Vasilij Žbogar: Ne samo veslanje, tudi pestovanje

Tradicionalni novoletni intervju z najboljšim primorskim športnikom tokrat ni bil samo v znamenju športa, s katerim se ukvarja - jadranjem. Vasilij Žbogar je namreč v zadnjih mesecih odkril tudi strast do veslanja, še večji del njegove pozornosti pa zaseda šestmesečni sin Talin.

Vasiliju Žbogarju se je v letu 2013 zagotovo smejalo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vasiliju Žbogarju se je v letu 2013 zagotovo smejalo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Z Vasilijem Žbogarjem smo se pogovarjali po podelitvi priznanj najboljšim primorskim športnikom v Sežani, zato je bila iztočnica povezana s samo prireditvijo Naš športnik, ki je doživela precej sprememb.

Pridobivanje norm v finnu za OI je oteženo. Vsak dan tri ure vesla na morju. Naslednji teden ga čaka zagovor diplomske naloge. Januarja bo razvil še eno jadro za šibak veter.

“Če mi prireditev hitro mine, pomeni, da je bila dobra. Ta je res hitro minila. Bila je enostavna, razumljiva, ni bila zapletena. Mislim, da je bila odličen kompromis, saj ni bila narejena na standarden način, temveč nekoliko bolj zabavna. Všeč mi je bilo, da smo nagrajenci in športniki sedeli v prvih vrstah, saj je prireditev namenjena predvsem športnikom. Pohvale vsem, ki se trudijo za to prireditev, ker vem, da tega ni enostavno organizirati, kot si večina misli,” je povedal Vasko, za katerega je bil to že peti naslov najboljšega na Primorskem.

> Ali boste z novim letom 2014 zadovoljni že, če boste ponovili rezultate v letu 2013, ali boste zahtevali še več?

“Sigurno bom od sebe zahteval več. V letu 2013 sem dosegal zelo dobre rezultate, a se jih da še izboljšati. Izjema je le evropsko prvenstvo, na katerem sem zmagal, na drugih tekmah pa sem sposoben jadrati še bolje. Glede na to, kako smo začrtali delo in vemo, kaj nam manjka, sem prepričan, da se lahko še izboljšam. Tisti prelom, po katerem bom vedel, če je sezona dobra ali ne, bo nedvomno septembrsko svetovno prvenstvo v Santanderju, na katerem bodo razdelili prve norme za olimpijske igre.”

> Kako so postavljene norme za OI v razredu finn?

“Imamo dve tekmovanji, na katerih se podeljujejo olimpijske norme. Govorim seveda o mednarodni normi. Prvo je SP v Santanderju, drugo pa naslednje SP leta 2015 na Novi Zelandiji. Norme so težje kot v zadnjih ciklusih, saj so spremenili formulo uvrščanja. Včasih so se v finnu jadralci iz 22 držav na dveh tekmovanjih kvalificirali za OI. Zdaj bodo na SP v Santanderju podelili dvanajst norm, na naslednjem SP preostale štiri, ostalih šest pa bodo razdelili po kontinentih, ki niso dovolj zastopani. Tako bo zagotovo dobila Afrika eno mesto, prav tako Azija, Evropa pa bo sigurno imela že dovolj uvrščenih po rednih kvalifikacijah, zato bo za nas pot do Ria bolj naporna.”

> Torej bi bilo za mirne priprave v predolimpijski sezoni zelo dobrodošlo, če bi normo izpolnili že na letošnjem SP?

“Seveda. Ocenjujem, da bo dovolj priti med prvih 15 na SP, a imam sam večje ambicije.”

> Kakšen program poleg SP imate v tem letu?

“Podobnega kot v minulem letu, odločili smo se le, da bom tekmoval le enkrat na dva meseca. V decembru sem bil v Palamosu, konec februarja je regata v Cadizu, nato sta skupaj tekmi svetovnega pokala v Palmi in v Hyeresu, kasneje je Kiel, nato evropsko prvenstvo in septembra še svetovno prvenstvo. Zmanjšali smo število potovanj, jaz bom samo letel na ta prizorišča, tako da se ne bom ukvarjal z logistiko, temveč se bom osredotočil zgolj na jadranje. Lani sem imel nekaj težav, saj sem bil na vseh regatah svetovnega pokala v vodstvu, v drugi polovici pa sem nato padal. Prvi razlog je bil, da sem jadral z enim jadrom vso sezono, tako da nisem imel posebnega jadra za šibak veter, drugi razlog pa sta bili dve močni infekciji v dlesnih, zaradi česar sem pogosto oboleval, saj mi je ob velikih naporih upadel imunski sistem. To smo uredili, tako da se fizično veliko bolje počutim.”

> Morda je počutje povezano tudi s tem, da ste uvedli precej novosti v vsakodnevni trening?

“Odkar je v razredu finn dovoljeno prosto 'pumpanje', kar pomeni, da lahko na jadrnici vsak dela, kar želi, je jadranje postalo izjemno naporno. Zato sem moral prilagoditi treninge. Pridobil sem nekaj datotek o treningih Angležev in drugih jadralcev, ki prihajajo iz jadralsko pomembnih držav ter se začel zgledovati po njih. Pri vseh je na prvem mestu veslanje, zato sem se povezal z Iztokom Butinarjem in začel trenirati na veslaški način. Gibi pri 'pumpanju' so zelo podobni gibom pri zavesljajih.”

“Ko imam Talina v naročju in se smeje, je vse super, ko pa začne jokat, sem bolj prepoten kot na treningih.”

> Koliko intenzivno je vaše veslanje?

“Takoj po SP sem začel delati klasične veslaške treninge. Vsak dan veslam od Izole do Kopra ali do Pirana, če je le morje dovolj mirno, saj imam to raje kot veslanje v veslarni. Na dveh testiranjih sem se zelo dobro odrezal, v slovenski veslaški reprezentanci so me celo povabili, da se jim pridružim. Sem zelo zadovoljen, ker se že vrsto let nisem tako dobro telesno počutil. Nimam več bolečin v hrbtu, kolenih, hkrati pa ne morem reči, da je jadranje lažji šport od veslanja. Najbrž je celo bolj naporen, ker regate trajajo po šest dni. Vpisal sem se tudi v veslaški klub v Valenciji, tako da lahko uporabljam njihove čolne.”

> Boste še vedno živeli na poti med Izolo in Valencijo?

“Ne. Med temi prazniki sem bil nekoliko dlje v Izoli, ker bom v naslednjih letih redkeje. Poleg tega imam v naslednjem tednu zagovor diplomske naloge na Fakulteti za management, nato pa se bom z Majo in Talinom preselil v Valencijo. V naslednjih tednih bomo šli v razvoj še enega jadra za šibkejši veter, ki bo zagotovo prišel v poštev tudi za Rio. To je precejšnji finančni zalogaj, a si ga delim z ekipo jadralcev, v kateri sodelujem v Valenciji. Moja osebna ekipa, ki sem jo postavil lani, je odlična. Zdaj vsi vemo, kaj moramo narediti, tako da komaj čakam na naslednje regate, da pokažem, kako vse dobro deluje.”

> Beseda, ki vam bo ostala v spominu ob omembi leta 2013, bo zagotovo Talin. V estonskem Talinu ste na SP doživeli največje razočaranje sezone. Talin ste poimenovali tudi svojega prvorojenca. Kakšni občutki se vam porajajo ob omenjanju Talina?

“Hahaha, mešani občutki. Po eni strani se spomnim na sina, ki mi predstavlja veliko veselje, po drugi strani pa me spominja na SP, kjer sem si res želel in sem bil pripravljen za vrhunski rezultat. Ne bom rekel, da me je sin z rojstvom nekako odvrnil od tega SP. Predvsem je v Estoniji prevladoval šibak veter, ki mi ni ustrezal, saj zanj nisem imel ustreznega jadra. Drugi razlog je bil zahteven transport jadrnice neposredno iz Nemčije, kjer je potekalo EP, do Talina. S tem sem izgubil tri dni treninga, nato pa sem izgubil še nekaj dni in tudi precej energije ob rojstvu sina. To se v sezonah do olimpijskih iger ne sme zgoditi.”

“Prelom, po katerem bom vedel, če je sezona dobra ali ne, bo septembrsko svetovno prvenstvo v Santanderju, na katerem bodo delili prve norme za OI.”

> Je vaš Talin moteč ali spodbuden dejavnik za jadralni trening?

“Sigurno je spodbuden, saj grem zdaj še rajši na treninge - tam imam več miru ... Zagotovo me osrečuje! Ko pridem domov ali iz regate, mi odmakne pozornost od težkih naporov in treningov. Imam izjemno srečo, da žena Maja povsem skrbi zanj. Jaz spim v drugi sobi in se lahko maksimalno pripravim na treninge. Ko mi čas dovoljuje, sem z njim veliko časa, sicer pa ne.”

> Kako pa vam gre pestovanje?

“Ko ga imam v rokah in se smeje, je vse super, počutim se odlično. Ko pa začne jokati, ne vem kaj narediti. V treh sekundah sem poten, 30 sekund se mi zdi cela večnost, prepoten sem kot na treningih. Po pravici povedano sem pričakoval, da bo sprememba veliko večja. Po šestih mesecih pa je jadranje kvečjemu boljše, Maja je zadovoljna z otrokom, vse gre dobro. Ne znam si pojasniti, zakaj, ampak zdaj je moja motivacija še večja. Tudi moji in njeni starši so v sedmih nebesih. Trenutno vidim samo pozitivne stvari, kaj bo prinesla prihodnost, bo pokazal čas.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano