Vedno več jih balina v tujini

Z izjemo Anžeta Petriča, ki se je pred pričetkom sezone vrnil v domači Hrast iz Kobjeglave, je večina najboljših primorskih balinarjev igrala v Italiji in na Hrvaškem. Bistričan David Šircelj je s Triom iz Pazina osvojil tretje mesto v hrvaškem DP.

David Šircelj je uspešno igral za hrvaški Trio Pazin Foto: Tomo Šajn
David Šircelj je uspešno igral za hrvaški Trio Pazin Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA>Bistričan David Šircelj je na Hrvaškem že lani - skupaj z Anžetom Petričem - igral za Trio Buzet. Zaradi pomanjkanja denarja sta se nato kluba iz Buzeta in Pazina združila, v na pol novem okolju pa se je David dobro znašel: “S sezono sem zadovoljen. Po začetnem uigravanju sem prišel v pravo formo, najpomembnejšo vlogo pa sem imel v tekaških disciplinah.”

David Šircelj: “Upam, da bom ostal v Pazinu, saj uživam v pravem balinarskem vzdušju na prvenstvenih tekmah.”

O izenačenosti hrvaškega prvenstva dovolj zgovorno priča podatek, da so balinarji iz Pazina le za točko zaostali za prvakom Zrinjevcem in drugouvrščenim reškim Vargonom, Istra Poreč pa je s porazom v zadnjem krogu padla s prvega na četrto mesto. “Niti sami nismo pričakovali, da bomo tako blizu naslovu. Nekaj pomembnih tekem smo odigrali brez našega najboljšega igralca in tam smo morda zapravili naslov prvaka. Upam, da bom ostal v Pazinu, saj uživam v pravem balinarskem vzdušju na prvenstvenih tekmah,” je dodal nekdanji član Zabič.

Primorci so dobro igrali tudi v Italiji. Kozinčan Primož Brezovec je v dresu Graphistudia s petim mestom le za las zgrešil uvrstitev na zaključni turnir serie A. Kljub temu je zadovoljen s svojimi predstavami: “Pred sezono smo ciljali na obstanek v ligi, saj je bila to naša prva sezona v serie A. Ekipa in tudi jaz sam smo pokazali dobre igre in smo s sezono zelo zadovoljni. V naslednji bomo poskusili narediti še korak naprej in se uvrstiti med najboljše štiri.”

Preboj v elito sta si v dresu Canove izborila Martin Zdauc in Erik Petrič, ki sta bila ob Ljubljančanu Juretu Kozjeku nosilca igre najboljšega moštva druge lige. “Prve tri tekme sem izpustil zaradi težav pri registraciji, med prvenstvom pa sem imel težave s poškodbo komolca. Večinoma sem nastopal v tekaških disciplinah. Glede na to, da se je klub uvrstil v prvo ligo, smo lahko vsi skupaj zadovoljni,” je pojasnil Zdauc, ki je ponovil uspeh iz lanske sezone, ko je nosil dres Graphistudia, letos pa je bil s povprečjem 42,4 točke najboljši “brzinec” lige. Nadaljnje nastopanje v dresu Canove iz Trenta je po besedah Sežančana za zdaj vprašljivo: “Veliko bo odvisno od službenih obveznosti, saj prva liga zahteva bistveno več treningov. Klub si zelo želi nastopa med elito, saj bo Canova prvi klub iz te regije v serie A.”

Podobno oceno je podal tudi Zdaučev klubski in občasno tudi reprezentančni soigralec Erik Petrič, ki tako kot večina slovenskih balinarjev večji del treningov med tednom samostojno opravi v Sloveniji, ob sobotah pa igra prvenstvene tekme širom Italije: “Pred sezono sta moštvo okrepila Martin in Jure. Močna ekipa je prvenstvo odigrala v skladu s pričakovanji. Popustili nismo niti v končnici. Zato smo si priigrali nastop v prvi ligi. Tudi sam se še nisem odločil o nadaljnjih potezah, vse pa bo odvisno od pogovorov s klubskim vodstvom v naslednjih tednih.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano