Trojna slovenska zmaga v Solkanu

Slovenski tekmovalci so na tekmovanje za točke pokala ICF v Solkanu najboljše rezultate dosegli v konkurenci kanuistov, kjer so poskrbeli za trojno zmago. Zmagal je Anže Berčič, drugi je bil Jure Lenarčič, tretji pa Luka Božič. Na stopničke sta se z drugim mestom uvrstila tudi Luka Božič in Sašo Taljat.

Na stopničke sta se z drugim mestom uvrstila  tudi Luka Božič in Sašo Taljat Foto: Leo Caharija
Na stopničke sta se z drugim mestom uvrstila tudi Luka Božič in Sašo Taljat Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Na tekmi, kjer je nastopilo tudi veliko tujih reprezentantov, so domači med kanuisti prevladovali. Zmagal je tekmovalec tacenskega kluba Anže Berčič, na drugo mesto se je uvrstil njegov klubski sotekmovalec Jure Lenarčič, na stopničkah pa se jima je pridružil še Primorec Luka Božič. V finalu je veslal še Sašo Taljat.

Poleg tretjega mesta med enosedi se je Božič veselil še drugega med dvojci skupaj s Taljatom. Primorska dvojica je na preteklih tekmah nastopala le v eni vožnji, saj sta čakala na nov čoln, ki sta ga zdaj dobila. Od Božiča in Taljata sta bila hitrejša Nemca David Schröder in Nico Bettge, tretja pa sta bila nemška reprezentanta Franz Anton in Jan Benzien. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila četrta, v finalu pa sta veslala še mlada Primorca Tine Kancler in Jakob Jež ter bila sedma.

V konkurenci kajakašev je bil najboljši Čeh Vit Prindiš, za njim pa sta se zvrstila Nemca Alexander Grimm in Sebastian Schubert. Najboljši slovenski dosežek med kajakaši je znova postavil Peter Kauzer, ki je bil tokrat četrti, Martin Albreht pa je zasedel sedmo mesto. Mladinec Niko Testen je bil tokrat 18.

V konkurenci kajakašic so blestele Nemke, ki so zasedle prva štiri mesta. Zmagala je Ricarda Funk, druga je bila Jasmin Schornberg, tretja pa Fee Maxeiner. Najboljši slovenski dosežek dneva je imela mladinka Neža Vrevc, ki je bila šesta, Nina Bizjak pa osma. Tudi med kanuistkami so bile v ospredju Nemke. Zmagala je Birgit Ohmayer, druga je bila Andrea Herzog, tretja pa Elena Apel. Najboljša Slovenka je bila Alja Kozorog na četrtem mestu, Nina Bizjak pa je bila šesta.

Tekmovanje v Solkanu je služilo tudi kot tretja in četrta izbirna tekma za sestavo slovenske ekipe, ki bo odpotovala na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Avstralijo. “Kriteriji so enaki, z enakimi zaostanki, kot je bilo pri izbirnih tekmah za ekipo, ki je odpotovala na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane leta 2012 v Wisconsinu. Že takrat se je pokazalo, da so kriterije izpolnili tisti tekmovalci, ki so bili v igri za najvišja mesta in uvrstitev v finale. Mislim, da bo tudi letos tako,” je povedal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Na podlagi lanskih uspehov so bili v ekipo že uvrščeni mladinci Niko Testen, Vid Karner, Jakob Jeklin ter mlajši člani Luka Božič, Eva Terčelj, Ajda Novak in Simon Brus. Po strogih kvalifikacijskih kriterijih sta si mesto zagotovila še kajakaš Vid Kuder Marušič med mladinci in kanuist Blaž Cof med mlajšimi člani. Ekipo bo moralo potrditi še predsedstvo Kajakaške zveze Slovenije.

STA


Najbolj brano