Tudi matematično: globus je Tinin!

Tina Maze tudi po svetovnem prvenstvu sezono nadaljuje v šampionskem ritmu. Z včerajšnjo zmago v superkombinaciji je matematično potrdila osvojitev velikega kristalnega globusa v sezoni 2012/13.

Koliko kristalnih globusov bo ob koncu sezone dvignila Tina Maze?
Koliko kristalnih globusov bo ob koncu sezone dvignila Tina Maze? 

MERIBEL> Čeravno ima v svoji zbirki že kopico medalj z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev, pa bo zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala z zlatimi črkami zapisana v tekmovalno spričevalo 29-letne Tine Maze, ki je prispevala prav posebno poglavje v slovenski smučarski zgodovini.

Naj, naj, naj...

Potem ko je v letošnji sezoni postavila že kar nekaj mejnikov in sijajnih dosežkov, si je včeraj v francoskem Meribelu predčasno zaslužila priznanje, ki ji kot najboljši oziroma najbolj vsestranski smučarki v tej sezoni tudi pripada. Po nizu uvrstitev na zmagovalne stopničke in premoči, ki jo je skozi ves svetovni pokal kazala v primerjavi s tekmicami, utegne njen dosežek dobiti celo nekaj pridiha samoumevnosti, a za to je najbolj “kriva” sama.

Takšne vrhunskosti v vseh disciplinah ni že lep čas pokazala nobena tekmovalka. Zadnja, ki ji je to uspelo, je bila morda Janica Kostelić. Hrvatica, ki je le dobro leto starejša od Črnjanke, je tekmovalno zrelost dosegla bistveno prej, tako kot je tudi sklenila šampionsko športno kariero. Mazejeva jo je po kriznem obdobju zgradila postopno: najprej se je vrnila v vrh v svoji paradni disciplini veleslalomu, potem pa je začela svoj pohod na veliki kristalni globus. V sezoni 2009/10 je ostala tik pod odrom za zmagovalce na četrtem mestu, sezono zatem je bila v skupnem seštevku za Nemko Mario Höfl Riesch in Američanko Lindsey Vonn tretja, lani za Vonnovo druga, letos pa je stopila na najvišjo stopničko.

Rekordni dosežki

O izjemnosti letošnje sezone pričajo številke, ki so dovolj zgovorne: Korošica je zabeležila osem od njenih skupno 19 zmag. Slavila je v vseh disciplinah z izjemo smuka, za kar pa bo imela še dve priložnosti. Do konca svetovnega pokala je sicer še devet tekem, Mazejeva pa ima 958 točk naskoka pred najbližjo zasledovalko Rieschevo. Ob takšnem rezultatskem nizu ni več nobenega dvoma, da bo padla meja 2000 osvojenih točk v svetovnem pokalu, ki jo pred Mazejevo ni dosegla še nobena smučarka. Še najbolj se ji je lani z 1980 točkami približala Vonnova. Seštevek Američanke bo bržkone zgodovina že po naslednjem hitrem vikendu v nemškem Garmischu, kjer bosta na sporedu superveleslaloma in smuk. Podobna ugotovitev velja za absolutni rekord Avstrijca Hermanna Maierja, ki se je leta 2000 ustavil prav pri številki 2000 točk.

Moški del karavane alpskega smučanja je bil konec tedna v Garmischu. Na sobotnem smuku, ki ga je dobil Christof Innerhofer (Italija), se je s sedmim mestom izkazal Andrej Šporn. Včerajšnji veleslalom pa je pripadel Francozu Alexisu Pinturaultu, ki je slavil pred Marcelom Hirscerjem. Avstrijec vodi v skupnem seštevku s 1215 točkami, najbližji zasledovalec, Norvežan Aksel Lund Svindal, pa jih ima 1006.

Mazejeva pa je Sloveniji že prinesla sploh prvo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ob nespornem znanju in pripravljenosti je bilo za tovrsten dosežek v zgoščenem tekmovalnem koledarju potrebnih tudi veliko miselnih in energijskih naporov. Po svetovnem prvenstvu v Schladmingu si je Mazejeva hitro povrnila svežino in predvsem potrebno sproščenost. V Meribelu je bila Črnjanka že v sobotnem smuku, ki ga je presenetljivo dobila Španka Carolina Ruiz Castillo s četrtim mestom blizu stopničk, včeraj pa je bila v superkombinaciji prepričljivo najhitrejša. Suverena je bila že na skrajšanem smuku, njena najhujša tekmica in aktualna svetovna prvakinja v superkombinaciji, Riescheva, pa je v slalomu odstopila. “Ponosna sem na ta dosežek. Vse kar sem prestala v svoji karieri, je doživelo potrditev in poplačilo. Sezona je sicer dolga, a v igri so še druge stvari. Rekordi me ne zanimajo. Osredotočena ostajam na visoko raven smučanja in na male globuse,” je strnila vtise Mazejeva.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano