Veronika Franca po mladinskih želi tudi članske naslove

Veronika Franca je letos osvojila naslov državne prvakinje do 16 let tako v klasičnem kot v pospešenem šahu in je najobetavnejše mlado šahovsko ime na Primorskem.

Veronika Franca je najobetavnejše mlado šahovsko ime na Primorskem  Foto: Leo Caharija
Veronika Franca je najobetavnejše mlado šahovsko ime na Primorskem  Foto: Leo Caharija

SVETI ANTON > Veronika Franca se je s šahom spoznala po prihodu iz podružnične v matično osnovno šolo v Pradah, kjer je pod vodstvom Franja Harceta hitro napredovala in je že kot pionirka osvajala odličja na državnih prvenstvih. Vzpon je nadaljevala tudi po odhodu na Škofijsko gimnazijo Vipava, ko se je začela meriti med mlajšimi mladinkami. Državna prvakinja v pospešenem šahu je bila že lani, letos pa je prvič osvojila dva naslova prvakinje - v pospešenem in klasičnem šahu.

16-letna Veronika Franca iz Svetega Antona pri Kopru že vrsto let sodi v vrh slovenskega šaha v mlajših kategorijah. Na DP je zbrala 9 odličij. Članica ŠK Val iz Kopra je letos, postala državna prvakinja do 16 let tako v klasičnem kot v pospešenem šahu. S tem si je odprta pot na EP in SP. Lani je bila proglašena za obalno šahistko leta. Ta čas je z ratingom 1949 mojstrska kandidatka, z dobrimi možnostmi, da v kratkem postane mojstrica.

> Kaj vam pomenita oba naslova?

“Najprej potrditev dobrega dela, saj se nas je za vrh potegovalo pet dokaj izenačenih šahistk. Naslova prinašata nove priložnosti za napredek, zvišanje šahovskega ratinga in korak od naslova mojstrske kandidatke k nazivu mojstrice. Uvrščena sem namreč v državne reprezentance za ekipno evropsko prvenstvo v Mariboru in za posamično evropsko prvenstvo v Črni gori ter za svetovno prvenstvo v Združenih Arabskih emiratih.”

> Kakšni so vaši cilji?

“Predvsem izboljšati dosedanje uvrstitve. Na ekipnem EP bom imela težko delo, saj se bom na prvi deski merila z najboljšimi tekmicami iz drugih ekip. Z nekaterimi z evropskega vzhoda se je težko primerjati, saj je tam šah ponekod celo šolski predmet, vendar napreduješ le tako, da se meriš z boljšimi. Na posamičnih prvenstvih bi si najprej želela točkovni izkupiček od polovice premakniti k dvema tretjinama možnih točk. Po tem lahko upam, da se uvrstim med 30 najboljših. Blizu tega sem bila že leta 2011 v Braziliji z 32. mestom. Moj cilj je tudi, da bi v naslednjih mesecih izpolnila pogoje za mojstrski naslov, dolgoročno pa si želim, da bi se prebila v člansko reprezentanco in postala šahovska velemojstrica.”

> Kako se pripravljate?

“Ta čas se pripravljam manj intenzivno, ker moram z vestnim delom v šoli opravičiti Zoisovo športno štipendijo, sicer pa se šahu povsem posvetim ob koncih tedna, ko me prihaja trenirat in učit hrvaški velemojster Ognjen Cvitan. Takšni treningi trajajo po deset ur dnevno. Ob znanju in veščinah se je treba naučiti tudi vzdržljivosti, saj so partije na turnirjih lahko zelo dolge. Moja najdaljša je trajala osem ur. Del priprave na EP in SP bodo nato poletni mednarodni odprti turnirji. Verjetno bom tekmovala v Pardubicah, Splitu in v Trstu. Udeležila se bom tudi DP do 20 let.”

“S šahom si izpopolniš logiko, lažje si zapomniš stvari, pri pouku je v veliko pomoč, posebej pri matematiki.”

> Ali igrate šah tudi v Vipavi?

“Tukaj šah ni ravno razvit. Krožek sem vodila kar sama. Pripravili smo se na srednješolsko ekipno prvenstvo in osvojili tretje mesto. Sicer med delovniki, ko sem v Vipavi, izpopolnjujem šahovsko znanje s pomočjo računalniških programov in igranja na svetovnem spletu.”

> Koliko šah pomaga pri učenju?

“Kar precej. Izpopolniš si logiko, lažje si zapomniš stvari, pri pouku je v veliko pomoč, posebej pri matematiki.”

> Koliko igrate za klub?

“V Kopru so turnirji vsak teden, vendar se jih v času šole ne morem udeležiti. Stik z domačimi šahisti sem imela nazadnje na turnirju Kras open. Pomerila sva se tudi z našim obetavnim mladincem Filipom Matijevićem in remizirala.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano