Videz in vsebina (ne) gresta z roko v roki

Kje se bodo merili (primorski) športniki na olimpijskih igrah? Tokrat bomo pod drobnogled vzeli prizorišča in objekte v središču, okolici in izven Londona.

Olimpijski stadion v olimpijskem parku Foto: Eddie Keogh
Olimpijski stadion v olimpijskem parku Foto: Eddie Keogh

LONDON> Ob vse bolj pisani paleti športnih panog in glamuroznem pečatu, ki ga želijo prireditelji vtisniti igram, sta pospešeni izgradnja oziroma ureditev že obstoječih objektov in prizorišč ključni (finančni) postavki. Britanska prestolnica je za razliko od Aten in Pekinga vendarle uživala nekaj primerjalnih prednosti. London in okolica sta se že pred igrami lahko pohvalila z razvito (športno) infrastrukturo, v kateri vsebina že pred igrami ni bila vprašljiva.

Čeprav nogomet in tenis ne sodita v železni repertoar olimpijskega sporeda, pa bosta v Londonu deležna posebne pozornosti, tudi in predvsem zaradi prizorišč, ki so pisala zgodovino teh športov. Finale nogometnega turnirja bo tako na slovitem Wembleyju, teniški igralci in igralke pa se bodo za olimpijska odličja merili na sveti travi Wimbledona, ki bo le tri tedne prej gostil najznamenitejši turnir za Grand Slam.

Skrb za objekte

Prav usoda veličastnih objektov še več let po koncu iger povzroča velike skrbi mestom gostiteljem. Olimpijske igre leta 2004 so bile labodji spev Aten. Grčija se utaplja v dolgovih, številni objekti pa so (p)ostali spomenik svojega časa. Težave s športnimi arenami ima tudi Peking, ki je organiziral najdražje igre (40 milijard dolarjev) v zgodovini. Znamenita Ptičje gnezdo (olimpijski stadion) in Vodna kocka (plavalni center) samevata. Umetno jezero, ki je gostilo veslaške tekme, postaja odlagališče odpadkov, vodni kanal za kajakaške tekme je zapuščen ...

Britanske olimpijske arene, v katere so vložili 4,6 milijarde dolarjev, naj bi se izognile črnemu scenariju. Kopica objektov, največ doslej v zgodovini iger moderne dobe, je znotraj olimpijskega parka. Centralna figura v njem je seveda olimpijski stadion (stal je 677 milijonov evrov) za 80.000 gledalcev, na katerem bo poleg atletskih tekmovanj tudi otvoritvena slovesnost iger. V olimpijskem parku je med ostalim tudi vodni center za 17.500 gledalcev, dvorana za košarko in rokomet, vaterpolski bazen.

V Londonu bo tudi sicer večina preostalih olimpijskih objektov in prizorišč. Za Slovence in Primorce bo zanimiv kongresni center ExCel. V njem bodo namiznoteniški boji, pa tudi tekmovanja v borilnih veščinah, vključno z judom. Tudi cestni kolesarji bodo vrteli pedala po londonskih ulicah. Od 32 športnih objektov, predvidenih za olimpijske igre, jih je izven Londona le devet. Pet od teh jih bo gostilo nogometne tekme, ki bodo od škotskega Glasgowa prek Manchestra (Old Trafford) do valižanskega Swanseaja. Seznam petih športov (jadranje, veslanje, kajakaštvo na mirnih vodah, kajakaštvo na divjih vodah, gorsko kolesarstvo), ki zavoljo prizorišč ne bodo imeli tekmovalnega stika z britansko prestolnico, je potencialno zanimiv tudi za primorske navijače, razdalje od Londona pa niso velike.

Jadralci na jug

Še najbolj oddaljeno (kakih 175 kilometrov) je regatno polje za jadralce, ki so zaradi specifičnosti tega športa sicer že vajeni, da so njihova prizorišča locirana zunaj mesta organizatorja iger. Zaliv Weymouth je na jugozahodu Velike Britanije. Tamkajšnji športni center, ki je povezan z otokom Portland, je v jadralskih krogih dobro znan. Tekmovalne regate gosti od leta 2000, za igre pa so predvideli tudi osrednjo tribuno, na kateri bo prostora za 17.000 gledalcev.

Prizorišča za veslanje, sprint na mirnih vodah, slalom na divjih vodah in gorsko kolesarstvo so v neposredni bližini Londona. Tekmovanja v veslanju, ki ima v Veliki Britaniji bogato in dolgo tradicijo, ter sprintu na mirnih vodah, bo gostilo umetno jezero Dorney. Na tribunah bo prostora za 30.000 gledalcev. Lee Valley White Water Centre za slalomiste na divjih vodah je bil zgrajen posebej za olimpijske igre, odprli pa so ga že konec leta 2010. Tribune za 12.000 gledalcev naj bi po koncu iger odstranili, center pa naj bi živel še naprej. V Hadleighu se bodo za medalje potegovali gorski kolesarji. Območje, kjer je proga, pa pripada vojaško organiziranemu cerkvenemu združenju pod nazivom Vojska odrešitve.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano