Vlogo favorita bodo morali potrditi na igrišču

Balinarji Hrasta iz Kobjeglave bodo danes ob 14. uri v sežanski balinarski dvorani odprli novo evropsko zgodbo. V prvi tekmi kvalifikacij evropskega pokala bodo gostili Radišiće iz Bosne in Hercegovine.

Valter Švara Foto: Bogdan Macarol
Valter Švara Foto: Bogdan Macarol

KOBJEGLAVA > Aktualni slovenski klubski podprvaki so lani evropske nastope končali v četrtfinalu, v katerega so bili kot državni prvaki uvrščeni neposredno. Tudi letos ciljajo na uvrstitev med osem najboljših, čeprav nastope začenjajo že v predtekmovanju, v katerem pa so se izognili močnejšim nasprotnikom iz Francije, Italije in Hrvaške.

V današnji dvoboj proti prvakom Bosne in Hercegovine Kraševci vstopajo kot papirnati favoriti, vodja moštva Valter Švara pa se zaveda, da bodo morali njegovi izbranci za zmago vložiti vse svoje znanje. ”Žreb nam je bil dokaj naklonjen in sedaj moramo to izkoristiti. Naša največja prednost so tekaške discipline, v katerih od Anžeta Petriča in Marka Švare pričakujem poln izkupiček, v domači dvorani pa moramo osvojiti čim več točk tudi v klasičnih igrah. Forma je zadovoljiva, na treningih pa fante opozarjam, da morajo v tekmo vstopiti zbrani.”

Za dodatno previdnost je poskrbela novica, da naj bi za moštvo iz Ljubuškega nastopil tudi Markica Dodig, ki je v dresu reprezentance BiH osvojil številna odličja na svetovnih in evropskih prvenstvih. ”Kljub vsemu smo favoriti in na prvi tekmi bomo odločno šli po zmago. Končna razlika niti ni pomembna, saj ne bo odločala o napredovanju. Kljub temu bi nam suverena zmaga dala še dodatno samozavest pred povratno tekmo v gosteh, o kateri bomo začeli razmišljati šele po koncu prve tekme,” je dodal Švara.

Hercegovci v evropskem pokalu doslej še niso zabeležili vidnejših uspehov, v lanski sezoni so v kvalifikacijah prepričljivo klonili proti reškemu Vargonu, zato bi bilo vse razen sobotne prepričljive zmage Kobjeglavcev veliko presenečenje. ”Krogle so okrogle. Sistem iger v evropskem pokalu je enak kot v domačem prvenstvu, tako da nam to ne bo delalo preglavic,” je zaključil vodja Kobjeglavcev.

Povratni dvoboj bo prihodnjo soboto v Ljubuškem. V primeru izenačenega rezultata v zmagah bo o skupnem zmagovalcu odločala dodatna igra bližanja in zbijanja v krog, ki bo odigrana takoj po koncu povratne tekme. Moštvo škofjeloške Lokateks Trate je kot državni prvak neposredno uvrščeno v četrtfinale.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano