Veliko primorskih adutov

Nezadržno se približuje tudi začetek kajakaške sezone. Primorska ima že tradicionalno precej adutov - na mirnih in divjih vodah.

Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat bosta domača aduta na  tekmi v Solkanu, 5. aprila     Foto: Leo Caharija
Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat bosta domača aduta na tekmi v Solkanu, 5. aprila  Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Vrhunec slalomske sezone bo člansko svetovno prvenstvo od 17. do 21. septembra v ameriški zvezni državi Maryland. Do takrat je še dolga pot. Bolj ali manj pa je jasno, da bodo v reprezentanci spet trije aduti KK Soške elektrarne. Kajakašici Urši Kragelj jo je lani zagodla poškodba rame, ki jo je staknila že aprila in se je nato vlekla skozi vso sezono, prave vzroke pa je ugotovila šele novembra. Kanuista Luko Božiča čaka tudi letos zgoščen spored. Tekmoval bo tako v kategoriji C-1 kot med dvojci s Sašo Taljatom, bržkone pa tudi na svetovnem prvenstvu v kategoriji do 23 let.

Kajak klub Soške elektrarne bo v soboto pripravil prvo tekmo za mlajše kategorije, tako imenovani Oviratlon. Sicer pa solkanski klub letos ne bo gostil velikega dogodka, kot sta svetovno ali evropsko prvenstvo, kar je bila skoraj praksa zadnjih let. So pa vložili kandidaturo za mladinsko svetovno prvenstvo v slalomu leta 2016.

Prva članska izbirna tekma bo v okviru tradicionalne mednarodne preizkušnje za točke ICF rankinga na sporedu 5. aprila v kajakaškem centru v Solkanu. Naslednji izbirni tekmi, ki ju bo maja gostil Tacen, pa bosta dali končni seznam potnikov za evropsko prvenstvo, ki bo od 30. maja do 1. junija na Dunaju. Junija bodo na sporedu tri od petih tekem svetovnega pokala, vključno s tacensko. Zadnja tekma svetovnega pokala bo avgusta v Augsburgu.

Nasploh je slalomski koledar mednarodne kajakaške zveze, ki se začne z evropskim in konča s svetovnim prvenstvom, nenavaden. Za povrh bo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, kjer utegnejo tekmovalci KK Soške elektrarne spet igrati vidno vlogo, med 23. in 27. aprilom v Avstraliji. Še bolj zgoščen je koledar spustašev, ki bodo formo tempirali za junij. Svetovno prvenstvo, kjer bo Nejc Žnidarčič poskušal obogatiti svojo zbirko lovorik, bo od 10. do 15. junija gostila italijanska Valtellina. sledile pa bodo še štiri tekme svetovnega pokala na dveh avstrijskih prizoriščih.

Mirnovodaši bodo sezono začeli z državnim prvenstvom na 5000 metrov, ki ga bo 22. marca tako kot že nekaj zadnjih let gostil Most na Soči. To bo ogrevanje za prvo mednarodno in tudi izbirno tekmo, ki bo že tradicionalno v Mantovi 12. in 13. aprila. Konec junija bo v Franciji na sporedu evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane, ki se bodo tri tedne kasneje merili še na svetovnem prvenstvu v Szegedu. Primorci so v obeh kategorijah med kandidati za visoka mesta.

V absolutni konkurenci se bo prav tako veliko vrtelo okrog evropskega (Brandenburg 11. do 13. julija) in svetovnega prvenstva (Moskva, 6. do 10. avgust). Tri tekme svetovnega pokala s tradicionalnimi prizorišči (Milano, Račice, Szeged) bodo na sporedu maja. Glavni adut slovenske reprezentance bo Špela Ponomarenko Janić. Članica KKK Žusterna, ki je na lanskem SP osvojila bron na 200 metrov, se pripravlja v Avstraliji. Lani edini konkurent iz Soških elektrarn Rok Kuk si je letos vzel tekmovalni premor, medtem ko je Lovro Leban, s katerim sta tvorilo uspešno navezo v dvojcih, končal športno pot.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano