smuči, to bomo opravili v naslednjem tednu. Vse skupaj pa je zelo dobro. Tudi na položnejših progah in na mehkem snegu, kjer smo imeli v preteklosti težave, je Mazejeva naredila velik korak naprej,” pa je dodal Andrea Massi, vodja ekipe Mazejeve.

Izjemno pogumno in napadalno se je spopadla s progo ter s svojim najboljšim izidom v Lake Louisu doslej dokazala, da je najhujšim tekmicam kos tudi v hitrih disciplinah. Po 20. in l0. mestu na smukih v prejšnjih dnevih se je tokrat povsem približala zmagovalnim stopničkam. Tretje mesto je zgrešila za 17 stotink, obenem pa Nemko Mario Höfl Riesch ugnala za 54 stotink, vendar za zgolj eno mesto. Tako ima Nemka sedaj v skupnem seštevku pokala na drugem mestu 319 točk, Mazejeva (397) ima 78 točk prednosti, Vonnova (310), ki je tretja, pa je 87 točk za Mazejevo.

Vonnova znova v vrhunski formi

Na prvem ženskem superveleslalomu zime je bila tik pred Mazejevo zaradi padca Tine Weirather iz Liechtensteina nepričakovana prekinitev, ki pa najboljše slovenske smučarke ni zmedla. Črnjanka je imela najhitrejši prvi vmesni čas, 44 stotink pred dotlej vodilno Fenningerjevo je imela pri drugem, dve stotinki pa pri tretjem merjenju časa. V spodnjem delu, ki ga je Avstrijka izvrstno presmučala, pa je Mazejeva izgubila 19 stotink. Vonnova je bila s številko takoj za Mazejevo najhitrejša med vsemi v spodnjem delu in je nadoknadila zaostanek za Črnjanko ter slavila svojo 56. zmago v pokalu. Vonnova je dosegla 14. zmago, enajsto na tem smučišču k kanadskem Skalnem gorovju, ter je za eno zmago prehitela Švicarko Vreni Schneider. Po jubilejnih stotih osvojenih zmagovalnih stopničkah je sedaj sama na drugem mestu večne lestvice za Avstrijko Annemarie Moser-Pröll (62 zmag).

“Nisem imela popolnega nastopa, toda uspelo mi je, da sem prišla do velike hitrosti pred zadnjim delom, kar je odločilo. Sedaj mi je sezona končno stekla, začetek je bil zaradi bolezni porazen. V hitrih disciplinah imam prednost pred ostalimi in skušala bom v njih zmagati na kar največ tekmah,” je povedala Lindsey Vonn.

Alpske smučarke bodo z ameriške celine prišle spet nazaj na stari kontinent, kjer bo njihova naslednja tekmovalna postaja švicarski St. Moritz. Med 7. in 9. decembrom bodo na programu superkombinacija, superveleslalom in veleslalom.

STA


Najbolj brano