Vinčec in Žbogar v Londonu za olimpijsko vstopnico

Jadralec Gašper Vinčec se za nastop na londonski olimpiadi v razredu finn bori z Izolanom Vasilijem Žbogarjem, pripravlja v domačem morju.

Gašper Vinčec Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Gašper Vinčec Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, VALENCIA> V Pekingu je bil Gašper Vinčec na olimpijskih igrah sedmi, na SP v portugalskem Cascaisu je bil leta 2007 bronast, srebrn pa leta 2005 na EP v švedskem Kalmarju. Želi si v olimpijske boje tudi v Londonu.

“Po SP v Avstraliji v začetku decembra lani sem ostal doma in do druge polovice februarja bo tako. Sem bolj usmerjen v psihofizične priprave kot v jadranje, ker ni pravih pogojev na morju. Danes, ko sem se predstavil na novinarski konferenci v Kopru, sem se le malo nastavil kameram televizije, za resen trening pa pogoji niso pravi. V drugi polovici februarja bom odšel v jugozahodno Španijo ali na Palmo de Mallorco, mogoče pa celo v Francijo. Odločitev bo odvisna od pogojev za vadbo, od tega, kdaj bom dobil novo opremo, pa tudi od financ,” je pojasnil Vinčec.

Na olimpijske igre gre samo eden

Vinčec in Vasilij Žbogar sta po nekaj dnevih jadranja do 10. decembra na svetovnem prvenstvu v Perthu Sloveniji zagotovila eno kvoto za olimpijske igre v Londonu 2012. Žbogar je končal na 13., Vinčec pa na 17. mestu. Kljub temu zaostanku slednji še vedno vodi v slovenskih kvalifikacijah za OI, kjer lahko v enem izmed razredom nastopi le po en tekmovalec iz posamezne države.

“Res je, da je Žbogar znižal zaostanek, vendar je lepo začeti s prednostjo pred zadnjima dvema kvalifikacijskima regatama. Usmerjen sem v vsak dan posebej, potem pa bodo rezultati prinesli svoje,” pravi Vinčec.

Vinčec še ne ve, če bo nastopil tudi na EP

Naslednje tekme v razredu finn bodo opravili na evropskem prvenstvu v italijanskem Scarlinu (od 16. do 24. marca). “Zaenkrat še ne vem, če bom na EP nastopil. Odvisno bo od tega, če bom dobil opremo in če bom dobro pripravljen za nastop,” je povedal Vinčec. Nato bo, tako kot Žbogar, tudi v slovenskih kvalifikacijah za OI tekmoval na dveh tekmah svetovnega pokala v španski Palma de Mallorci (od 31. marca do 7. aprila) in v francoskem Hyeresu (od 20. do 27. aprila). Sledilo bo svetovno prvenstvo v britanskem Falmouthu (od 10. do 18. maja). “Za SP pa si želim, da bi dobro delal vsak dan in da bi dobro jadral.”

Na olimpijskih prizoriščih je Vinčec bil že velikokrat, vendar to ni spremenilo njegovega slabega mnenja. “Regatno polje je zame velik problem. Takoj po SP, ki je le 50 kilometrov od olimpijskih prizorišč, bom od maja treniral tam. Ne leži mi okolje in niti morje. Tam je prevelika angleška monotonost, dež in megla v mali vasici. Na morju pa me motijo tokovi in malo bolj čudno valovanje. Toda vsega se je mogoče privaditi. Potrebno je priti s pozitivno naravnanostjo in sam bom tako usmerjen tja vsekakor odšel,” je zaključil Vinčec.

Žbogar trenira v Španiji

Vasilij Žbogar se na olimpijsko sezono pripravlja v Valencii, kjer je že 21 dni. “Treningi potekajo zelo dobro, saj sem v dobri skupini, v kateri je tudi srebrni z lanskega svetovnega prvenstva Nizozemec Jan Pieter Postma. Jadramo veliko tudi v močnem vetru, ki ni moja najboljša plat, in se počasi približujem tudi Postmi. Res je, da morajo to potrditi tudi regate. Razmere pa so dokaj težke za vadbo, zato sem zelo utrujen, vendar tudi zelo zadovoljen s potekom,” je povedal Žbogar.

“Na treningih posvečam pozornost vsem jadralnim prvinam, predvsem pa jadranju v močnem vetru, kjer imam še nekaj težav. Največ zaostanka za najboljšimi imam v opremi jadrnice. Upam, da bom imel do konca februarja že opremo, s katero bom zadovoljen in bom lahko konkuriral najboljšim. Finn je zelo drag in zato ne morem imeti velikega števila jamborov vsako leto, kot jih imajo na voljo najboljši. Sam lahko kupim le enega ali dva, potem pa ne morem več popraviti, če izberem napačnega. Toda to ni izgovor, moram se potruditi po svojih močeh, na roko pa mi gre tudi proizvajalec, tako da lahko naredim kar največ z najmanjšim možnim finančnim vložkom.”

Po olimpijskih igrah še ameriški pokal

Žbogar je bil prvi Slovenec, ki se je meril v prestižnem ameriškem pokalu; lani je imel osrednjo vlogo krmarja španskega katamarana Green Comm Racinga. “Moj osrednji cilj v letošnjem letu je razred finn, kot sem napredoval že pred novim letom. Je pa tu v Valencii katamaran iz ameriškega pokala, zato sodelujem v pripravah jadrnice na treninge. Čez dva, tri tedne bo katamaran že pripravljen za vadbo. Toda sam sem osredotočen na kvalifikacijske regate za finn v aprilu in na olimpijske igre, ameriški pokal pa me bo počakal. Po OI se bom lahko mirno udeležil ameriškega pokala leta 2013.”

O slovenskih kvalifikacijah za OI z Vinčecem pa je dejal: “Nikoli nisem bil obremenjen z najinim dvobojem. Če bom sam deseti, on pa 12., torej bom pred njim, s tem ne bom zadovoljen. Želim premagati tudi ostale jadralce, ki so pred mano. Vedno si v življenju postavljam visoke cilje, ki sem jih doslej izpolnil. Tako je tudi tokrat. Če bom ostal zdrav, bom tudi te cilje uresničil. Želim prehiteti tudi najboljšega v tem razredu, Britanca Bena Ainsliea, trikratnega olimpijskega zmagovalca.”

Velika Britanija mu leži

Žbogar si želi visoko tudi na evropskem in na svetovnem prvenstvu. “Ne želim se dokazati le drugim, ampak tudi sebi. Želim dobro odjadrati tako na SP kot tudi na EP. Pomembni pa bosta tudi tekmi za evropski pokal na Palmi in Hyeresu. Eno od teh regat moram odjadrati resnično dobro in biti bistveno višje kot doslej v razredu finn, ter občutiti, da lahko posežem po najvišjih mestih. S tem bom imel večje samozaupanje pred OI.”

Edini slovenski jadralec v zgodovini, ki je osvojil olimpijsko medaljo, je bil že velikokrat na morju pred Weymouthom in Portlandom. “Olimpijsko regatno polje je zelo zanimivo in zelo kompleksno. Veter zelo niha, je lahko zelo močan, ali pa je celo brezvetrje. Taki pogoji so mi zelo ležali že v Atenah in Pekingu. Tako bo tudi letos na OI. Čeprav sem šele dve leti v finnu, sem se vendarle tudi v njem že dokazal, da mi taka regatna polja ležijo. Upam, da bom lahko izkoristil pogoje na olimpijskih regatnih poljih,” je končal Žbogar.

STA


Najbolj brano