Vinčec začenja olimpijsko leto z ambicioznim programom

Dosedanjega glavnega trenerja Gašperja Vinčeca Romana Teplyja je zamenjal Juraj Dorošenko, pri dobaviteljih je naročen nov jambor, za odločilne kvalifikacijske regate za olimpijado pa se koprski jadralec ne bo pripravljal v Valenciji.

Gašper Vinčec in  trener Juraj Dorošenko včeraj v Koprskem zalivu Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Gašper Vinčec in trener Juraj Dorošenko včeraj v Koprskem zalivu Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Koprski jadralec se bo pripravljal v Palmi de Mallorci in La Linei.

“Vrnila se mi je motivacija za jadranje. V Kopru že pet let nisem tako užival na morju. Olimpijski izziv me žene naprej,” je včeraj na tiskovni konferenci povedal Gašper Vinčec in v enem zamahu zavrnil vsa natolcevanja, da naj bi vrgel puško v koruzo.

“Po porazu na SP sem bil res razočaran. A vsakdo dela napake. Tudi nad regatnim poljem v Weymouthu nisem bil navdušen, saj na njem prevladujeta dež in megla, toda po premisleku sem se odločil, da odločno, s sto odstotki, startam v projekt London 2012,” je še pristavil Vinčec, potem pa predstavil svoj letošnji program, v katerem je precej novosti.

Na najnovejši, februarski lestvici ISAF je v razredu finn Vasilij Žbogar napredoval na 10. mesto, Vinčec pa je 12. Glede na januarsko lestvico sta oba izgubila po dve mesti. Še vedno vodi Anglež Ed Wright. Od ostalih Slovencev sta najviše uvrščena Tina Mrak in Teja Černe na 20. mestu v razredu 470. Mitja Mikulin in Sebastjan Prinčič sta v razredu 470 na 32., posadka Vesne Dekleva Paoli pa je v dvobojevanju na 24. mestu.

Vinčec se je razšel s svojim glavnim trenerjem Romanom Teplyjem, ki mu ni mogel zagotoviti, da bo z njim lahko preživel 20 dni na mesec. A bo z njim še sodeloval, je zatrdil. Glavni trener bo tako Vinčecev stari znanec Juraj Dorošenko, Ukrajinec in naturalizirani Izolan. Vinčec bo te dni treniral v Kopru, sredi februarja pa se bo odpravil na priprave v Španijo. A ne v svojo tradicionalno bazo v Valencio, temveč v Palmo de Mallorco, kjer bo treniral z Zachom Raileyem in Dancem Jonasom Hoeghem Christsenom. Nato bo s svojim dolgoletnim partnerjem Rafaelom Trujillom treniral še v La Linei, saj je v Valenciji v teh tednih prava jadralska gneča.

Za zdaj še ne ve, ali se bo udeležil evropskega prvenstva v italijanskem Scarlinu. “O tem se bom odločil po prvih treningih z novim jamborom,” pravi. Nova oprema je draga, Vinčec pa se z dobavitelji še pogaja za ceno. Ob EP njegov letošnji program predvideva še aprilska nastopa v Palmi de Mallorci in v Hyeresu, kjer sta zadnji kriterijski regati internega slovenskega izbora za nastop na olimpijskih igrah. Sredi maja bo v Falmouthu svetovno prvenstvo, po tekmi za svetovni pokal v Weymouthu v začetku junija pa namerava kar ostati v Angliji in se pripravljati na olimpijsko regato. Seveda pa mora pred tem v internem obračunu za slovenskega predstavnika v razredu finn premagati Vasilija Žbogarja.

DENIS SABADIN


Najbolj brano