V ospredju Soči in Brazilija

Športno leto 2014 bo spet izredno bogato za ljubitelje športa. Za slovenske navijače bosta v osredju dva dogodka. Slovenska reprezentanca se bo od 7. do 23. februarja v ruskem Sočiju na zimskih OI potegovala za nove medalje, svet pa bo med 12. junijem in 13. julijem zrl v Brazilijo, kjer se bodo za najboljšega na svetu merili nogometaši.

Svet bo med 12. junijem in 13. julijem zrl v Brazilijo, kjer se bodo za najboljšega na svetu merili nogometaši
Svet bo med 12. junijem in 13. julijem zrl v Brazilijo, kjer se bodo za najboljšega na svetu merili nogometaši 

LJUBLJANA > A Soči in Brazilija sta ob moškem košarkarskem prvenstvu, ki bo v Španiji med 30. avgustom in 14. septembrom in na katerem bo igrala tudi Slovenija, le osrednja dogodka leta 2014. Začelo se bo tradicionalno z napetimi boji na novoletnih turnejah smučarjev skakalcev in smučarjev tekačev, kasneje sledi klasičen koledar največjih športnih prireditev na svetu.

A takoj po novem letu kvalifikacije za svetovno prvenstvo začenjajo tudi slovenski rokometaši in odbojkarji. Slovenski navijači bodo dlani v večjem številu ogreli tudi 18. januarja, ko bo Rogla gostila deskarski svetovni pokal, med 24. in 26. januarjem bodo za točke svetovnega pokala tekmovale smučarke skakalke v Ljubnem, v istem terminu bo v Bohinju potekal svetovni pokal v telemark smučanju. Tik pred olimpijskimi igrami, 1. in 2. februarja, bodo imele smučarke generalko na svetovnem pokalu v Mariboru.

V Sloveniji bo zelo živahno tudi po olimpijskih igrah v Sočiju. Serijo tekem svetovnega pokala bodo med 6. in 9. marcem nadaljevali biatlonci na Pokljuki, isti konec tedna pa bodo v Kranjski Gori tudi alpski smučarji. Konec meseca, teden dni po svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu, bodo v Planici sezono svetovnega pokala sklenili smučarke skakalke in skakalci. Planica bo v središču pozornosti še v začetku junija, ko bo Mednarodna smučarska zveza izbrala v Barceloni prireditelja svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, biatlonci pa se bodo na Pokljuko vrnili še v decembru.

Na svoj račun bodo po novem letu prišli tudi ljubitelji moštvenih športov. Nogometaši Maribora so se zavihteli v šestnajstino finala lige prvakov, kjer jih februarja čaka neugodna španska Sevilla. A v Evropi nastope nadaljujejo tudi košarkarji Olimpije in Krke, v rokometni ligi prvakov pa Celjani, Velenjčani in krimovke. Hokejisti Slovenije, ki bodo v Sočiju doživeli olimpijski krst, se bodo aprila v Južni Koreji skušali prebiti nazaj v elitno skupino svetovnega hokeja.

Nogometaši bodo tekmece za kvalifikacije za EP 2016 dobili 23. februarja. Posebna poslastica za ljubitelje nogometa pa bo tudi prijateljski dvoboj med Argentino in Slovenijo 1. junija v Buenos Airesu.

Med večjimi dogodki doma bo tudi aprilski svetovni pokal telovadcev v Ljubljani. Maja bodo v evropskem pokalu na Pohorju tekmovali gorski kolesarji v spustu, močno mednarodno tekmo bo junija v krosu gostil Kamnik. Sredi junija bo najboljše kajakaše in kanuiste na divjih vodah spet gostil tudi Tacen, teden dni kasneje se bodo na dirki po Sloveniji pomerili kolesarji. Tradicionalna je postala tudi finalna tekma svetovnega pokala plezalcev v Kranju.

STA


Najbolj brano