V ženskem finalu Belorusinja in Kitajka

Branilka naslova, Belorusinja Viktorija Azarenka, in Kitajka Li Na sta finalistki prvega teniškega grand slama sezone, odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu.

Branilka naslova, Belorusinja Viktorija Azarenka, in Kitajka Li Na sta finalistki prvega teniškega grand slama sezone, odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu Foto: Facebook
Branilka naslova, Belorusinja Viktorija Azarenka, in Kitajka Li Na sta finalistki prvega teniškega grand slama sezone, odprtega teniškega prvenstva Avstralije v Melbournu Foto: Facebook

MELBOURNE> V moški konkurenci si je finale že priigral branilec Novak Đoković iz Srbije, ki čaka na boljšega iz dvoboja med Švicarjem Rogerjem Federerjem in Škotom Andyjem Murrayjem.

Đjoković je v prvem moškem polfinalu brez težav premagal Španca Davida Ferrerja s 6:2, 6:2 in 6:1. “To je bil eden najboljših nastopov v moji karieri, ne verjamem, da lahko igram prav veliko boljše. A to je polfinale turnirja za grand slam. Na koncu je bilo težko, imel sem veliko prednost, a nisem mu smel dovoliti, da doseže preveč točk, saj je Ferrer mentalno zelo močan.”

Srbski velikan svetovnega tenisa ni skrival, da je presenečen nad lastno igro, osupnil pa je tudi poznavalce tenisa, saj se s finalnimi nastopi v Avstraliji bliža svoji najboljši igri, s katero bo v nedeljo v Melbournu napadal svoj šesti naslov. Jutrišnji drugi polfinalni dvoboj si bo Đoković ogledal kar iz naslanjača: “Upam, da bom v finalu igral enak tenis kot danes. Dva prosta dneva se mi bosta res prilegla.”

Đoković dvignil nivo igre

Srbski igralec je bil dodatnega dneva premora posebej vesel, ker je v osmini finala v dvoboju s Švicarjem Stanislasom Wawrinko v peturnem dvoboju potrošil preveč moči. Obenem pa je dobil opozorilo ob pravem času, nivo igre močno dvignil že v četrtfinalu proti Čehu Tomašu Berdychu, v polfinalu pa pokazal vse svoje znanje.

V ženski konkurenci je Azarenka brez težav ugnala ameriško presenečenje tekmovanja Sloane Stephens s 6:1 in 6:4, Li Najeva pa lansko finalistko Rusinjo Marijo Šarapovo s 6:2 in 6:2.

Azarenka, lani je v finalu premagala prav Šarapovo, ima možnost, da ponovi svoj uspeh. Za Li Najevo je uvrstitev v finale druga po letu 2011, ko jo je na sklepni tekmi turnirja premagala Belgijka Kim Clijsters.

Le dan po presenetljivi zmagi nad rojakinjo Sereno Williams 19-letna Stephensova v dvoboju z Azarenko ni pokazala sredine igre. Mlada Američanka je delovala zelo utrujeno in v prvem nizu dobila le eno igro na svoj servis. Podoben je bil začetek drugega niza, ki ga je Azarenka začela z odvzemom servisa.

V nadaljevanju drugega niza so sladokusci le prišli na svoj račun. Zanimiva je bila tudi končnica, ko je pri zaostanku s 3:5 Azarenki ubranila kar pet zaključnih žogic. Tudi prva nosilka je izgubljala moč, obenem pa je morala prekiniti dvoboj za 10 minut in poiskati zdravniško pomoč. Odmor je Azarenki koristil, saj se je vrnila na igrišče, tekmici odvzela servis in zmagala. “Pri vodstvu s 5:3 so me zdelali živci,” je o premoru in prekinitvi povedala Azarenka.

Kitajska lekcija za Rusinjo

Li Na je pred tem Šarapovi dala pravo učno uro tenisa. Kitajka je v polfinalu igrala skoraj brez napake in drugo nosilko prisilila, da je delala napake. Na ta način Šarapova ni potrdila dobre igre iz prejšnjih dvobojev. “Seveda sem upala, da mi bo šlo bolje v polfinalu,” je malce frustrirano po dvoboju dejala Rusinja.

Poraz je bil za Šarapovo posebej boleč, saj je Šarapova v celotnem poteku tekmovanja izgubila vsega devet iger, tokrat pa je bila v obeh nizih brez pravih možnosti. “Tudi sama ne znam pojasniti, kaj se je dogajalo na igrišču. Enostavno se je vse izšlo dobro,” pa je svojo igro pokomentirala Kitajka.

V finale pa sta se v konkurenci dvojic vnovič zavihtela tudi ameriška brata dvojčka Bob in Mike Bryan, ki sta v polfinalu ugnala Italijana Simoneja Bolellija in Fabia Fogninija s 6:4, 4:6 in 6:1. V dvoboju proti Nizozemcema Robinu Haaseju in Igorju Sijslingu bosta naskakovala rekordni že 13. grand slam naslov. Dvanajst sta jih zbrala tudi Avstralca John Newcombe in Tony Roche.

STA


Najbolj brano