Tudi Klepačeva v London

Primorski tenis bo na bližnjih poletnih olimpijskih igrah dočakal prvi nastop. Koprčanka Andreja Klepač bo tam nastopila v paru s Katarino Srebotnik in bo primorska olimpijska številka 12 v Londonu.

Kot vse kaže bo Andreja Klepač vihtela lopar tudi na olimpijskem turnirju Foto: STA
Kot vse kaže bo Andreja Klepač vihtela lopar tudi na olimpijskem turnirju Foto: STA

KOPER> 25-letna Andreja Klepač, ki že vrsto let nastopa pod okriljem TK Radenci, je nazadnje nastopila na odprtem teniškem prvenstvu v Parizu. V prvem krogu tekmovanja v ženskih dvojicah je v paru s Poljakinji Alicjo Rosolsko izgubila z desetima nosilkama, Američankama Abigail Spears in Raquel Kops-Jones s 3:6 in 4:6.

O nastopu na olimpijskih igrah se je začelo govoriti v začetku maja, ko je ena najboljših v dvojicah na svetovni lestvici WTA Katarina Srebotnik Teniški zvezi Slovenije uradno sporočila, da želi v Londonu nastopiti z Andrejo Klepač. Srebotnikova med dvojicami nastopa s Čehinjo Kveto Pesche, obe pa sta na svetovni lestvici tik pod vrhom. Čehinja je tretja, Srebotnikova pa četrta. Teniška partnerka Koprčanke, Poljakinja Rosolska, je na lestvici 41. Klepačeva pa 62. In prav njena uvrstitev na WTA lestvici je postala jedro težav na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). Normo za nastop na OI sta si sicer zagotovili Polona Hercog, ki je na lestvici posameznic 38. in Srebotnikova, Klepačeva pa zaradi nižje uvrstitve med dvojicami in posamezno (380.) nima norme. Na OKS bi v Londonu v dvojicah raje videli Hercog-Srebotnik, med katerima pa ne vlada ravno idila. Koordinatorka za OI pri teniški zvezi Mima Jaušovec je upoštevala željo Srebotnikove in je izvršnemu odboru OKS predlagala nastop dvojice Klepač-Srebotnik.

Igralka najboljše svetovne deseterice med dvojicami za nastop OI lahko sama izbere sotekmovalko

OKS ima sicer zadnjo besedo, toda na sestavo dvojice ne more vplivati. Pravila namreč pravijo, da si igralka najboljše svetovne deseterice (v tem primeru Srebotnikova) za nastop OI lahko sama izbere sotekmovalko. In bo očitno moral popustiti. “Nastop v Londonu v paru s Katarino Srebotnik je neuradno potrjen. Uradna potrditev bo 11. junija, vendar ni nobenih teoretičnih možnosti, da bi se karkoli spremenilo,” je za PN včeraj povedala Andreja Klepač, ki se je v zadnjem obdobju izključno posvečala igri dvojic. “Na zadnjih Grand Slamih sem se uvrščala med šestnajsterico, z izjemo Roland Garrosa. S partnerko v dvojicah Rosolsko sva po letošnjih rezultatih med dvajseterico najboljših parov na svetu. Igranje v dvojicah bo prioriteta do začetka olimpijskih iger,” še pravi Klepačeva.

Med posameznicami je v zadnjih letih nazadovala, tudi zaradi težav s poškodbami. Leta 2009 je bila zaradi poškodbe zapestja več kot pol leta oddaljena s teniških igrišč, vrnitev med posameznicami pa ji ni tekla prav po načrtih, zato se je raje posvetila dvojicam. In kaj načrtuje po Londonu? “V zadnjem času k sreči nimam več težav s poškodbami, zato se bom po olimpijadi osredotočila na treninge in nastope na turnirjih v igri posameznic, saj želim izboljšati uvrstitev na lestvici,” še pravi najboljša koprska teniška igralka vseh časov. ROK MAVER


Najbolj brano