Velikega odneslo koleno

V Kranjski Gori se je v karavano alpskega svetovnega pokala po poškodbi kolena vrnil Hrvat Ivica Kostelić, ki zaradi prekinitve ni več kandidat za veliki kristalni globus, a ostaja na finalu v Schladmingu v boju za slalomski globus.

Ivica Kostelić je Kranjsko goro zapuščal razočaran Foto: Simon Maljevac
Ivica Kostelić je Kranjsko goro zapuščal razočaran Foto: Simon Maljevac

KRANJSKA GORA > Mesec dni prisilnega premora zaradi že devete operacije na kolenskih sklepih je najboljšemu hrvaškemu smučarju Ivici Kosteliću preprečil boj za osvojitev velikega kristalnega globusa. Vrnitev v Kranjski Gori se ni razpletla po njegovih željah. Veleslalom je končal na 25. mestu, pred prvo vožnjo pa je doživel še neprijetne bolečine v hrbtu: "Na ogrevanju pred tekmo sem začutil bolečino v hrbtu. Zato sem imel v prvem veleslalomskem nastopu velike težave. Razmišljal sem o bolečinah v hrbtu in kolenu in se nisem mogel popolnoma skoncentrirati na vožnjo. S pomočjo fizioterapevta in tablet sem bil pred drugo vožnjo vendarle bolje pripravljen, na žalost pa nisem izkoristil dobrega štartnega položaja. Napravil sem preveč napak in si pokvaril uvrstitev. Navsezadnje pa sem podoben rezultat pričakoval."

Finale svetovnega pokala v alpskem smučanju v Schladmingu se bo danes začelo z moškim in ženskim smukom. Na včerajšnjem treningu je bila najhitrejša tekmovalka Liechtensteina Tina Weirather (1:50,26). Tina Maze je bila četrta (+ 1,16). Točke v smuku bodo zanjo izredno pomembne za osvojitev drugega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. Najhitrejši na moškem treningu je bil Švicar Didier Cuche (1:50,70). Andrej Šporn je bil na 21. mestu (+ 3,37).

Kostelić ni bil zadovoljen niti s 16. mestom na nedeljskem slalomu, saj ni izkoristil odstopa mladega Avstrijca Marcela Hirscherja, s katerim se bori za mali kristalni globus v slalomu. Razočarano je pokomentiral svoj slalomski nastop: "Smučal sem zelo slabo. Morda so težave s hrbtom in kolenom vendarle podzavestno vplivale na moj nastop. Preveč sem bil trd. Nisem spustil smuči in ostal sem pod svojimi pričakovanji."

Realno se Kostelić v boj za veliki kristalni globus ne more več vmešati, saj bo na finalu svetovnega pokala v Schladmingu verjetno izpustil nastop v današnjem smuku ter se posvetil boju za skupno slalomsko zmago, kjer ima okroglih 50 točk prednosti pred Hirscherjem. "Realnih možnosti za veliki kristalni globus ni več, saj mi trenutno zdravstveno stanje ne omogoča kvalitetnega nastopanja v hitrih disciplinah. Zato se bom skoncentriral na nastop v slalomu, kjer pa je boj še povsem odprt. Srčno upam, da se bom po vseh težavah le veselil končne zmage."

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano