Tudi v slovenski Istri igrajo ameriški nogomet

Ljubitelji ameriškega nogometa so pretekli konec tedna z zanimanjem spremljali divizijska polfinala v ligi NFL, marsikdo pa se niti ne zaveda, da lahko tudi v Kopru oponaša Ochocinca, Bena Roethlisbergerja, Wesa Welkerja in ostale poklicne zvezdnike.

Koprski Piratesi  v opremi ameriškega nogometa med treningom v Trstu  Foto: Črt Butul
Koprski Piratesi v opremi ameriškega nogometa med treningom v Trstu  Foto: Črt Butul

PORTOROŽ> Uradno so bili Koper Pirates ustanovljeni 16. oktobra 2009, približno pol leta kasneje so prvič trenirali skupaj, septembra 2010 pa so odigrali premierno tekmo, za začetek v brezkontaktni verziji. Po besedah predsednika piratov Marka Humarja se je prva prelomnica zgodila natanko pred letom: “Takrat so nas namreč Muli iz Trsta povabili na skupni trening, sprva kot sparing-ekipo, nato pa smo družno ugotovili, da nekateri naši igralci lahko tudi nastopajo zanje, v italijanski ligi Lenaf.” Tržačane sicer vodi ameriški trener Michael Ladwig, ki s strokovnimi nasveti pomaga tudi Koprčanom, na kar je zelo ponosen: “Po svoje pišemo zgodovino, ker pa fantje nimajo veliko izkušenj, jih opozarjam na napake, da bodo kasneje lažje gradili naprej. Treniral sem moštva v Franciji, Nemčiji in Italiji, zato lahko rečem, da Koprčani hitro napredujejo. Seveda mi je jasno, da v Evropi ameriški nogomet še zdaleč ni tako priljubljen kot v ZDA, kjer so se okoli najboljših moštev spletli pravi miti.”

In za koga v ZDA navija Ladwig? “Za Green Bay Packers, o katerih kroži kar nekaj legend - v prvi polovici 20. stoletja so denimo prebivalci vedno puščali svetilke na oknih, ko se je moštvo vračalo z gostovanj, da se ne bi igralci počutili osamljene sredi noči. To so bili kajpak romantični časi 'footballa' in nekaj podobnega vidim tudi v zagnanosti Slovencev.”

Za sezono ameriškega nogometa moštvo potrebuje približno 40 igralcev in tudi Koper Pirates bi si želeli več članov. Ti vso opremo kupujejo sami. Cena? “Malenkost,” bi rekel Bing v Alanu Fordu. Osnovni pripomočki stanejo okoli 300 evrov, odvisno od kakovosti pa je zgornja omejitev le nebo. Podpredsednik Vani Kalapčiev je na hitro orisal tudi načrte za leto 2012: “Predvsem se bomo usmerili v iskanje glavnega sponzorja ter igrišča za treninge in tekme. Sicer pa bomo pozornost posvetili še skupnim nastopom s Tržačani, zaigrali bomo v slovenskem prvenstvu, pet naših članov pa je vpoklicanih za reprezentančno tekmo s Slovaško.”

V pionirskem obdobju so koprski oklepniki trenirali celo po travnikih in niso izbirčni, zato bi se zadovoljili z vsakim igriščem, veliko pa delajo na promociji ameriškega nogometa, predvsem na osnovnih šolah. Svoj šport bodo skušali predstaviti tudi 6. maja na Dnevu ameriškega nogometa v Kopru, ko naj bi odigrali tekmo na stadionu Bonifika. Dotlej jih čaka še veliko treningov in modric, vendar se težje poškodbe bojda zgodijo le približno dvakrat na leto. Kljub temu ameriški nogomet seveda ni za malinovce, žilavi fantje pa lahko v njem najdejo svoj sanjski šport, kakor podpredsednik Kalapčiev, ki je tudi prejel nagrado za igralca z največjim napredkom v preteklem letu: “Ko sem prvič videl tekmo na TV, sem si rekel, da želim tudi sam poskusiti.”

BORIS PLANINC


Najbolj brano