Voda je bila (pre)trda

Državno prvenstvo za kajakaše na mirnih vodah je postreglo s številčno udeležbo. Absolutni zmagovalec sprinta na 5000 metrov je bil Jošt Zakrajšek (KK Tacen), ki je v zadnjih zavesljajih ugnal domačega aduta Lovra Lebana.

Lovro Leban je osvojil srebro Foto: Boštjan Bensa
Lovro Leban je osvojil srebro Foto: Boštjan Bensa

MOST NA SOČI> Prva tekma po zimskem premoru je v lepem sončnem dnevu na jezero privabila 80 kajakašev v vseh kategorijah. Med njimi je bil tudi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. Nastopajoči so se na skupinski start podali po bazičnih treningih z različno ravnijo intenzivnosti in različnim tekmovalnim nabojem. Po vrnitvi iz Avstralije bi se morala na domači vodi predstaviti tudi potencialna olimpijska kandidata v kajakaškem dvojcu. Zaradi bolezni Roka Kuka se je s starta pognal le Lovro Leban. Član KK Soške elektrarne je od starta do cilja veslal ob bok z Joštom Zakrajškom. Zdaj je vodil eden, zdaj drugi. V finišu pa je imel več moči Zakrajšek, ki je za las osvojil naslov državnega prvaka.

“Ko si na progi, si seveda vedno želiš zmage. Po pravici povedano pa nisem gojil posebnih tekmovalnih pričakovanj. V Avstraliji smo se posvečali zgolj bazičnemu treningu. Intenzivnost bomo dvigovali, ko bo to potrebno. Tudi razmere so bile drugačne. V Avstraliji je imela voda 25 stopinj Celzija, na Mostu pa je občutno bolj hladna. Voda je trda, temu primerno so bili zavesljaji kar težki. Preprosto mi je zmanjkalo moči za zadnji napad,” je razvoj dogodkov pospremil Leban, ki bo v naslednjih dveh tednih nadaljeval z vadbo doma. Na Most namreč prihaja trener slovenske mirnovodaške reprezentance Ingolf Beutel, ki bo spremljal tudi druge kandidate za dres z državnim grbom.

Med njimi je tudi Anja Osterman, ki je dosegla absolutno najhitrejši čas med dekleti. Z naslovom najboljše pa se je okronala med članicami do 23 let. Prve lovorike po prestopu iz mladinske konkurence se je iskreno razveselila. ”Vedno je lepo stopiti na najvišjo stopničko. Zmaga pa pomeni lepo rezultatsko popotnico in predvsem pravšnjo spodbudo za naprej. Po zimskih treningih vedno težko pričakujem prvo tekmo, s katero sem lahko zadovoljna. Voda je bila sicer nekoliko trda, zato pa je bilo ozračje s številnimi tekmovalci toliko boljše. Cilji so jasni: uvrstitev v reprezentanco za evropsko prvenstvo do 23 let, ki bo julija na Portugalskem, tam pa preboj v finale,” je svoje želje v novi sezoni razkrila članica KKK Adria.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano