Urška Furlani: S palico tudi po glavi

Štafeta se je iz rok telovadke Monike Zarič iz Rožne doline preselila v roke članice Twirling skupine iz Prvačine, 18-letne Urške Furlani. Nova sogovornica je že bila na evropskem, želi pa si tudi na svetovno prvenstvo.

Urška Furlani Foto: Igor Mušič
Urška Furlani Foto: Igor Mušič

> Našo prejšnjo sogovornico zanima, kaj vam je najbolj všeč pri twirlingu?

“Všeč mi je, ker združuje glasbo, elemente, gimnastike, plesa in baleta ter obvladovanje palice. To so vse dejavnosti, ki so mi všeč.”

> Kako ste se odločili za ta šport?

“Ples mi je bil všeč že od zgodnjega otroštva. Vpisala sem v plesno šolo Rebula v Novi Gorici, tam sem bila dve leti, nato pa je bila v Prvačini, kjer živim, ustanovljena mažoretna in twirling skupina. Ogledala sem si prvi nastop in nekaj treningov ter se takoj navdušila, pa še vadba poteka v športni dvorani nekaj korakov od doma. Zadnjih osem let tako redno treniram v twirling skupini.”

> Kakšni so bili začetki?

“Seveda ni šlo tako gladko kot danes. Deloma je bilo to pač zato, ker sem bila začetnica, deloma pa zaradi slabših razmer dela v prvih letih, ko še ni bila dograjena športna dvorana. Vadili smo v dvorani za prireditve Sokolskega doma v Prvačini, kjer je že strop nižji od minimalnih osmih metrov, kolikor jih potrebujemo za normalne mete palice, vadbo pa je še dodatno otežil polkrožni balkon. Tako so se palice marsikdaj odbile od stropa ali od balkonske ograje v glavo, hrbet, ali v koleno, kar je bilo včasih precej boleče. Kasneje, ko smo se preselili v športno dvorano, in ko sem popravila tehniko, takšnih težav ni bilo več.”

> Koliko vas je v skupini? Ali sprejemate tudi fante?

“Vadimo v več selekcijah, od 4. do 18. leta starosti. Naša trenerka je Neža Grajželj iz Nove Gorice. V najstarejši skupini nas je osem, vseh skupaj pa nas je nekaj čez 50. Fantov nimamo, a so jim vrata odprta. V Cerknici in v Piranu jih takšne skupine imajo.”

> Koliko trenirate?”

“Štirikrat tedensko po dve do tri ure, pred večjimi tekmami pa tudi vsak dan.”

> Pred kratkim ste se vrnili z državnega prvenstva. Kako ste se odrezali?

“V državnem prvenstvu v Mariboru je bila naša skupina v članski konkurenci na višji zahtevnostni ravni peta, v paru pa sem bila druga, sicer pa se zdaj pripravljamo na revijo, ki jo bomo v nedeljo s Prvačko pleh muziko izvedli v domači športni dvorani.”

> Kakšni so vaši naslednji načrti?

“Želim se udeležiti katerega od mednarodnih tekmovanj. Lani smo nastopile na evropskem prvenstvu v Belgiji. Velika skupina je zasedla 21. mesto, želimo pa si, da bi zbrale dovolj točk za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Sama bom še naprej zavzeto trenirala, marsikaj pa bo odvisno od finančne moči skupine. Odločila se bom tudi za trenerski tečaj.”

> Katere so glavne velesile, po kom se zgledujete?

V Evropi so to Francija in Italija, na svetu pa je to Japonska. Izkušnje lahko nabiramo predvsem na revijah v zamejstvu, kjer izkoriščamo okoliščino, da smo kot krajevna skupnost pobrateni z Doberdobom. V vrhunskem twirlingu se sicer dela s posebnimi učitelji za vsako področje - za ples, balet, gimnastiko ...”

> Kaj je pri twirlingu najtežje?

“Usklajenost gibov od trenutka, ko v zrak vržemo palico, do trenutka, ko jo spet ujamemo. Med enim metom palice na tleh naredimo tri do štiri obrate. To je treba narediti zelo hitro, pravilno in usklajeno, sicer palice ne moreš več ujeti. Vsak element se kar dolgo vadi. Doseženo in napake analiziramo tudi z ogledom video posnetkov in naše delo primerjamo s posnetki z državnih prvenstev in tekmovanj na tujem.”

> Komu predajate štafeto?

“Rokometašici ajdovskega Mlinotesta Špeli Ferfolja iz Nove Gorice. Naj pove, zakaj se je odločila za rokomet in kaj si želi v njem doseči.” IGOR MUŠIČ


Najbolj brano