Vasilij Žbogar: “Na podelitvi so vsi vstali in mi zaploskali”

V juliju so primorski športniki prinesli veliko medalj z vseh strani sveta. Izkazali so se mladi kajakaši in kanuisti, tako mirnovodaši kot divjevodaši, Andreja Klepač je kot prva Primorka osvojila WTA turnir, Erik Paulin je prinesel srebro iz kadetskega namiznoteniškega EP, Mateja Kosovelj bron z EP v gorskem teku, a dvomov o tem, kdo je naredil najboljši izid, ni bilo.

Vasilij Žbogar Foto: Robert Deaves/Finn Class
Vasilij Žbogar Foto: Robert Deaves/Finn Class

IZOLA > Vasilij Žbogar je z zlatom na evropskem prvenstvu v razredu finn korak pred vsemi. Zmaga v nemškem Wandermündeju ima še toliko sijajnejši lesk, ker je bila dosežena z velikim naskokom, hkrati pa na EP ni manjkal skoraj nihče od vrhunskih jadralcev v tem prestižnem olimpijskem razredu.

“Wandermünde poznamo že od prej in vedeli smo, da tam prevladujejo razmere, ki mi ustrezajo. Zato smo šli tudi na predhodno regato za ogrevanje, na kateri je bilo nekaj dobrih jadralcev, a sem z zmago potrdil, da sem v dobri formi.”

> Kako pomembno je bilo, da ste na tamkajšnjem regatnem polju jadrali že en teden pred EP?

“Malenkost je na končni rezultat vplivalo tudi to. Sam sicer nisem naredil nobene spremembe na jadrnici ali na opremi ne pred prvo regato ne pred EP. Le nekoliko sem se prilagodil tem vetrovnim razmeram. Vedel sem, da bom v bitki za najvišja mesta, nisem pa pričakoval takšne premoči.“

> Je bilo to vaše najboljše jadranje v razredu finn?

“Mislim, da je bilo to eno mojih najboljših jadranj nasploh. Ne pomnim, da bi kadarkoli imel takšno premoč pred vsemi jadralci. Praktično sem odjadral brez napake. Upoštevati je potrebno, da je vseh 105 jadrnic startalo na eni liniji in prav na vseh osmih plovih sem na prvo bojo prišel v prvi peterici. To je skoraj nemogoče. Uspevalo mi je vse: jadranje v krmo, starti ... “

> Ta zmaga malo spominja na slog legendarnega Bena Ainslieja, ki je zmagoval na takšen način!

“Povsod sicer dobiš čestitke za zmago ali dobro uvrstitev, ampak tokrat so se vsi moji nasprotniki ob podelitvi dvignili na noge in mi zaploskali. To ti da občutek, da si bil res najboljši.”

> Tokrat niste bili lovec, temveč tarča. Konkurenca vas je lovila, napadala, poskušala taktično izigrati. Kako ste se znašli v tem novem položaju?

“Pravzaprav niti nisem razmišljal o tem. Razmišljal sem zgolj o dobrem jadranju. Nekih pasti mi konkurenca ni postavljala ... Sicer sem že v začetku leta v Palmi in v Hyeresu vodil do polovice tekmovanja, a sem nato po dveh, treh dneh začel izgubljati. Bil sem strašno izčrpan. Delno so bili za to krivi tudi zdravstveni problemi (op. a. vnetje čeljusti, ki je zdaj pozdravljeno), ki smo jih medtem rešili. Prej sem bil že v vlogi vodilnega, a sem vodstvo zapravil, tokrat pa sem v zadnjih dveh regatah dvakrat zmagal in jih dotolkel.”

> Kaj je vzrok za očiten kakovosten korak naprej v primerjavi z lansko sezono, ko ste spadali v svetovno deseterico, a ne povsem na vrh?

“Vso sezono sem v ospredju, a je prej vedno nekaj manjkalo. V Wandermündeju pa se je vse poklopilo. Vremenski pogoji so mi bili pisani na kožo, imam sicer še malo problemov po močnem vetru, za kar moram pridobiti nekaj moči. Tudi nastavitve jadrnice in materiale moramo dodelati, predvsem pa smo pozimi trdo delali. Morda nekateri jadralci še niso v najboljši formi. Že to, da sem prekinil niz zmag Angležev, ki so zmagali na vseh regatah letos, mi veliko pomeni.”

> Sedaj so tudi ambicije za svetovno prvenstvo večje?

“Že na začetku sezone smo imeli visoke cilje. Moj trener Devotti je prepričan, da sem zmožen doseči visoke cilje. Tu je bila praktično vsa svetovna elita. Na SP v Talinu bomo jadrali še vedno v Baltskem morju, razmere naj bi bile podobne. Seveda so ambicije visoke, zato sem prišel domov le za nekaj dni, ker ne smem izpustiti tega trenutka, saj vem, da lahko dosežem visoko uvrstitev.”

> Tudi zato, ker ob vseh zmagah na svetovnih prvenstvih še nikoli niste osvojili medalje ...

“Res je, niti v laserju ne. Imam dve četrti mesto, eno peto, počutim se kot Dugonjić, hehehe.”

> Vse to pa je v funkciji priprav na OI leta 2016?

“Ja. Že naslednje leto bodo prve kvalifikacije za OI, zato bomo to zimo še delali na materialih in jadrnici. V tovarni na Poljskem bomo naredili novo jadrnico po našem okusu, naslednjo sezono jo bomo testirali. Vse želim imeti urejeno že eno leto pred OI, kot sem imel v laserju, ne pa kot lani, ko sem izumljal toplo vodo v zadnjih mesecih, ko nisem poznal olimpijskega polja, jambore sem izbiral v zadnjem trenutku.”

> Po SP v Talinu, ki bo v začetku septembra, pa vas čaka še en srečen dogodek - rojstvo otroka. Bo deček ali deklica?

“Ja, Maja ima rok poroda septembra, po svetovnem prvenstvu. Veva, da bo sin. Zadnja dva meseca ne potuje nikamor. Stanuje v Izoli in tu bo tudi rodila. Sredi oktobra se bomo nato selili nazaj v Valencio. Seveda je lepo, malo strahu in veselja hkrati. Najbrž bom prva tri leta manj prisoten ob otroku, kot bi si želel, bom pa potem nadoknadil. Upam, da očetovstvo ne bo preveč vplivalo na moje športne ambicije. Te so zelo visoke, saj bodo v Riu moje zadnje olimpijske igre.”DENIS SABADIN


Najbolj brano