Ujela sta se v labirint sipin

Od četverice slovenskih tekmovalcev na startu se je le Miran Stanovnik prebil skozi prvo polovico vzdržljivostnega relija Dakar. Primorska avtomobilistična posadka Darij Novak-Boštjan Leskovec je obtičala v šesti etapi.

Primorska posadka (v ospredju) ujeta v pesku  Foto: Darij Novak In Boštjan Leskovec
Primorska posadka (v ospredju) ujeta v pesku  Foto: Darij Novak In Boštjan Leskovec

SALTA > Sobotni dan premora je za vse udeležence v karavani največjega in najtežjega vztrajnostnega izziva prišel kot naročen. Tekmovalci - bolj - ter spremljevalno osebje in mehaniki - manj - so si nekoliko oddahnili po šestih etapah, ki so se izkazale za peklenske. Velika nadmorska višina, vročina, brezpotja s številnimi pastmi so povzročili velik osip v karavani in žal tudi smrtne žrtve, ki so na Dakarju kar pogost spremljevalec dogajanja. Črni petek je terjal visok krvni davek. Življenje so izgubili trije udeleženci Dakarja, belgijski motociklist in argentinska novinarja.

V škripcih se je znašla tudi primorska avtomobilistična posadka, Darij Novak-Boštjan Leskovec. Že pred usodno šesto etapo se je prebijala prek raznovrstnih ovir in lovila časovno zaporo, v petek pa je dokončno morala izobesiti belo zastavo. In kaj se je zgodilo s primorsko posadko in njenim volkswagnovim amarokom?

“Ko sva vozila po suhi strugi reke, nas je najprej ustavila jama oziroma podlaga, ki ima podoben učinek kot živi pesek. Od tam sva se še nekako rešila, za nemogočega pa se je izkazal vzpon prek skupine sipin, kjer v temi nisva našla izhoda iz labirinta kljub večurnim številnim poskusom. Takrat sva spoznala, da je Dakarja za naju konec. Preprosto ni bilo poti, po kateri bi se zapeljala do cilja. Zakurila sva si ogenj in počakala jutro, nato pa sva v družbi drugih osmoljencev, ki so se znašli v podobnih težavah, nadaljevala pot proti 600 kilometrov oddaljenem baznemu taboru,” je strnil vtise po odstopu Darij Novak, Želja, da bi z Boštjanom Leskovcem prečkala ciljno črto relija, ki se bo končal 18. januarja v čilskem Valparaisu, se primorski posadki tako ni uresničila. Vsekakor pa se jima bo Dakar vtisnil v spomin kot enkraten dogodek.

“Razočaranje je seveda prisotno, a obenem tudi zavedanje, da sva dala vse od sebe. Enako velja za spremljevalno ekipo. Aleks Humar in Robert Loverčič sta vneto popravljala naš avtomobil. Ta je resnično veliko pretrpel na reliju, ki predstavlja neprimerljivo izkušnjo,” je pojasnil Novak.

ASO


Najbolj brano