Tujci gredo v lov na Baloha in Roka

Kolesarski ultramaratonski spektakel po slovenskih cestah DOS Extreme 2014, ki se bo začel danes ob 18. uri, naj bi postregel z zelo izenačenim razpletom, v katerem bodo pomembno vlogo igrali tudi slovenski kolesarji.

Lani sta v dvojicah na DOS Extreme zmagala Marko Baloh in Iztok Melanšek  Foto: Simon Maljevac
Lani sta v dvojicah na DOS Extreme zmagala Marko Baloh in Iztok Melanšek  Foto: Simon Maljevac

POSTOJNA > Drevi se bo z Mestnega trga v Postojni na 1234,6 kilometrov dolgo pot okoli Slovenije podalo 39 posameznikov v moški konkurenci, dve kolesarki med posameznicami, 14 moških in tri mešane dvojice ter dve moški četverki.

Organizatorji so imeli veliko težav pri trasiranju proge, saj so številne ceste zaradi vremenskih ujm in gradbenih del zaprte. Zaradi del na odseku standardne trase med Postojno in Pivko se kolesarji letos ne bodo podali proti Ilirski Bistrici in Podgradu, temveč bo začetni del proge speljan iz Postojne v Hruševje, mimo Senožeč in Divače do Kozine, od koder se bodo podali proti Istri.

Največ zanimanja bo ponovno požel obračun v kraljevski konkurenci posameznikov, kjer se obeta ogorčen boj med slovenskima asoma Markom Balohom in Mitjo Rokom ter falango tujih kolesarjev, med katerimi velja izpostaviti Švicarja Thomasa Ratschoba, ki se za razliko od Baloha in Roka še ni zavihtel na najvišjo stopničko DOS, a je že večkrat mešal štrene najboljšim. Svojo priložnost bodo iskali tudi Avstrijca Eduard Fuchs in Joachim Ladler ter Italijan Nico Valsesia.

Cerkničan Rok, ki se je lani ovenčal s prestižno lovoriko, mirno pričakuje večerni start: “Tako kot vsako leto se bom tudi letos na start podal popolnoma neobremenjen. Želim si odpeljati dobro dirko in na dolgi progi čim bolj uživati. V primeru ugodnega razpleta bom seveda skušal iztržiti čim več. Vsakršne napovedi so nehvaležne, saj bo končni rezultat odvisen od številnih faktorjev. Krog favoritov je dobro znan, morda pa preseneti še kakšen izmed slovenskih kolesarjev, ki so v zelo dobri formi. Šele na progi bomo videli, kdo se lahko zavihti na sam vrh.”

V Postojni bodo lahko ljubitelji športa in kulture uživali tudi v številnih spremljevalnih dogodkih. Jutri dopoldne bodo osnovnošolci kolesarili po mestnih ulicah, popoldne bo na Mestnem trgu organizirano tekmovanje v šahu, v Športnem parku bodo na sporedu razna atletska tekmovanja, zvečer pa bo na Mestnem trgu tudi glasbeni program. Ta bo potekal tudi v soboto, ko bo na sporedu turnir v ulični košarki in 2. Ex tempore z naslovom Podobe Postojne v organizaciji Zavoda Ars Viva v sodelovanju s ŠKD Notranjc, Občino Postojna in Zvezo likovnih društev.

Bolj odločen je Ljubljančan Baloh, ki je slavil leta 2011, med pripravami na letošnjo preizkušnjo pa je imel obilo preglavic z zdravjem: “Moji cilji so kot vedno visoki. Zaradi poškodbe rame, ki je zahtevala dolgotrajno rehabilitacijo, si nisem povsem na jasnem, kakšna je trenutna forma. Potrebno bo počakati na začetek dirke, predvsem pa na drugi dan, ko bodo razmerja moči med favoriti že bolj jasna. Kot prvega favorita za zmago bi izpostavil Ratschoba, ki je v začetnih letih dirke ogrožal tudi izjemnega Jureta Robiča. Poleg lanskega zmagovalca Roka se lahko v boj za vrh vmešajo tudi nekateri Avstrijci in Italijani. Obeta se zelo pestra dirka in napet boj za najvišja mesta.”

Za primorski priokus bodo poskrbeli Sežančan Andrej Velišček in Idrijčan Alen Štucin med moškimi posamezniki, solkansko-dobraveljska naveza Tanja Kavčič-Andrej Zaman med mešanimi dvojicami ter postojnska moška dvojica Franci Horvat-Oliver Merhat. Posebne pozornosti bo deležna tudi četverka Tušmobila, ki jo sestavljajo nekdanji tolminski profesionalec Borut Rovšček, Mitja Mahorič, Iztok Melanšek, ki je lani skupaj z Balohom slavil med moškimi dvojicami, ter podjetnik Mirko Tuš. Najhitrejši naj bi na cilj v Postojno prikolesarili v soboto dopoldne, podelitev priznanj najboljšim pa bo na sporedu v nedeljo popoldne, ko bo najhitrejši posameznik na vzponu na Vršič prejel posebno priznanje v spomin na legendarnega Jureta Robiča.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano