V Carigrad le Rodićeva?

Jutrišnje absolutno dvoransko državno prvenstvo bo zadnja priložnost za doseganje norm za svetovno atletsko prvenstvo. Vozovnico za Carigrad ima od Primorcev za zdaj le Koprčanka Snežana Rodić.

Koprčanka Snežana Rodić je kandidatka za  finale na dvoranskem svetovnem prvenstvu Foto: Arhiv Pn
Koprčanka Snežana Rodić je kandidatka za finale na dvoranskem svetovnem prvenstvu Foto: Arhiv Pn

CELJE> V soboto se bodo atleti na dvoranskem državnem prvenstvu v Celju borili predvsem za odličja, a tudi za norme za udeležbo na svetovnem prvenstvu v Carigradu (9.-11. marec).

Na prvenstvu bo imela tudi Primorska svoje adute. Krog tistih, ki bi lahko še dosegli norme, je zelo ozek, rok za doseganje zahtevanih norm pa se izteče 27. februarja, ko bo AZS določila potnike za dvoransko SP.

Boljša so dekleta

Doslej so norme dosegli le Koprčanka Snežana Rodić in Ljubljančanka Marija Šestak (obe Mass) v troskoku, Celjanka Marina Tomić (100 m ovire) in Ljubljančanka Tina Šutej (palica). Upravni odbor AZS pričakuje na SP eno ali dve uvrstitvi v finale. Tehnični direktor AZS, Postojnčan Boris Mikuž, pravi: “Ta cilj je mogoče doseči. Marija Šestak in Snežana Rodić sta se pozimi dobro pripravljali, enako pa velja tudi za skakalko s palico Tino Šutej. To so tekmovalke svetovnega kova. Za njimi pa je praznina. Malo je verjetno, da bi v Carigrad potovalo več kot pet slovenskih atletov. Pri tem ne gre le za težave slovenske atletike. Menim, da je mednarodna atletska zveza prestroga. Kakšno svetovno prvenstvo pa je to, če med 214 članicami zveze norme v mnogih disciplinah ne more doseči 180, v nekaterih pa celo 190 držav? In med temi jih je kar nekaj z zelo visokim narodnim dohodkom in razvito tehnologijo!”

Lahko se zgodi, da v moški konkurenci norme za SP ne bo dosegel nihče od Slovencev. Preizkušena moža s finalnih delov velikih tekmovanj, kranjski skakalec v višino Rožle Prezelj (lani se je z 228 cm normi v Postojni približal na centimeter) in slovenskobistriški metalec krogle Miroslav Vodovnik, sta še daleč od norm. Prvi letos zaostaja za normo za 10 centimetrov, drugi pa kar za meter in pol. A presenečenja niso izključena; po Mikuževi oceni bi utegnil razveseliti ljubljanski tekač na 800 metrov, novi dvoranski rekorder Vid Tršan (norma 1:48.00, Tršan letos 1:48.05).

Kako kaže Primorcem?

Prva dama primorske in morda tudi slovenske atletike je Koprčanka Snežana Rodić. Normo za SP (14,10) je lani krepko preskočila (14,35, četrta na dvoranskem EP). V zimski sezoni je že pristala pri izidu 14,01, do SP pa je še dovolj časa za zadnji vzpon forme.

Druga primorska reprezentančna kandidatka Nina Kovačič je v precej slabšem položaju. Z lanskim izidom 7.38 v teku na 60 m je le za tri stotinke zaostala za normo, a kaj, ko letos še ni tekla hitreje kot 7.55. Zato je v veliko boljšem položaju Ljubljančanka Sara Strajnar z letošnjim izidom 7.45.

Ostali Primorci lahko o SP samo sanjajo, lahko pa se nadejajo odličij in celo državnih naslovov. Tako imata najboljša izida sezone član AD Postojna Marko Macuh (47.80 na 400 m) in skakalec v daljino AK Gorica Urban Čehovin (727). V troskoku bo po dolgih letih kraljevanja Novogoričana Andreja Batagelja (Kladivar) zanimiv njegov boj z Martinom Gradiškom (Krka), ki ga je letos preskočil za dva centimetra (15,06).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano