V vaterpolskem prvenstvu šest ekip? Ne, pet.

Danes se bo začelo slovensko vaterpolsko prvenstvo. Barve istrskega vaterpola bo branila Žusterna, ki si je za cilj zastavila ponovitev lanskega dosežka - uvrstitev v finale.

Začenja se slovensko vaterpolsko prvenstvo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Začenja se slovensko vaterpolsko prvenstvo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Tako kot je v Vaterpolski zvezi Slovenije marsikaj nedorečenega, je tudi v državnem prvenstvu (DP) še veliko neznank. Zato ne čudi, da se na dan začetka državnega prvenstva še ne ve dokončno, koliko klubov bo v njem sodelovalo. Tudi sicer so se glavni klubi o poteku državnega prvenstva dogovorili v zadnjem hipu. Morda bo organizacija in logistika slovenskega vaterpola boljša po napovedani sredini skupščini, ko naj bi namesto dosedanjega vršilca dolžnosti Marka Troppana izvolili predsednika s polnimi pooblastili. Za to mesto kandidira Iztok Seljak iz Maribora.

Zaradi kaotičnega stanja v slovenskem vaterpolu ne preseneča, da je tri dni pred začetkom državnega prvenstva moštvo Kokre odpovedalo udeležbo. Prvotno naj bi v DP sodelovalo šest moštev, po dvokrožnem sistemu pa bi štiri najboljše ekipe odigrale še drugi del prvenstva, prav tako dvokrožno. Sledila bi še dvoboja za naslov prvaka in za tretje mesto. Vrhunec s finalnimi tekmami naj bi bil konec maja oziroma v začetku junija, vendar se marsikaj lahko še spremeni.

“Lepo bi se bilo uvrstiti v finale, a bomo za to morali prehiteti Maribor ali Triglav, kar ne bo enostavno. Zadovoljni smo, da imamo bistveno boljše razmere za treniranje kot lani. Ustreza nam tudi, da bo ključna aprilska in majska forma, saj smo v člansko ekipo vključili veliko mladih igralcev, ki bodo tako imeli čas, da se privadijo na članske tekme,” je včeraj svoja pričakovanja v tej sezoni predstavil Marino Cetin, trener edinega primorskega prvoligaša Žusterne.

Slednja prav letos praznuje 30-letnico delovanja, po potopu Rokave Koper pa je postala nosilec članskega vaterpola v Istri. Letos so zastavili bolj tesno sodelovanje z drugim koprskim klubom, VK Bonifika, ki skrbi predvsem za mlajše selekcije. Trener Cetin bo imel na razpolago preverjeno ekipo, ki se je lani uvrstila v finale DP.

Prvo ime je zagotovo vratar Luka Gržentič, za Žusterno pa bodo igrali tudi Nenad Černeka, Nejc Potočnik, Borut Anzeljc. V primerjavi z ekipo, ki je bila druga v slovenskem pokalu, bosta manjkala le Damjanović in Frajman, ki sta se odločila za igranje za Kraljevico v hrvaški 1. B ligi.

Izrazitega favorita ni, saj ima Triglav, ki brani lovoriko, precejšnje finančne težave, mariborski Branik, ki neuspešno igra v jadranski ligi, pa je kadrovsko šibek. Obeta se torej zanimiv troboj.

DENIS SABADIN


Najbolj brano